Tarihi hamam tarihe kazandırılıyor

Göztepe Kampüsü’ndeki tarihi hamamın restorasyonu yapılmaya başlandı.

08 Ağustos 2014 - 08:17
Mustafa SÜRMELİ

Marmara Üniversitesi’nin Göztepe Kampüsü’nde bulunan “V. Murat Av Köşkü Hamamı”nın röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri onaylanarak restorasyon çalışmalarına başlandı. Marmara Üniversitesi’nin Göztepe Kampüsü’nün bulunduğu alan 19. yüzyılda Sultan Abdülaziz’in yeğeni V. Murat’ın (1840-1905) ikametine tahsis edilmiş ve “Av Çiftliği” olarak kullanılmış. Söz konusu alanda
köşk ve hamamdan oluşan yapı grubunun yer aldığı tarihi kaynaklardan aktarılırken bugün sadece hamam kalıntıları günümüze ulaşabilmiş. Tarihi hamam restorasyondan geçirilip tarihe kazandırılacağı günü bekliyordu. O gün nihayet geldi. Şu sıralar tarihi hamamın restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Tarihi hamamın restorasyonunun tamamlanmasından sonra Uluslararası Ofis’in kullanımına verileceği belirtiliyor.
PADİŞAH KADIKÖY’DE YAŞAMIŞTI
Kadıköylü Mimar ve Araştırmacı Arif Atılgan, yakın geçmişte www.mimdap.org sitesinde kaleme aldığı bir yazısında tarihi hamamdan bahsetmiş ve şöyle demişti: “Kadıköy’de yaşamış olan bir padişahtan günümüze kalmış tek parçanın değerlendirilmesi önemlidir. Öte yandan o yıllarda kullanılmış olan kuyu, su terazisi ve çeşmeye dönüştürülen bahçe kapısının da daha dikkat çekici hale getirilerek değerlendirilmesi yararlı olacaktır.”



ARŞİV