Hakkında yıkılacağı yönünde haberler çıkan Göztepe Tren İstasyonu, tarihi istasyonları bir kez daha gündeme taşıdı.
Semra ÇELEBİ
Yüksek Hızlı Tren ve Marmaray çalışması kapsamında atıl duruma düşen tarihi Kadıköy tren istasyonlarının nasıl değerlendirileceği halen muğlâklığını koruyor. Yazılı ve görsel medyada ve sosyal medya ağlarında başta Göztepe olmak üzere Kızıltoprak, Feneryolu, Erenköy, Suadiye ve Bostancı istasyonlarının yıkılacağına dair haberlerin yansımasının ardından Kadıköy Belediyesi bir kez daha harekete geçti. İlgili istasyonların tarihi ve kültürel varlıklarının korunması ve müze-kültür merkezleri olarak değerlendirilmesi talebiyle change.org internet portalında bir imza kampanyası başlattı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na hitaben başlatılan imza kampanyasında, tescilli kültür varlıkları olan Haydarpaşa-Bostancı arasındaki altı tarihi istasyonun yıkılacağına dair haberlerin, Göztepe İstasyonunda gerçekleşen çalışmalarla bir kez daha gündeme geldiği belirtildi. Bakanlık tarafından bu istasyonların yıkılmayacağının belirtilmesine rağmen nasıl kullanılacağına dair bir açıklama yapılmadığına dikkat çekilen imza metninde, “Tüm İstanbulluların ortak talebi ise istasyonların kültürel varlık olarak korunması ve yeniden işlev kazandırılarak bulundukları semtlerin kültürel merkezleri haline gelmesi” denildi.
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun “Bu istasyonlar yıkılamaz, yerine başka bir şey yapılamaz. Bizim temel amacımız her bölgenin istasyonunun o bölgedeki yurttaşların da görüşü alınarak, bir müze-kültür merkezi hattı haline gelmesidir” ifadelerine de yer verilen imza metninde Belediye’nin Ulaştırma Bakanlığı’na yeni bir başvuru hazırlığında olduğu da belirtiliyor.
CHP’Lİ ÖĞÜT TARİHİ İSTASYONLARIN AKIBETİNİ BAKAN ELVAN’A SORDU
Atıl durumda bulunan tarihi Kadıköy tren istasyonlarının nasıl değerlendirileceğine ilişkin yetkili ağızdan herhangi bir açıklama yapılmaması üzerine CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt konuyu Meclis’e taşıdı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle önerge veren Öğüt, Kadıköy’deki 6 tarihi istasyonun akıbetinin merak uyandırdığını ifade ederek, başta Göztepe olmak üzere Kızıltoprak, Feneryolu, Erenköy, Suadiye ve Bostancı istasyonlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 5 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 15.10.2010 tarih ve 2864 sayılı kararı ile demiryolu mimarisinin özgün yapılarından olmasının yanı sıra binalarıyla birlikte “1. Grup Kültür Varlığı” olarak tescilli olduğunu söyledi.
Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, bu yapıların korunması hususunda ilgili birimlerle görüşülüp görüşülmediğini ve nasıl muhafaza edileceğine dair karar alınıp alınmadığını soran CHP’li Öğüt, “İstasyonların ne şekilde değerlendirileceği ile alakalı olarak bölge halkının görüşünün alınması planlanmakta mıdır?” sorusunu yöneltti.
ÇEVRE GÜNÜNDE GÖZTEPE İSTASYONU’NDA BULUŞTULAR
S.O.S İstanbullular Çevre Gönüllüleri Platformu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Göztepe Tren İstasyonu’nda bir basın açıklaması yaptı. Çevre Günü etkinliğine Soma şehitlerini anarak başlayan Platform, açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bu kez yakın çevremizdeki tarihi Göztepe İstasyonu’nun yüksek hızlı tren Marmaray çalışmaları kapsamında işlevsiz duruma düşürülmesi tren istasyonlarının geleceğini tehdit ediyor. Bizler başta Göztepe olmak üzere, Kızıltoprak, Feneryolu, Erenköy, Suadiye ve Bostancı istasyonlarının yıkılacağı haberleri üzerine geçmişimizle bağımızı koparmak isteyen çalışmaların karşısında olacağız.” Açıklama, “Tarihi istasyonlar, müze ve kültür merkezi olsun. Kadıköy’ün istasyonları sahipsiz değil” sözleriyle son buldu.