Tarihi istasyonlar 'muhafaza edilecek'!

Geçtiğimiz haftalarda manşetimize taşıdığımız ‘Tarihi istasyonların kaderi ne olacak?’ sorumuza DLH Marmaray İstanbul Bölge Müdürlüğü’nden yanıt geldi.

29 Şubat 2012 - 13:19

Geçtiğimiz haftalarda manşetimize taşıdığımız ‘Tarihi istasyonların kaderi ne olacak?’ sorumuza DLH Marmaray İstanbul Bölge Müdürlüğü’nden yanıt geldi.

Bir Amerikan dergisinin “en cool tren istasyonları” listesinin ilk sırasında yer verdiği tarihi Haydarpaşa Garı, turizm ve konaklama merkezi yapılmak üzere hayatımızdan çıkarılıyor. Haydarpaşa’dan Anadolu’ya giden trenlere son verildi. Haydarpaşa–Gebze banliyö hattı ise 1 Nisan’dan itibaren yolcu taşımayacak. Hal böyle olunca bu hat üzerinde bulunan tarihi tren istasyonlarının nasıl kullanılacağını merak etmiş, Gazete Kadıköy olarak manşetimize taşımıştık. Kadıköy sınırları içinde bulunan altı istasyonun ve bu istasyonlarda bulunan tarihi binaları Sunay Akın’ın önerisiyle Kadıköy Belediyesi’nin almak istediğini ve bu hattı bir “Kültür Hattı”na dönüştürme projesi olduğunu ancak 3 yıllık yazışmaların sonuç vermediğini duyurmuştuk.  Bu tarihi istasyonların nasıl korunacağını ve ne olarak kullanılacağını Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı DLH Marmaray Bölge Müdürlüğü’ne sormuş ancak gazetemiz yayına hazırlanana kadar cevap alamamıştık.
‘MÜLK SAHİBİ TCDD KARAR VERECEK’
14 Şubat 2012 tarihli bilgi edinme talebimize 17 Şubat’ta yanıt geldi. DLH Marmaray Bölge Müdürü Dr. Müh. Haluk İbrahim Özmen imzalı yanıtta Kadıköy sınırları içinde kalan altı istasyon hakkında bilgi verildi. Buna göre tarihi öneme sahip Kızıltoprak, Feneryolu, Göztepe, Erenköy, Suadiye ve Bostancı istasyonlarındaki binalar yerlerinde muhafaza edilecek ancak nasıl kullanılacağı henüz belli değil. Açıklamada, “Söz konusu istasyonların fonksiyonları mülk sahibi olan TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’nce belirlenecektir.” ifadelerine yer verildi. Şimdi, bir ay sonra atıl kalacak istasyonların nasıl kullanılacağına ilişkin TCDD Genel Müdürlüğü’nden açıklama bekleniyor.
Semra ÇELEBİ

ARŞİV