Tarihi mezarlıkta tahribat!

Tarihi içinde barındıran Sahrayıcedid Mezarlığı'nda, mezar taşları perişan halde...

09 Ağustos 2011 - 12:21

Berna AKHUN


Kuruluşu Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanan Sahrayıcedid Mezarlığı, tahrip ediliyor. Kurtuluş Savaşı’ndan şehitlerin, ünlü yazarların, Osmanlı döneminden önemli kişilerin mezarlarının bulunduğu bu mekânda, mezar taşları kırılmış, yerlere atılmış durumda.
52 yıllık Sahrayıcedid sakini Selçuk Özel, gazetemizi ziyaret ederek, mezarlığın durumunu anlattı, çektiği fotoğrafları bizlerle paylaştı. Din ve kültür tarihi ile mezar taşları konusunda araştırmalar yapan Özel, tanıklık ettiği tahribattan dolayı son derece üzgün olduğunu söyledi. “Tarihimiz yavaş yavaş yok ediliyor” diye isyan eden Özel, “Mezarlığın bu durumu tarihe gerekli özenin gösterilmediğini ortaya açıkça koyuyor. Yetkililer, bu duruma derhal müdahale etmeli. Mezarlığa çekidüzen verilmeli ve bir daha böyle olayların yaşanmaması için önlem alınmalı” diye konuştu.

Kimlerin mezarı var?

Sahrayıcedid Mezarlığı, Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü- Merdivenköy civarında, Fahrettin Kerim Gökay ile Şemsettin Günaltay caddelerinin ortasındaki, dikdörtgen şeklindeki arazide yer alıyor. Rivayete göre, sefere çıkmak üzere olan Osmanlı askerleri şimdiki Merdivenköy-Sahrayıcedid arasında bekler ve hazırlık yaparlarmış. Askerlerin hazırlık yaptığı bu alandaki bekleyiş bazen o kadar uzun sürermiş ki bazı kayıplar verilirmiş. Bu mezarlık da burada beklerken ölen askerlerin gömülmesiyle oluşmuş.
Sahrayıcedid Mezarlığı'nda Atatürk'ün silah arkadaşı Rauf Orbay, usta yazar Kemal Tahir, Fenerbahçe'nin eski yöneticilerinden Melih Ilgaz, senarist–yönetmen Hulki Saner, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi devlet adamlarından Ebubekir Hâzım Tepeyran'ın da aralarında bulunduğu önemli kişilerin kabirleri bulunuyor.


 


ARŞİV