Rasimpaşa Mahallesi’nde yer alan tarihi Osmangazi İlköğretim Okulu’nda 2017 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları aradan geçen yıllara rağmen hala tamamlanamadı. Tarihi bina, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 1981 yılında aldığı kararla tescillendi. İstanbul V Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu da 2006 yılında aldığı kararla tescil kaydının devamına ve yapının ikinci derecede koruma grubuna dahil edilmesine karar verdi. 2013 yılında ise okulun tapusu Selimi Evvel Vakfı’na devredildi. Mahalle sakinleri uzun yıllar tarihi binanın okul olarak kalması için mücadele etse de tarihi okul 2017 yılında kapatıldı ve öğrenciler de başka okullara gönderildi.
“NE ZAMAN BİTECEĞİ MEÇHUL!”
TMMOB Mimarlar Odası Anadolu 1. Büyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı Saltuk Yüceer’in verdiği bilgilere göre Osmangazi İlköğretim Okulu’nun restorasyon çalışmaları ancak 2017 yılında başladı. İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın denetiminde sürdürülen çalışmaların yaklaşık 9 yıldır devam ettiğine vurgu yapan Yüceer, “Çalışmaların bittiğine veya biteceğine dair bir emare yok. Başlamış olması tabii ki önemli ancak çalışmaların ne zaman biteceği ve de daha da önemlisi bittiğinde yapının ne fonksiyonla karşımıza çıkacağı meçhul. Osmangazi İlköğretim Okulu, Rasimpaşa Mahallesi’nin en önemli yapılarından biri ve önemli bir okul; mutlaka eğitim hizmetine devam etmelidir.” dedi.
“ZARAR GÖRÜYOR”
2017’de başlayan restorasyon sürecinin çeşitli sebeplerle durduğunu ancak nedeni hakkında hiçbir açıklama yapılmadığını paylaşan Yüceer, şu bilgileri paylaştı: “Binanın 1981 yılında tescil kararını veren kurul, 2011 yılında parselde bulunan ve tehlike arz ettiği belirtilen bahçe duvarının yerinde korunarak gerekli onarımların Kadıköy Belediyesi denetiminde yapılabileceği kararını vermişti. Aynı kurul Ocak 2014 tarihli kararı ile onayladığı restorasyon projesinin sadece bahçeyi çevreleyen ferforje korkuluğun sivri uçlarının kaldırılması şartı ile yapılabileceğine karar verdi. Tarihi yapı 2017 yılında restorasyon gerekçesiyle kapatıldıktan sonra dış sıvaları ve doğramaları söküldü, korumasız bir halde tabiat şartlarına maruz bırakıldı. Aradan geçen yıllara rağmen çalışmalar zaman zaman durdu, zaman zaman canlanır gibi oldu ancak okul binası uzun süre harabe halde bırakıldı. Bu süreçte binanın öyle veya böyle zarar gördüğü kesin ve süreç böyle devam ederse daha da zarar göreceği aşikar.”
Çalışmaların uzun yıllardır tamamlanmamasının binanın tekrar eğitim hayatına kazandırılıp kazandırılmayacağı konusunda şüphe uyandırdığını kaydeden Yüceer, “Mahalle sakinlerinin tek isteği tarihi binanın bir an önce eğitime açılması ve çocuklarının başka mahallelere gitmek zorunda kalmaması. Ancak belirsizlikler, okulun eğitime kapatılacağı ve başka bir kuruma devri moral bozuyor. Bu gecikmelerin türlü nedenleri olabileceği herkesin malumu. Ancak böyle bir binanın 10 yıla yakın bir süredir âtıl bırakılmasındaki asıl amacın ‘unutturmak, alıştırmak, insanların hafızasından silmek’ olduğu da akla gelmiyor değil.” şeklinde konuştu.
ALMAN MİMAR-MÜHENDİSLERİN ESERİ
Haydarpaşa Gar binasını yapan Alman mimar ve mühendisler tarafından 1914 yılında inşa edilen Osmangazi İlkokulu 1918 yılında, “Osmanlı- İngiliz Okulu” olarak hizmet vermeye başladı. 1935 yılında ilk “Türk Koleji” olma özelliği taşıyan asırlık yapı 1940 yılında “11. İlkokul” 1950 yılında ise “Osmangazi İlkokulu” adını aldı.