Tarihi Salı Pazarı Hasanpaşa’ya dönüyor

Tarihi Salı Pazarı, Hasanpaşa’daki eski yerinde yenilenmiş haliyle hizmet verecek

06 Haziran 2018 - 09:37

Sekiz yıl önce Kuşdili’nden “Kültür ve Rekreasyon Merkezi Kentsel Tasarım Projesi” kapsamında Hasanpaşa’ya taşınan Salı Pazar’ı 2015 yılında Merdivenköy’e taşınmıştı. 3 yılın ardından, 119 yıllık Tarihi Salı Pazarı Hasanpaşa’ya geri dönüyor.

Sadece Kadıköy’ün değil tüm Anadolu Yakasının en önemli pazarlarından biri olan Tarihi Salı Pazarı Alanı’nda yürütülen çalışmalarda sona doğru gelindi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 2,5 yıl önce  (İBB), "Tarihi Salı Pazarı" olarak bilinen alanda başlattığı "Kadıköy Hasanpaşa Pazar Yeri Zemin Altı Otopark ve Meydan Düzenleme Projesinin” haziran ayı içinde tamamlanması hedefleniyor. 

4 BİN 555 TEZGAH YER ALACAK

İBB’nin yürüttüğü projenin detaylarına göre; 31 bin 465 metrekarelik alanın  toplam inşaat alanı 79 bin 875 metrekareden oluşuyor. Projenin altı iki katlı otopark, üstü meydan ve yeşil alan olarak tasarlandı. Alan haftada 2 gün cuma ve salı günleri pazar yeri, diğer günlerde ise zemin altı otopark olarak kullanılacak. 32 bin 249 metrekarelik alanda 4 bin 555 adet pazar tezgâhı hizmet verecek.

İKİ KATLI OTOPARK YAPILDI

Pazar yerinin altı iki katlı otopark olarak inşa edildi. 24 bin 100 metrekarelik otopark alanında, 48’i engellilere ait toplam 1368 araç otoparkı kullanabilecek. Pazar yeri ve otoparkın olası bir deprem anında toplanma alanı olarak kullanılması planlanıyor. Projenin en üst katı ise yeşil alan olarak kullanılacak. Üst katın 2 bin metrekaresi yeşil alan olmak üzere 18 bin 200 metrekare de sosyal donatı alanından oluşacak. Bu alanda oturma bankları ve çocuk oyun alanları da yer alıyor.

“KALİTEMİZİ DEVAM ETTİRECEĞİZ”

Yeni pazar alanın, haziran ayı içerisinde açılması planlanıyor. Anadolu Yakası Pazarcı ve Seyyar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Emin Yarar, projeyi Gazete Kadıköy’e değerlendirdi. Yarar, pazarcı esnafı olarak projeden çok memnun kaldıklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Yeni pazar alanımızın  yüzde 75’i tekstil esnafı için, yüzde 25’i ise meyve-sebze satan esnafımıza ayrıldı. Şu an Merdivenköy’deki Salı Pazarı’nda tezgahı bulunan tüm esnaf arkadaşlarımız Hasanpaşa’ya taşınacak. Salı ve cuma günleri vatandaşlarımıza daha iyi ve kaliteli hizmet vereceğiz. Tarihi Salı Pazarı sadece Kadıköy’e değil tüm Marmara bölgesine hizmet verecek. Çünkü pazarımız, kaliteli ürünleri ve ürün çeşitliliği ile çok fazla rağbet görüyor. Biz de bunu devam ettireceğiz.”

Yarar, bir günde 100 bin kişiye hizmet vereceklerini de ekledi.


ARŞİV