Yeldeğirmeni semtinin karakteristik yapılarından Sünget Apartmanı, satışa çıktı. 10.900.000 TL fiyat biçilen yapı için 5 Temmuz’da açılan emlak satış ilanında, 3 katlı müstakil yapının şuan kiracılı olduğu belirtiliyor.
İlanda “1908 yılında Haydarpaşa Garı’nı yapan Alman mühendislerin lojman olarak kendileri için inşaa ettiği eski adı ile ‘Ankara Hanı, şimdiki adı ile ‘Sünget Apartmanı’ yeni sahibini arıyor. 720 m2 arsa üzerine kurulu tarihi eserimiz 3 katlıdır ve 6 daireli konut olarak kullanılmaktadır. Bu muhteşem yapı için turizm imarı çıkartılarak cafe-restaurant, sanat galerisi v.b faaliyetler gerçekleşebilir” deniliyor.
“ALMANLAR ZİYARETE GELİYOR”
Gazete Kadıköy’de 2018’de yayınladığımız “Kadıköy'den Apartman Öyküleri” adlı yazı dizimizde ilk olarak Sünget Apartmanı’nı ele almıştık. O yazıda, şu bilgilere yer vermiştik:
“Bu yapı, 1905 ila 1910 yılı arasında Haydarpaşa Garı’nda çalışan Alman mimar ve mühendislerin kendilerine lojman-misafirhane olarak inşa ettikleri bir bina. Binayla ilgili bilgilere, Kadıköy’ün Pervititch Sigorta Planları’nda rastlayan Yeldeğirmeni sakini mimar Arif Atılgan, binanın dışını ve içini şu şekilde tasvir ediyor: “Şimdiki adıyla Sünget Apartmanı’nda önde bitişik 2 bina bulunmakta ve bu binalara ayrı ahşap merdivenlerle çıkılmakta. Zemin katta iki bina arasında arkadaki iç bahçeye geçiş yolu bulunurken, binalara da bu yoldan giriş kapıları bulunmakta. Binanın arkasındaki iç bahçenin arka sınırında, iki ayrı müstakil daireden meydana gelen bir müştemilat var. Bahçede ise ikisi de tek katlı olan kömürlük ve ortak çamaşırhane banyo bulunuyor. Dairelere sadece WC konmuş, banyo konmamış. İnsanlar banyo ve çamaşır yıkama ihtiyaçlarını bahçedeki ortak banyo-çamaşırhaneyi kullanarak gideriyorlarmış. Buradan anlaşılıyor ki burası ilk yıllar misafirhane, daha sonra devamlı oturulan lojman olarak kullanılmış. Apartmanın girişinden arkadaki müştemilata giden yolda 100 yıllık pişmiş tuğlalara basarak yürüyorsunuz.
Bina, Almanların, buradan ayrılmasından sonra Türkler tarafından satın alınmış. Ancak burada yaşamış olan Almanların zaman zaman apartmanı ziyarete geldikleri söyleniyor. Binanın ortak kullanım alanı olan banyo ve çamaşırhanede, bir gün cenaze yıkandığı için bir daha kullanılmak istenmemiş ve her apartman sakini kendi dairesindeki tuvaletlerine banyoyu da eklemiş.”