Tarihi yapılar harabe halinde

İki önemli mimari yapı olan Haydarpaşa Askeri Karakolu ve Muhacir Misafirhanesi kaderine terk edilmiş durumda. Mekana ait fotoğraflar binanın harabe halini gözler önüne seriyor

14 Eylül 2017 - 14:37

Tarihi Haydarpaşa Garı’nda yürütülen restorasyon çalışmaları devam ediyor. Ancak garda yürütülen yenileme çalışmaları şu an sadece tarihi garla sınırlı. Haydarpaşa arazisi içinde bulunan diğer tescilli tarihi yapılar için restorasyon çalışması söz konusu değil. Haydarpaşa arazisi içinde, gar dışında 10 adet tarihi yapı bulunuyor. Bu yapıların tamamı ise farklı tarihlerde korunması gereken tarihi eser olarak tescillenmiş durumda.

1903 yılında mimar Emilie Farocci tarafından inşa edilen Haydarpaşa Askeri Karakolu da bu yapıların arasında yer alıyor. 2004 yılında tarihi eser olarak tescillenen bu yapının bitişiğinde Muhacir Misafirhanesi olarak bilinen başka bir tarihi yapı daha bulunuyor. Mimar Yonca Kösebay Erkan’ın 2007 yılında hazırladığı “Anadolu Demiryolu Çevresinde Gelişen Mimari ve Korunması” adlı doktora tezinde, 1930 tarihli Pervititch haritasında Askeri Karakol ve Muhacir Misafirhanesi’nin olduğu alan okul olarak belirtilmiş. 1956 yılında ise yapının yanına eklemeler yapılarak dikimevi olarak kullanılmaya başlanmış. 1995 yılına kadar demiryolu işçileri için elbiselerin dikildiği atölye olarak kullanılan bu yapı ekleri ile birlikte kullanım dışı kalmış durumda.

DİZİ SETİ OLARAK KULLANILIYOR

Uzun bir süredir atıl vaziyette olan bu tarihi yapılar ne yazık ki kaderine terk edilmiş durumda. Dönemin ünlü mimarları tarafından inşa edilen bu yapılar günümüzde televizyon dizileri için set olarak kullanılıyor. Ancak bilinçsiz kullanım yüzünden yapıların çok fazla tahrip olduğu görülüyor. Binanın tavan kısımlarında çökmeler başlamış durumda. Kapıların çoğu ise kullanılamaz hale gelmiş. Binanın pencereleri de maalesef kötü durumda. Özel işlemeli cam çerçevelerin büyük çoğunluğu ise kırılmış.

“RESTORE EDİLMELİ”

Birleşik Taşımacılık Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Ersin Albuz, TCDD yetkililerine sözlü başvuruda bulunduklarını ve söz konusu yapıların restore edilmesi gerektiğini ilettiklerini söyledi. Haydarpaşa Garı’nda yürütülen çalışmaların olumlu olduğunu ancak aynı özen ve ilginin diğer tarihi yapılar için de gösterilmesi gerektiğini ifade eden Albuz, “Uzun yıllardır bu yapılar kullanılmıyor. Ama yetkililer bu binaların onarımı ve yenilenmesi için hiçbir adım atmıyor. Biz sendika ve çalışanlar olarak bu yapıların aslına uygun restore edilmesini ve yeniden demiryolu çalışanları için kullanılmasını istiyoruz. Misafirhane olarak kullanılabilir. Haydarpaşa’da gerçekten buna ihtiyacımız var. Bunların dışında müze olarak da tasarlanabilir” diye konuştu.

Haydarpaşa arazisi içinde yer alan birçok yapı tarihi eser statüsünde. Bu yapıların arasında Kadıköy Sağlık Ocağı, Haydarpaşa Vapur İskelesi, Lojman, Poliklinik, Elektrik Evi, Mendirek Anıt Sütunu, 2 Adet Silo da yer alıyor.


ARŞİV