Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2000’li yılların başından beri özelleştirme ve yapılaşma tehdidi altında olan Erenköy’deki İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yerleşkesi için yeni bir plan hazırladı. 9 Mayıs Cuma günü askıya çıkan plan, Kadıköylüler ve İstanbullular için sevindirici oldu. 1963 yılından beri bu alanda faaliyetlerini sürdüren Tarım ve Orman Müdürlüğü, çalışmalarına yine burada devam edecek ve yeşil alan da korunacak.
RİSKLİ YAPILAR YENİLENECEK
21 bin 440 metrekare büyüklüğündeki arazide bulunan yapıların yüzde 13,3’ü tek katlı, yüzde 6’sı 3 katlı, yüzde 80’i ise 2 katlı yapılardan oluşuyor. Bir adet üç katlı ana hizmet binası, üç adet iki kat ek bina ile prefabrik ve yığma yapı sisteminde irili ufaklı binalar bulunuyor. Parsel üzerinde bulunan yapılar, 29.11.2019 yılında yaptırılan deprem zemin etüdü ve karot testi laboratuvar sonucunda riskli olarak tespit edildi. Depreme dayanıklılığının olmadığı belirlenen eski yapıların dönüşümü için 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği teklifi hazırlandı. Buna göre eski binalar yıkılıp yeniden yapılacak. Parselin 20 bin 663 metrekaresi “resmi kurum alanı”, 774 metrekaresi de yol alanı oldu. Bina yüksekliği de 6 kata çıkarıldı. Yapılaşmada yatay mimarinin tercih edileceği kaydedildi.
“BARINMA ALANI DA OLACAK”
Plan notlarında “Yeni yapılacak yapıların gri-yeşil su kullanımını destekleyen, aynı zamanda deprem ve afet sonrasındaki ihtiyaçlara yanıt verebilecek nitelikte tasarlanması, olası afet durumlarında güvenli toplanma ve geçici barınma alanı olarak kullanılması planlanmıştır. Stratejik konumu sayesinde, afet anında bölge halkına hızlı ve etkin destek sağlanacaktır.” ifadelerine yer verildi.
AĞAÇLAR KORUNACAK
Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün görüşü de plan notlarında paylaşıldı. Yeni inşaat alanı dışında kalan kısmın ağaçlandırılması ve yeşil alan olarak kullanılmasını talep eden müdürlük, bu alanların aynı zamanda sosyal aktivite alanlarıyla donatılmasını talep etti. Parsel içerisinde 32 farklı türden 272 adet ağaç bulunuyor. Doğal dokunun bozulmaması için bu ağaçların korunacağı belirtildi.
TARIM İÇİN BAĞIŞLANMIŞTI
21 bin 440 metrekarelik arazi Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından ipekçiliği teşvik için dut fidanları dikilmiş ve bağ çubuğu yetiştirilmek üzere vakfedilmişti. Tarım ve Orman Müdürlüğü arazisi, Demokrat Parti hükümeti döneminin Tarım Bakanı Nedim Ökmen tarafından Atlı Spor Kulübü ve Manej olarak kullanılmak istenmişti. Adalet Partisi hükümetinde ise dönemin Ulaştırma Bakanı Nahit Menteşe, burada Devlet Demir Yolları sosyal tesisi yapmak istemişti. Arazi, İstanbul valilerinden Orhan Ergu döneminde Maliye Meslek Lisesi yapılmak istenildi. Turgut Özal ise araziyi Başbakanlığı döneminde Osman Hızlan’ın başkanı olduğu Kadıköy Belediyesi’ne devretmek istemişti. Araziyi imara açmak için 2004’te yapılan imar planı değişikliği ise meslek odalarının açtığı davalar sonucu durdurulmuştu. 2014 yılında verilen özelleştirme kararı da Kadıköylüler tarafından uzun süre protesto edilmişti.
Söz konusu plan, 09.05.2025 tarihinden itibaren (1) bir ay süre ile (Barbaros Mahallesi Mor Sümbül Sk. No:7/2A 34746 Ataşehir/İstanbul) ilan panosu ve internet sitesi (istanbul.csb.gov.tr) ile e-plan otomasyon sisteminde (https://e-plan.gov.tr/) askıya çıkarıldı.