Tarımsal üretimin onarılması için yola çıktılar

Buğday Derneği Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi Koordinatörü Karel Büyükgazel ile Hatay’da çiftçilere yönelik hayata geçirilen"Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi"ni konuştuk

03 Şubat 2024 - 10:06

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Hatay’da çiftçilere yönelik "Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi"ni başlattı. Proje, bölgede sürdürülebilir tarımsal üretimi yaygınlaştırmayı, çiftçilerin refahını artırmayı, biyoçeşitliliği korumayı, ekolojik ve ekonomik anlamda dirençli örnekler oluşturmayı hedefliyor. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Hatay’ın farklı ilçelerindeki çiftçilere, sürdürülebilir tarım yöntemleri konusunda eğitim ve danışmanlığın yanı sıra pazarlama desteği de verecek. İki yıl sürecek “Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm” projesine katılacak çiftçilere ve ürünlerini işleyecek kooperatif temsilcilerine yönelik Hatay EXPO Hortikültür alanında bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

YEREL ÜRÜNLERE ÖNCELİK VERİLECEK

Proje, Hatay’ın tarımsal üretiminde ve mutfak kültüründe öne çıkan ürünlere odaklanacak. Karakılçık buğdayı, biber ve domates salçası, nar ekşisi, narenciye, tıbbi ve aromatik bitkiler (kekik, nane, fesleğen, adaçayı). Uzmanların, bu ürünleri yetiştiren çiftçilere vereceği eğitimler, 1 Şubat 2024 itibariyle başlayacak. Samandağ, Antakya ve Arsuz olmak üzere üç bölgede gerçekleştirilecek eğitimler agroekoloji, toprak onarımı, su yönetimi, tohum, hastalık ve zararlılarla mücadele ile dijital pazarlama konularını kapsayacak. Proje kapsamında verilecek eğitimlerin yanı sıra örnek uygulama alanlarına geziler düzenlenerek, çiftçiden çiftçiye deneyim aktarımı yapılacak.

BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ

Buğday Derneği Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi Koordinatörü Karel Büyükgazel ile projenin detaylarıyla birlikte deprem bölgesindeki ihtiyaçları konuştuk. Deprem sonrası akut dönemde ve sonraki birkaç ay gıdaya erişimde problemlerin yaşandığını söyleyen Büyükgazel, “Depremin getirdiği yıkımın boyutu öyle büyüktü ki mevcut altyapı sistemleri yok olmuş, lojistik süreçler durmuş, depolama alanlarının, sebze/meyve hallerinin, gıda pazarlarının, gıda işleme tesislerinin çok büyük bir kısmı ya hasar görmüş ya da tamamen yıkıma uğramış durumdaydı. Tarımsal üretimde çiftçiler girdi ihtiyaçlarına uzunca bir süre erişemedi. Temiz suya erişimin kısıtlı olması, hijyenik materyal eksikliği, gıda stoklarının hızlı bir şekilde tüketilmesi vb. problemler de gıdaya erişimi o süreçte etkilemişti.” dedi.   

TEDARİK SORUNU YAŞADILAR

Depremden sonraki süreçte çiftçilerin en çok yakındığı konulardan birinin girdi ihtiyaçlarını tedarik edememeleri olduğunu belirten Büyükgazel, gübre, mazot ve pestisit bağımlılığı olan çiftçilerin bu girdilere uzunca bir süre ulaşamadığını da ekledi. “Eğer tarımsal üretimde ve tedarik ağlarında dirençli ve sürdürülebilir sistemler kurulmuş olsaydı çiftçiler sulama, yüksek dış girdi maliyetleri gibi sorunlar yaşamadan üretimini sürdürebilirdi.” diyen Büyükgazel, “Deprem sonrası çiftçilerimizin yakındığı bir diğer konu ise, bir şekilde üretimini devam ettirebilenlerin bu sefer de ürünlerini pazarlamada çaresiz kalmasıydı. Ürünler çiftçilerimizin elinde kaldı, alıcılara ulaşamadılar. Bunun bir sebebi ürünlerinin gönderildiği bölgelerin de depremden zarar görmüş olması dolayısıyla satış ve pazarlama kanallarının daralması söz konusuydu. Bunun önüne geçmek ve onarıcı bir dönüşüm yaratabilmek için de kısa tedarik zincirlerinin baz alındığı modeller geliştirilmeli, üretimden tüketime kadar uzanan zincirin tüm halkalarına kapsayıcı bir şekilde yaklaşılmalı.” diye konuştu.

EĞİTİM VERİLECEK

Hatay’da tarım sektörünün istihdamdaki payının yüzde 29 olduğunu kaydeden Büyükgazel, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği, gıdaya adil erişim ve geliri tarıma bağlı olanların refahının büyük önem taşıdığını söyledi. “Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak, Hatay’ın farklı ilçelerindeki çiftçilere hem sürdürülebilir tarım yöntemleri konularında eğitim ve danışmanlık desteği hem de pazarlama desteği vererek, tarımsal üretimin bütün halkalarında etkili olacak bütüncül bir onarım modeli oluşturmak üzere yola çıktık.” Diyen Büyükgazel projenin detaylarını şöyle aktardı: “Proje, depremin ardından yaşamını ve üretimini yeniden kurgulamaya çabalayan bölge çiftçisinin sağlıklı ve sürdürülebilir bir tarımsal üretim modeli oluşturmasına imkân tanıyacak ve Türkiye’nin diğer bölgeleri için de model oluşturacak. Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm projemizle bölgede sürdürülebilir tarımsal üretimin yaygınlaşmasını, biyoçeşitliliğin korunmasını ve çiftçilerin refahının arttırılmasını, ekolojik ve ekonomik anlamda dirençli örnekler oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda sürdürülebilir tarımsal üretime geçmeye niyetli üreticilere toprak iyileştirme, su yönetimi, hastalık ve zararlılara karşı doğa dostu teknikler gibi onarıcı tarım yöntemleri konusunda eğitim ve danışmanlık vereceğiz.”

Kadın refahının güçlendirilmesi amacıyla özellikle kadın kooperatifleriyle iş birliği yapacaklarını aktaran Büyükgazel, “Sürdürülebilir tarımsal üretime geçen üreticilerin ürünleri için satış ve pazarlama desteği sağlayacağız, bu konuda örnekler oluşturacağız. Hatay’da gerek tarımsal üretimde gerekse pazarlamayı da içeren tüm süreçlerde etkili, katılımcı, kapsayıcı, onarıcı ve sürdürülebilir örnekler oluşturmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

 


ARŞİV