Taşınma deyip geçmeyin

Kentsel dönüşüm faaliyetlerinin en yoğun yaşandığı Kadıköy, yapılan araştırmalara göre İstanbul’da en fazla göç veren ilçelerin başında geliyor

04 Ağustos 2016 - 16:35
Mustafa SÜRMELİ
Kentsel yenileme çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiği Kadıköy’de müteahhit firmalarla anlaşan ilçe sakinleri evlerini boşaltıp, yeni evleri yapılana kadar yaşayacakları başka yerlere taşınıyor. Kadıköy, İstanbul’da en fazla taşınma yoğunluğunun yaşandığı ilçelerin başında geliyor. Taşınma işlemi sırasında bilinmesi gerekenleri, İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği (İSTEEND )Başkanı Davut Ukan’a sorduk.
Taşınmadan önce müşterinin dikkat etmesi gereken konuları sıralayan Davut Ukan, taşınacak kişinin taşıma firmasıyla anlaşmadan önce evini ekspertiz yaptırmasını, bunun sonunda ne tür bir araç ve nasıl bir ambalajlama sisteminin kullanılacağına karar verileceğini vurguladı. Sonrasında fiyatın belirlenip, sözleşme aşamasına geçilebileceğini anlatan Ukan, “Müşterilerimize ricamız şu: Mutlaka evinizi ekspertiz ettirin. Anlaşma aşamasına gelindiğinde ise, firmaya K3 Yetki Belgesi’nin bulunup bulunmadığını sorun. Varsa kimin ismine olduğu öğrenilmeli. Müşteri, firmanın K3 Yetki Belgesine sahip olup olmadığını Ulaştırma Bakanlığından veya e-devlet’ten de öğrenebilir. K3 Yetki Belgesi yoksa bu firma geçici bir firmadır. Sözleşmede ise taşıyıcı firmanın size taahhüt ettikleri not olarak yazılmalı. K3 Yetki Belgesi olan firmalarla taşının. Bu konuda derneğimizle irtibata geçebilirsiniz” dedi.

NAKLİYECİLERİN DERNEĞİ
20 yıldır evden eve nakliye işleri yaptıklarını, 3 yıldan bu yana da dernek çatısı altında çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Ukan, ev taşımacılığının sektörel hale gelmesiyle firmaların da çoğaldığını söyledi.  Ulaştırma Bakanlığı’nın 2003 Avrupa Düzenleme Kanunlarına göre K3 Yetki Belgesi uygulaması getirmesinin ardından evden eve nakliyeciler olarak, kurumsal düzeyde hizmet verebilmek, daha kaliteli hizmet sunmak, müşterilerin güvenini kazanmak için üç yıldır dernek çatısı altında faaliyet gösterdiklerini ifade etti.
223 üyeli İSTEEND’in İstanbul ve Marmara Bölgesi genelinde hizmet sunduğunu, dernek olarak üyelere yönelik mesleki bilinçlendirme çalışmalarına önem verdiklerini söyleyen Ukan,  en önemli sıkıntıyı korsan nakliyecilik konusunda yaşadıklarını ifade ederek, mevsimlik evden eve nakliyecilik yapanlar olduğunu belirtti.
Taşınma konusunda halkın bilinçlenmesi için öncelikle www.istanbulevdenevenakliyeciler.org.tr adlı bir internet sitesi kurduklarını anlatan Ukan, “Dernek üyesi olan tüm nakliyeciler bir sıkıntı yaşadığı, müşteriyle bir problemi olduğu zaman biz araya girip çözüyoruz. Biz çoğunlukla müşterinin yanındayız. Müşterimiz, bizim üyelerimizle taşındıkları zaman taşımacılık sırasında yaşadığı tüm problemlerde gereken arabuluculuğu yapıyoruz, bir hakem heyetimiz var. Hem müşterimizi hem nakliyeciyi dinliyoruz. Hakem heyetimiz de yıllarca bu işi yapan nakliyecilerden oluşuyor.” diye konuştu.
Ukan, dernek üyesi olmayan firmalarla yaşanan sorunlarda da vatandaşlara haklarını arama noktasında yardımcı olduklarını da ifade etti.

TAŞINMADA KALİTE FAKTÖRÜ
Taşınma konusundaki bir bilgi kirliliğine de dikkat çeken Davut Ukan, “Genellikle müşterilere şu deniliyor: Eviniz sigortalı bir şekilde taşınıyor. Evet, sigortalı taşınıyor ama sigorta, araba içinde olabilecek hasarları karşılıyor. Taşıyan işçinin size verdiği zararı sigorta şirketi karşılamaz. Ama işçinin merdivende inip çıkarken yaptığı bir zararı kaliteli firma karşılar. Bu riski en aza indirmek tecrübeli elemanlar, kaliteli ambalaj kullanımına bağlı” dedi.

KADIKÖY "TAŞINIYOR"
Kentsel yenileme çalışmaları dolayısıyla en fazla hizmet verdikleri ilçenin Kadıköy olduğunu belirten Davut Ukan, İSTEEND olarak yaptıkları istatistik verileri de paylaştı. Bu verilere göre;
• İstanbul’da en fazla göç veren ilçeler arasında Kadıköy yüzde 18-23 oranıyla birinci.
• Kadıköy’ü Bakırköy, Beşiktaş ve Üsküdar izliyor.
• En fazla göç alan ilçeler de Ataşehir, Gaziosmanpaşa, Sancaktepe, Çekmeköy, Başakşehir olarak sıralanıyor.
Kadıköy’den taşınan müşterilerin genellikle 65 yaş ve üzerindekiler olduğunu ve bunların İstanbul dışına taşınmayı tercih ettiklerini de ifade eden Ukan, “Taşıdığımız yüzde 23 oranındaki müşterinin yüzde 10-11’i geri dönmeyi düşündüğünü ifade etti” dedi.

 

ARŞİV