Kadıköy’ün önemli yeşil alanlarından Meteoroloji arsasına dört adet gökdelen inşa eden Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’ne açtığı tazminat davasını bilirkişi raporuyla kazandı
Kadıköy’deki Meteoroloji arsasına ayrıcalıklı imar kullanarak dört tane gökdelen yapan Taşyapı’nın kamusal alanlara yönelik talanı sürüyor. Kadıköy Belediyesi’ne “inşaatı hukuka aykırı ve keyfi eylemlerle” durdurarak kendisini zarara uğrattığı gerekçesiyle 5 milyon TL maddi, 1 milyon TL de manevi tazminat davası açan Taşyapı, İstanbul Anadolu 6.Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla davayı kazandı.
Kadıköylülerin tüm itirazlarına rağmen Meteoroloji arsası olarak bilinen araziye dört gökdelen yapan Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’ne “inşaat ve yasal işlemlerin davalının haksız, hukuka aykırı, keyfi eylem ve gecikmeleri neticesinde zarara uğradığını” iddia ederek dava açmıştı.
İstanbul Anadolu 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada görevlendirilen bilirkişi ise ilginç bir rapora imza atarak rekor bir zarar belirledi. Bilirkişi raporuna göre 2007 ve 2010 yılları arasında 30 aylık süre içinde inşaatın tamamlanamamasından Kadıköy Belediye Başkanlığı sorumlu tutuldu.
Taşyapı’nın imara aykırı plan değişikliklerini onaylamayan ve kamu adına dava açan Kadıköy Belediyesi’nin yaptırımları bilirkişi tarafından “zarara uğratmak” olarak belirtilirken aynı raporda Taşyapı’nın “basında çıkan olumsuz yazılar nedeniyle satış yapamadığı” belirtildi.
Bilirkişi raporuna itiraz eden ve yeni bir heyetten yeni bir rapor ya da ek rapor alınmasını talep eden Kadıköy Belediyesi’nin bu talebi mahkeme tarafından reddedildi. 08.11.2016 tarihinde görülen davada Taşyapı’nın imara aykırı bir şekilde kaçak bina yaptığını belirten Kadıköy Belediyesi avukatları karşı itirazların değerlendirilip ek rapor alınmadığını da hatırlatarak, açılan davanın görev ve esas yönünden reddini talep etti. Avukatların itirazlarını reddeden İstanbul Anadolu 6.Asliye Hukuk Mahkemesi, Kadıköy Belediyesi’nin 101.859.043,16 TL maddi tazminat ödemesine karar verdi.
Kadıköy Belediyesi’nin 2017 tahmini bütçesi 526 milyon. Taşyapı’ya ödenmesi istenen tazminat Kadıköy Belediyesi 2017 bütçesinin beşte birini oluşturuyor.
NUHOĞLU: KARAR KABUL EDİLEMEZ
Karara ilişkin konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu şunları söyledi: “Bu karar hukuk açısından içler acısı bir karardır. Kamu haklarının, kamu iradesinin yok sayıldığı bu kararı kabul etmemiz mümkün değil. Hem kamuya ait olan yeşil alanı alacak ve buraya ayrıcalıklı imar kullanarak yapı yapacaksın hem bunda da tatmin olmayacak dokuz bin metrekareye yakın fazla inşaat yapacaksın. Hem de seni kamu adına uyaran bir belediyeye tazminat davası açacaksın. Böyle bir şey kabul edilemez.
“KAÇAK İNŞAATIN MALİYETİ KAMUYA”
Mahkemenin böyle bir karar vermesi akıl tutulmasından başka bir şey değil. Söz konusu firmanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan almış olduğu iskânın yürütmesi İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararla durduruldu. Yürütmeyi durdurma kararında “dava konusu taşınmaza ilişkin olarak kural olarak ruhsat verme yetkisi bulunan davacı belediye tarafından taşınmaz üzerinde yapılan denetimlerde ruhsata aykırılıkların tespit edildiği ve yapı tatil tutanakların tanzim edildiği, bu doğrultuda para cezaları ve yıkım kararlarının verildiği, bu işlemlere karşı açılan davalarının reddedildiği açık olup, yapı ruhsatının Çevre Bakanlığı birimlerince düzenlenebilmesi için talebin yönetmelik hükmü gereği mevzuata uygun koşulların gerçekleşmesi durumunda mümkün iken, davacı belediye tarafından tespit edilen eksiklikler giderilmemesine karşın davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen davaya konu tadilat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesinde yasal isabet görülmemiştir” deniliyor. Bu karar davanın görüldüğü mahkemece “gerekçeli kararda değerlendirilmek üzere” denilerek dikkate alınmamış. Bu hukuk açısından skandal bir durum.
Ayrıca mahkemece hükmedilen tazminat miktarı; soruşturma sürecinde bilirkişi raporlarında belirtilmeyen bir miktar. Taşyapı duruşmadan üç gün önce tazminat tutarını biliyormuş gibi bu miktar üzerinden dava harcı yatırıyor. Firma mahkemenin belirlediği tazminat tutarını dava süreci tamamlanmadan nasıl bilebilir? Bu şaibeli bir durumdur.
“SUSMAYACAĞIZ”
Bu karar kaçak inşaat maliyetini Kadıköy halkına misliyle yüklemektir. Firmaya yasal süreçler dışında hiçbir gecikme uygulamamıştır. Tazminat davası ile kamu çalışanlarını korkutmaya baskı altına almaya çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Bu ceza sadece Kadıköy Belediyesi’ne değil tüm Kadıköylülere verilmiş bir cezadır. Bizden kamu adına konuşmamamızı, kamunun haklarını savunmamamızı istiyorlar. Bizden susmamızı istiyorlar. Susmayacağız. Kadıköy için Kadıköylülerle birlikte mücadele edeceğiz”
NE OLMUŞTU?
Göztepe’de bulunan 44.783 metrekarelik alan Maliye Hazinesince özelleştirilerek kat karşılığı inşaat yapmak üzere ihale edildi. Ve ihale taş yapı tarafından yüzde 40 firmaya yüzde 60’lık bölümü Maliyeye olmak üzere Taşyapı’ya verildi. 23 Ağustos 2004’te Göztepe’de bulunan Hazine’ye ait Meteoroloji Bölge Müdürlüğü arazisi kat karşılığı ihale edildi ve yüzde 40 firmaya yüzde 60’lık bölümü Maliye’ye olmak üzere Taşyapı tarafından alındı.
Kadıköy Belediyesi kamuya ait yeşil alanın imara açılmasına itiraz etti. Ve imar planlarının iptali için dava açtı. Mahkeme 11 Ocak 2008 tarihinde yürütmenin durdurulması kararı verdi. Mahkemenin kararından sonra inşaat alanına giden Kadıköy Belediyesi ekipleri, tebligatı yaparak, hafriyat çalışmasının durdurulması yönünde tutanak tutup, inşaatı mühürledi. Taşyapı, mahkemenin durdurma kararına, Kadıköy Belediyesi’nin mührüne rağmen aynı plana bodrum katları da ilave edip planı değiştirdi. Değiştirilen planı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne getirdi. İBB Hukuk Müşavirliği “Konut bölümü, konut için verilen alan (19 bin 338 metrekare) üzerinden hesaplanacak” şeklinde rapor yazmasına karşın proje, İBB Meclisi’nden üstelik inşaat alanları da artırılarak oy çokluğu ile geçti ve askıya çıktı.
Kadıköy Belediyesi de konuyu Danıştay’a taşıdı. Dava devam ederken inşaat devam etti ve 47 katlı 4 blok yapıldı. Belediye ekipleri tarafından yapılan incelemede bu blokların projesine aykırı yapıldığı tespit edildi. Taşyapı ile kat karşılığı anlaşma yapan Maliye, inşaat bitince kendisine ait olan yüzde 60’lık kısım için ihale yaptı. Kasım 2013’te yapılan ihaleye katılan Taşyapı, Maliye’nin elindeki kısmı da 530 milyon bedelle aldı. Ancak Özelleştirme İdaresi Taşyapı’nın kazandığı ihaleyi iptal etti. Ağustos 2014’te yeni bir ihale yapılmış ve bu ihaleyi 577 milyon bedelle Birleşik İnşaat kazandı.
Hazineye ait gayrimenkullerin satışından yasa gereği Kadıköy Belediyesi’ne aktarılması gereken yasal pay ödenmedi, belediye bu nedenle bir dava açtı.
Taşyapı’nın inşasını tamamladığı blokların ruhsata aykırı kısımları için Kadıköy Belediyesi’nin yapmış olduğu işlemler aleyhine firmanın açtığı davaları ise idare mahkemeleri reddetti. Buna rağmen Taşyapı bu inşaatlara Kadıköy Belediyesi’nin müdahalesinin haksız olduğunu iddia ederek tazminat davası açtı. Mahkemece tayin edilen bilirkişi Kadıköy Belediyesi’nin Taşyapı’yı zarar uğrattığını ve bu zararının 88.493.097 TL tekabül ettiği raporunu verdi. Kadıköy Belediyesinin bu rapora itirazları ve almış olduğu mahkeme kararları dikkate alınmadı ve mahkeme bilirkişi raporunda belirtilen rakamında üstüne çıkarak Kadıköy Belediyesi’nin 101.859.043,16 TL maddi tazminat ödemesine karar verdi.