Tazminat davası meclis gündeminde

Kadıköy Belediyesi’nin, Taşyapı İnşaat’a 101 milyon lira tazminat ödemesi yönündeki mahkeme kararı İBB Meclisi’ne taşındı

17 Kasım 2016 - 14:06
Kadıköy Belediyesi’nin, Taşyapı İnşaat tarafından Meteoroloji Müdürlüğü arsasına inşa edilen dört gökdeleni ‘hukuka aykırı ve keyfi eylemlerle’ durdurarak zarara uğrattığı gerekçesiyle 101 milyon lira tazminat ödemesi yönündeki mahkeme kararı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi gündemine taşındı. Kadıköy Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyeleri tazminat davası kararı ile ilgili soru önergesi verdi. AKP’li Meclis üyeleri, CHP’li Kadıköy Belediyesi’nin itirazıyla bir üst mahkemeye taşınacak davaya müdahil olacaklarını açıkladı.

“NE ZAMANDAN BERİ SUÇ?”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)  Meclisi’nde Kadıköy Belediyesi’nin, Taşyapı İnşaat’a ödemesine hükmedilen tazminat kararı konuşuldu. Soru önergesi ile konuyu meclise taşıyan CHP’nin İBB ve Kadıköy Meclis üyesi Mesut Kösedağı, “Geçtiğimiz günlerde İstanbul’a gelen Başbakan Binali Yıldırım ‘İstanbul’u imara teslim etmeyin’ dedi. Kadıköy Belediyesi olarak görevimizi yaptığımız ve kaçak yapı yaptırmadığımız için 101 milyon lira tazminata mahkûm olduk. Bizler yeşil alanların bozulmaması ve projelerin imar planlarına sadık kalınarak yapılması için çalışan kurumlarız. Görevimizi yaptığımız için yani kaçak yapı yaptırmadığımız için 101 milyon lira tazminat cezasına mahkûm edildik. Sorunun bir üst mahkemede muhakkak çözülmesini umuyoruz. Vicdanımız da bu yönde. Kaçak yapıyı engellemek ne zamandan beri suç oluyor” diye sordu.

CHP’Lİ ÜYELERDEN ÖNERGE
CHP’nin Kadıköy Belediyesi ve İBB Meclis üyeleri Mesut Kösedağ, Namık Kemal Ceylan, Ülkü Koçar,  Hüseyin Sağ, Ahmet Temurlenk, Hakkı Sağlam, Soydan Alkan ve Uygur Çakmak’ın sunduğu önergede şu ifadelere yer verildi: “Göztepe Mahallesi Eski Meteoroloji arsası üzerinde yapılan 4 adet blok için; Bölgede net parselde e=2.07 uygulaması yapılırken, sadece bu parsel için ayrıcalıklı olarak verilen brüt parselden e=2.07 emsal hakkını elde ettiği, İlçe Belediyesince incelenmesi tamamlanmadan ve 08.09.2013 yönetmenliğinin 59. Maddesindeki prosedüre uyulmadan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan projenin ilçeye gönderilmemesi nedeniyle emsale dâhil edilen alanlar anlaşılmamakla birlikte, verilen resmi ruhsattan bağımsız bölüm alanının 99 bin metrekareden 116 bin 500 metrekareye çıkarıldığı görülmektedir.”
Önergede, ilçe sınırları dâhilinde yürütülen bir projenin neden ilk kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandığı sorulurken, söz konusu projenin İmar Hükümleri doğrultusunda hazırlanıp hazırlanmadığı, projenin emsal hesaplarının hangi yönetmenlik doğrultusunda incelendiği, yerindeki imalatın onaylı projeye uygun olup olmadığı soruları yöneltildi.

“AKP’Lİ ÜYELER DE MÜDÂHİL OLDU”
Oturumda söz alan AKP’nin İBB ve Kadıköy Belediye Meclis üyesi olan Ömer Şahan, konuya müdahil olacaklarını söyledi. Şahan “Belediyemiz bu mahkeme kararını üst mahkemeye götürecek, biz de Ak Partili meclis üyeleri olarak üst mahkemede olaya müdahil olacağız” dedi. Oturumu yöneten İBB Başkan Vekili Ahmet Selamet de “İnşallah üst mahkeme itirazlarınızı kabul eder, siz de Kadıköy Belediyesi olarak bu rakamı ödemekten kurtulursunuz” dedi.

“YÜKSEK İMAR KULLANILDI”
RS FM’de yayınlanan ‘Oyuna Devam’ programına konuk olan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, belediyeye ‘inşaatı hukuka aykırı ve keyfi eylemlerle durdurmak’ suçlamasıyla verilen 101 milyon 859 bin liralık para cezasıyla ilgili konuştu.
Enver Aysever’in sorularını yanıtlayan Nuhoğlu, davayı kazanan firmayı ‘ayrıcalıklı’ diye nitelendirerek, “Bu firma inşaatını geciktirdiğimiz için bize dava açıyor. Dava 15 ay gibi kısa sürede sonuçlanıyor. 5 milyonluk maddi tazminat davası açıyor, bilirkişi 88 milyona çıkartıyor, mahkeme ise 101 küsur milyon olmasına karar veriyor bu cezanın. Aslında böyle bir suçumuz yok. O bölgede kullanılmayan yüksek bir imar kullanıldı” diye konuştu.
“Yüksek imarın yanı sıra binaların 9 bin metrekare kaçağı da var” diyen Aykurt Nuhoğlu, “Düşünebiliyor musunuz, o kadar inşaat alanı kullanıyor, bir de fazladan 9 bin metrekare kullanıyor, encümen kararıyla ceza veriyoruz ama o gidiyor, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan iskân alıyor. Bakanlığa dava açtık, iskânla ilgili. Şu anda yürütmeyi durdurma kararı verildi. O bina aslında ayıplı bir konumda. Böyle kusurlu bir binayı geciktirdik diye mahkemenin bize tazminat ödemeye mahkum etmesi de üzücü” dedi.

“KAMU GÖREVİ YAPTIRMIYORLAR”
Kendilerine verilen cezayı ‘ülkede yönetimin olmamasıyla’ açıklayan Nuhoğlu, “Bir belediyeye böyle bir ceza vermeniz demek, o belediyenin çalışamaması demek. Bir belediye böyle bir ceza aldıktan sonra bir daha herhangi bir belediye, herhangi bir memur böyle bir işe girer mi, görev yapar mı? Bu korkutmak, sindirmektir. ‘Yeşili koruyalım, kamusal alanlar imara açılmasın’ diyoruz ama bize kamu görevi yaptırmıyorlar” ifadelerini kullandı.
Kararın Yargıtay’da bozulacağını düşündüklerini söyleyen ve “Bu kadar mantıksız bir kararın Yargıtay’dan geçeceğini sanmıyoruz” diyen Kadıköy Belediye Başkanı, “Bu kamunun yok olması demek olur. Bizim görevimiz halkı korumak, yeşil alanları korumak, spor alanları, yüzme havuzları, huzurevleri kurmak. Biz bu hizmetleri yapmakla yükümlüyüz. Müteahhitler gelsin, istedikleri gibi inşaat yapıp para kazansınlar diye durmuyoruz bu koltuklarda. Biz halkın temsilcisiyiz” diye konuştu. Nuhoğlu, “Bunları durdurmaktan korkarsak işimizi yapamayız ki” dedi.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ
Mahkemenin Kadıköy Belediyesi’nin 101 milyon lira tazminat ödemesine hükmetmesi sosyal medyada da gündem oldu. Twitter kullanıcıları yaptıkları paylaşımlarla mahkeme kararına tepki gösterirken yapılan yanlıştan bir an önce dönülmesini istedi. Vatandaşların yaptığı paylaşımlar şöyle:

@NihatOzturk72
Yanlış duymadınız! Kadıköy belediyesine ceza: Yeşil alana gökdelen diken Taşyapı’ya 101 milyon lira.
@erincikedgu 
Satamadıkları dairelerin parasını böyle alacaklar demek... Kadıköy Belediyesi’ne ceza: Taşyapı’ya 101 milyon lira.
@nevzatbaran 
Bu haberi açın okuyun. Bağdat caddesine 4 adet gökdelen diken TAŞ YAPI, Kadıköy belediyesi buna engel oluyor diye 101 milyon TL dava açmış.
@loraskot 
Taş Yapı 6 milyon istedi, mahkeme 101 milyona hükmetti. Allah akıl fikir versin bu kararı kim verdiyse!
@suItnksu 
Kadıköy Belediyesi yeşil alana gökdelen diken Taşyapı’ya 101 milyon lira ödeyecek. Yeşil alanı talan eden Taş Yapı suçlu.

NE OLMUŞTU?
Taşyapı İnşaat, Kadıköy belediyesine ‘inşaatı hukuka aykırı ve keyfi eylemlerle’ durdurarak şirketi zarara uğrattığı gerekçesiyle 5 milyon lira maddi, 1 milyon lira manevi tazminat davası açmış, Kadıköy Belediyesi’nin 101 milyon lira tazminat ödemesine hükmedilmişti. Bilirkişi raporuna göre 2007 ve 2010 yılları arasında 30 aylık süre içinde inşaatın tamamlanamamasından Kadıköy Belediye Başkanlığı sorumlu tutulmuş, Taşyapı’nın basında çıkan olumsuz yazılar nedeniyle satış yapamadığı ifade edilmişti.
 
Etiketler; taşyapı

ARŞİV