TC Kimlik numaranız var mı?

Kadıköy'de 20 bin kişinin nüfus cüzdanında TC Kimlik Numarası'nın bulunmadığı ortaya çıktı

21 Aralık 2010 - 12:57

Kadıköy'de 20 bin kişinin nüfus cüzdanında TC Kimlik Numarası'nın bulunmadığı ortaya çıktı. Eğer sizin de nüfus cüzdanınızda kimlik numaranız yer almıyorsa, 2011'deki seçimlerde oy kullanma hakkınızı yitirmemek ve hizmet alımında sorun yaşamamak için bir an önce Kadıköy Nüfus Müdürlüğü'ne başvurmanız gerekiyor.
İçişleri Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNÎS) projesi kapsamında, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bir Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TC Kimlik No) bulunuyor. Vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak, kurum kayıtlan arasındaki bilgi alış verişini sağlamak ve kamu hizmetlerinin sunulmasında kişiyi tek bir numarada tanımlamak üzere başlanan bu proje gereğince herkesin nüfus cüzdanında bu numaranın yer alması gerekiyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden konuya ilişkin yapılan duyuruda bu konuya şöyle dikkat çekiliyor: “29.04.2006 tarihinde yürürlüğe giren 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren 2 yıl İçinde kurumlar ve tüzel kişilerin mevzuatlarını bu Kanun hükümlerine uygun hale getirerek işlemlerinde kimlik numarasını kullanma zorunluluğu getirilmiştir. 21.10.2006 tarihli 26326 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Başbakanlığın 2006/33 nolu genelgesinde de ‘Kişiler adına düzenlenecek olan her türlü form, beyanname, kimlik kartı, vergi kimlik kartı, sürücü belgesi, pasaport gibi bütün tanıtıcı belgelerde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına yer verilir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası kurumlar ile diğer gerçek ve tüzel kişilerin her türlü işlem ve kayıtlarında esas alınır’ hükmü bulunmaktadır.”

KADIKÖY'DE 20 BİN KİŞİ

İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan listede, Kadıköy'de nüfus cüzdanında TC kimlik numarası bulunmayan 20 bin kişinin ikamet ettiği tespit edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Kadıköy İlçe Nüfus Müdürü Nebahat Özdemir, “Bu vatandaşlarımızın gerek 2011 yılında yapılacak milletvekili seçimlerinde seçme hakkını kullanabilmesi gerekse de kamu kurumları ile gerçek ve tüzel kişilerden alacakları hizmette aksamanın olmaması için gerekli başvuruyu yapmaları çok önemli” dedi. Özdemir, başvuru için gerekli belgeleri de şöyle sıraladı:
“Nüfus cüzdanında TC Kimlik numarası olmayan vatandaşlarımızın, eğer ikinci bir kimliği (uluslararası evlenme cüzdanı, ehliyet, pasaport, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, basın kartı) var ise mevcut TC kimlik numarası olmayan nüfus cüzdanı, ikinci kimliği ve son altı ay içinde çekilmiş 2 adet fotoğrafı ile bize başvurabilirler. İkinci bir kimliği olmayanlar da mevcut TC kimlik numarası olmayan nüfus cüzdanı, mahalle muhtarlığından alınan Nüfus Cüzdan Talep Belgesi ve ikinci kimliği ve son altı ay içinde çekilmiş 2 adet fotoğrafı ile başvurularını yapabilirler.''

Fotoğraflar: Merve KEÇECİOĞLU
 

Etiketler; tc kimlik

ARŞİV