Tek uygulamada tüm Kadıköy

“Bugün ne yapsam?” sorusunun yanıtını arayan gençler, “BenKadıköy” uygulamasını geliştirdi

31 Mart 2016 - 16:56
Bircan BİROL
Kadıköy’de yaşamayı sevenler için yapılan “BenKadıköy” uygulamasının genç yaratıcıları Uğur ve Zeynep, Kadıköy’deki tüm etkinliklerin ve mekânların toplandığı ücretsiz mobil uygulamalarını anlattı.

Sizi tanıyalım. “BenKadıköy” projesi nasıl aklınıza geldi?
Uğur: Ben Uğur Özer. 3 sene önce dijital medya eğitimi aldığım Avustralya'dan geldim. Geldikten sonra bir ajansta çalıştım ve orada Zeynep’le tanıştım. Birlikte çalışırken yeni bir proje yapalım dedik ve o şekilde BenKadıköy’ü yaptık. Kadıköylü değilim ama Kadıköy'ü çok seviyorum.
Zeynep: Doğma büyüme Kadıköylüyüm. Ömrüm bu sokaklarda geçti diyebiliriz. Ben İç Mimarlık mezunuyum. 5 sene kadar iç mimarlık yaptım. Artık tak etti canıma ve Uğur'la tanışıp onun sayesinde bir dijital ajansa girdim. Aynı zamanda benim bloğum vardı. Orada etkinlikleri paylaşıyorduk sonra dedik ki: "Bunu neden Kadıköy'e entegre etmeyelim?" Sonunda da böyle bir fikir çıktı. Google'a yazdığında Kadıköy'deki etkinlikleri toplu göremiyorsunuz; çünkü 3 ay öncesini falan gösteriyor. Biz de "Bu akşam ne yapsak?" sorusundan yola çıkarak bu uygulamayı yaptık.
Uğur: İlk başladığımızda uygulamanın içerisinde 3 etkinlik vardı. Bugün 40 etkinlik var. Bu daha da artacaktır. Yeni tiyatrolar, mekanlar, yerler keşfediyoruz. Kadıköy daha da canlanıyor. Mesela bir az önce birileri ile tanıştık, yeni mekanlar açılıyor. Keyifli gidiyor. Uygulamayı ilgilendirenler göreceklerdir, bu cumartesi 40tan fazla etkinlik var. Ne bu etkinlikler? Sergiler, tiyatrolar, atölye çalışmaları, konserler, kültür merkezi etkinlikleri, evden kaçış oyunları... İnsanların bir gün içerisinde tüketebileceği tüm etkinlikleri toparlamaya çalışıyoruz. Kadıköy ilçe sınırları içinde bir uygulama, sadece merkez için değil.
Zeynep: Aslında etkinlik bazlı bir uygulamayız.

“KADIKÖY’DE KADIKÖYLÜ İÇİN…”
Uygulamayı indirenler tam olarak neyle karşılaşıyor?

Zeynep: Uygulamayı indirir indirmez "Şu An" bölümünü görüyorlar. Orada gerçekleşen bütün etkinlikler saat bazlı olarak sıralanıyor. Aşağı indikçe ertesi günkü etkinlikleri de görebiliyor insanlar... İkincisi, "Kadıköylemek" bölümü. Kadıköy'de insanların sokaktan geçerken; örneğin bir murali (duvar resmi) gördükten sonra o muralin ne olduğunu bilmeleri için ya da Balık Pazarı’na gidip mezeleri denemeleri için… tarzı önerileri içeriyor. Birazcık bilgilendirme ve tarihi bilgilendirme aslında.
Uğur: “Kadıköylemek” Kadıköy'de Kadıköylünün yaptığı şeyi paylaşması denebilir. Blog tarzında.
Zeynep: Üçüncü sekmemizde ilk bölümde gördüğünüz etkinliklerin kategorize edilmiş hali var. Epey kapsamlı. Mesela tiyatrolar var, altında çocuk tiyatrosu diye kategori de var.
Uğur: Mesela “Evden Kaçış” oyunları diye bir kategori bile var. Konuları, kuralları hatta lokasyonları bile yazıyor uygulama içerisinde.

YENİ NESİL UYGULAMA, ESKİ USÜL ÇALIŞMA
Bütün bunlara nasıl yetişiyorsunuz?

Zeynep: Biz 5 Kişilik bir ekibiz. Biz İkimiz sürekli sahada insanlarla iletişim halindeyiz. Aslında yeni nesil bir şey yağıyoruz ama eski usül çalışıyoruz çünkü o daha samimi geliyor. Hem insanlarla çalışıyoruz hem insanlar bu uygulamayı kimin yaptığını biliyorlar. Birebir iletişim her zaman daha samimi ve daha “Kadıköylü” bir şey olduğu için tam mahalle kafası olduğu için biz bunu tercih ediyoruz. Bildiğiniz günde 20 kilometre falan yürüyüp mekan keşfediyoruz, cadde cadde dolaşıyoruz. Yeni sokaklar, tiyatrolar keşfediyoruz.
Uğur: İnsanlar bizi yönlendiriyor, mesela bir esnaf arkada şöyle bir yer var oraya da gidin diyor. Bir müşteri geliyor “Burada bir yer açılmış mutlaka yazın” diyor. 
Zeynep: İnsanlara her zaman şunu diyoruz. Biz bu uygulamayı açtık ve insanların isteklerine göre biz bunu geliştireceğiz. Anket bölümümüz var mesela. İnsanların eleştiri ve önerilini de bize yazmasını istiyoruz. Bu uygulama size nasıl yardımcı olacaksa biz ona göre geliştireceğiz.
Uğur: Onun için ismi BenKadıköy. Kadıköylülerinin kendilerinin geliştirdiği organik sistem gibi düşünebilirsiniz. Anketten bize o kadar fazla dönüşler var ki zaten… Tamamen karşılıklı bir beslenme söz konusu.
Zeynep: Ve en büyük özelliğimiz ücretsiz bir uygulama olması. Bir kar söz konusu değil ve hiçbir zaman ücretli olmayacak, insanlara bunun sözü ve güvencesini veriyoruz.
4 AYDA 10 BİN KİŞİ
Uygulamayı şu zamana kadar kaç kişi indirdi?

Uğur: 4. ayımız ve çok büyük bir talep alıyoruz. İndirme 10 bine yaklaştı. Zaten uygulamayı indirenlerin %80’i Kadıköy’de yaşıyor.
Zeynep: Hedefimiz 3 bindi ve Aralık’tan itibaren 10 bin oldu. Bunun 7 bini Kadıköyde yaşıyor, 3 bini dışardan geliyor. Hem kullanıcı hem mekan tarafından bakıyoruz. Bizde reyting sistemi yok biz lokasyon bazlıyız. Bir insanın en yakın olduğu yerler sistemde çıkıyor. Reyting sistemini özellikle koymadık çünkü yeni açılan yerler ile popüler olan bir mekan aynı seviyede olmalı bizim için.
Teknoloji ile arası kötü olanlar da kullanabilir mi bu uygulamayı?
Zeynep: Valla benim babam da indirdi uygulamayı.
Uğur: Çok rahat ve kullanıcı dostu bir uygulama. Zaten ilk uygulamayı başlattığınız zaman çok zorlanmadan etkinliklerin en yakın olanını görüyorsunuz. Örneğin o etkinliğe tıklayınca da nerede olduğunu, saat kaçta olduğunu, içeriği görebiliyorsunuz, arayabiliyor ve yön tarifi alabiliyorsunuz. İki hamlede nereye gideceğinize kadar öğrenebiliyorsunuz.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Uğur: Kadıköy’de çok güzel şeyler var, insanların keşfetmesini istiyoruz. Bu uygulama Kadıköy’de yaşayanlar ve Kadıköy’ü sevenler için… Bilinmiyor ama Kadıköy 7/24 yaşayan bir semt. Kullanmak çok kolay. Google Play veya Apple Store’a “Kadıköy” yazınca direk çıkıyor. Oradan indirebilirsiniz.
Zeynep: Birçok sıkıntı yaşıyoruz; ama sonuç olarak hayat bir şekilde devam ediyor. İnsanlar sokağa çıkmaya devam etsin diyoruz. İnsanlar televizyonun başından kalksınlar. Kadıköylü insan keşfetmeyi seven insandır.


 


ARŞİV