Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Siyasi Cinayetler Kıskacında Türkiye: ‘Canları Pahasına’ başlıklı söyleşisi için Caddebostan Kültür Merkezi'nde okuyucularıyla buluştu ve Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları Kitabevi’nde kitaplarını imzaladı.
“CİNAYET İNSANLIK SUÇUDUR”
Cinayetlerin, siyasi amaç uğruna olmasının hiçbir şekilde tolere edilemeyeceğini söyleyen Bingöl, “Cinayet insanlık suçudur” dedi. Bingöl, demokratik olmayan ve darbelerle yönetilen ülkelerde, siyaset tıkandığında çözüm için siyasi ve faili meçhul cinayetlerin devreye girdiğini dile getirdi. Orta çağın sonuna, demokratik düzene geçişe kadar bütün dünyada siyasi cinayetlerin gerçekleştiğini söyleyen Bingöl, “Osmanlı İmparatorluğu’nda da böyleydi, 80 yaşındaki Piri Reis siyasi nedenlerle öldürüldü” şeklinde konuştu.
5 BİN SİYASİ CİNAYET
Bingöl, Türkiye’de 27 Mayıs darbesinden sonra, seçimle gelmiş bir hükümet varken 70’li yıllarda işlenen siyasi cinayetlerin 5 bine yakın olduğunu dile getirdi. Bingöl “Sağcı ve solcu, hatta hiçbir şekilde siyasi gruba mensup olmayan sadece, kendi semtindeki kahvesinde otururken öldürülen, kör kurşuna maruz kalan binlerce yurttaşımız hayatını kaybetti” dedi.
“BİR SAĞDAN BİR SOLDAN”
12 Eylül darbesinden sonra Türkiye’nin rahat bir nefes alacağını ve çatışmaların biteceğinin düşünüldüğünü söyleyen Bingöl, 650 bin kişinin gözaltına alındığını ve 26 gün sonra ilk idamların gerçekleştiğini kaydetti. 2 yıl içinde 50 kişinin idam edildiğini ve bunların 17’sinin siyasi suçlu olduğunu söyleyen Bingöl, Kenan Evren’nin “Biz asla ayrım yapmadık, herkese eşit mesafedeyiz idam ettiysek bir sağdan bir soldan, iki sağdan iki soldan” dediğini belirtti.
HAYATINI KAYBEDENLER UNUTULMADI
Siyasi ve faili meçhul cinayetlerle hayatını kaybedenlerin her yıl anıldığını, onların unutulmadığını dile getiren Bingöl belediyelerin ise onların anısını yaşatmak ve ölümsüzleştirmek için parklara, sokaklara, caddelere onların isimlerini verdiğini hatırlattı. Bingöl konuşmasına şöyle devam etti: “Uğur Mumcu’nun cenazesinde 100 binler yürüdü, ama darbeci Kenan Evren’nin cenazesinde 5-6 aile mensubu vardı. Ölüm yıldönümünde Kenan Evren anılıyor mu, hayır. Gar katliamında katledilenler anılıyor, Gezi’nin çocukları anılıyor, Deniz’ler anılıyor. İşte böyle temel bir fark var, her zaman ölüme mahkûm edilenler ve haksız yere hayatını kaybedenler tarihin altın sayfalarında ölümsüzleşiyorlar, onların kalemini kırıp ölüme götürenler tarihin karanlık sayfalarına gömülüyorlar”.
“214 CHP’Lİ ÖLDÜRÜLDÜ”
CHP’nin de 100 yıllık parti hayatında, çok ciddi kayıplarının olduğunu kaydeden Bingöl, 12 Eylül öncesinde milletvekili, belediye başkanı, gençlik ve kadın kolu üyesi olan 214 CHP’linin öldürüldüğünü söyledi. Bir buçuk yıl boyunca bütün gazete ve dergileri tarayan Bingöl, “Bir CHP’linin eline silah alıp gidip birini öldürdüğünü ya da katliam yaptığını bulamadım, bulsaydım çok üzülürdüm, sosyal demokrat bir partili şiddete dur demeli barışı savunmalı” dedi.
“GÜCÜMÜZ KUVAYI MİLLİYE’DEN”
Söyleşinin sonunda Bingöl’e teşekkür eden Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “100 yıllık siyasi partinin mensuplarıyız. CHP masa başında birilerinin talimatıyla kurulmuş bir siyasi parti değil. CHP emperyalizme karşı mücadele etmiş, başta Mustafa Kemal’in olduğu kuvvacıların kurduğu bir siyasi parti. 214 evladını kaybetmiş bir siyasi parti, geçmişte bedel ödemiş bir siyasi parti. Bugün veya yarın masa başında kurulmuş siyasi partiler bize ayar vermeye kalkmasın biz gücümüzü Kuvayı Milliye’den alıyoruz. Biz gücümüzü Türkiye’de yaşayan herkesten alıyoruz” dedi.