TEOG'da tercihler Kadıköy'den yana

TEOG sınav sonuçlarının açıklanmasıyla beraber öğrenci ve velilerin lise arayışları başladı. Tercihlerin başında Kadıköy’ün başarılı liseleri geliyor

28 Temmuz 2016 - 14:13
Beyza BAŞOĞLU
Öğrencilerin lise giriş puanlarının belirlenmesini sağlayan TEOG (Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş) sınavı sonuçları bu yıl 29 Haziran tarihinde açıklandı. Sonuçların açıklanmasının ardından tercih tarihleri 15-25 Temmuz olarak belirlenmişti fakat Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada son tercih gününün 29 Temmuz olarak değiştirildiği bildirildi. Tekli sınav sisteminin (SBS) yerine gelen ve 2014 yılının Kasım ayından beri uygulanan TEOG sistem ile öğrencilerin puanları tek bir sınavla değil,  5-6-7 ve 8. sınıflarda yılda iki kez girdikleri sınavların ortalamaları alınarak belirleniyor.

KADIKÖY LİSELERİ İLK SIRALARDA
Tercih heyecanının başlaması ile birlikte veliler ve öğrenciler en iyi liseyi bulma arayışına çoktan girdi. Kadıköy’e bağlı birçok lise bulunması ve bu liselerin başarı sıralamalarının yüksek olması Kadıköy’deki liseleri cazip hale getirmiş durumda. Erenköy Kız Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, İstanbul Atatürk Fen Lisesi ve Saint-Joseph Fransız Lisesi Kadıköy’deki önemli liselerden sadece bir kaçı; sosyal olanakları, üniversiteye yerleştirme oranları, öğretim kalitesi ise öğrencilerin bu liseleri üst sıralara yazmalarındaki sebeplerden bazıları.

KADIKÖY ANADOLU LİSESİ
1955 yılından bu yana eğitim veren Kadıköy Anadolu Lisesi, İstanbul’un tek, Türkiye’nin ise en eski maarif koleji olarak biliniyor. Ulusal Başarı Ödülü’ne sahip ilk ve tek okul olması, en büyük lise festivali olan KALTheFEST’i düzenlemesi ve kesintisiz İngilizce hazırlık eğitim veren tek devlet orta öğretim kurumu olması gibi nedenler Kadıköy Anadolu Lisesi’nin tercih edilmesini ve sıralamada en üstlere yazılmasını sağlıyor. Okulun öğrencilerinden Arda Öngü “Okulumuzun sosyal olanakları çok fazla, ayrıca Kadıköy gibi bir merkezde okuduğum içinde kendimi şanslı hissediyorum” diye belirtirken, üç senedir Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencisi olan Çetin Çam “Eğitim açısından da sosyal açıdan da avantajlıyız” diyerek tercihte sosyal olanakların önemine vurgu yapıyor. Bu yıl yüzdelik dilimi 0,31 olan lise, yeni öğrencileriyle buluşmayı bekliyor.

İSTANBUL ATATÜRK FEN LİSESİ
Kadıköy ilçesinin Kuyubaşı semtinde yer alan lise İstanbul’un ilk, Türkiye’nin ikinci fen lisesi olma özelliğini taşıyor.1982 yılında kurulan fen lisesi, kurulduğu günden beri bilimsel düşünmeyi ilke edinmiş donanımlı gençler yetiştirerek ülkenin bilimsel gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ulusal ve Uluslararası Proje Yarışmalarında, Uluslararası Bilim Olimpiyatları ve Tübitak Bilim Ödülleri'nde başarı oranı çok yüksek olan lisede İngilizce ve Almaca, okutulan dersler arasında. Bu yılki yüzdelik dilimi 0,20 olan lise öğrencilerinin bir kısmına okul pansiyonunda yatılı kalma fırsatı da sunuyor.

SAINT-JOSEPH FRANSIZ LİSESİ
1870 yılında açılan okul, 1860 yılında Fransa’da kurulan Fransız Rahipleri Cemiyeti’ne bağlı bir kurum. Kurulduğu yıldan itibaren en başarılı ve iddialı Fransız liseleri arasında sağlam bir yer edinen lise, öğrencilere özgürlükçü ve toplumcu bir düşünce yapısı vermek ve analiz yeteneği kazandırmak amacını güderek bu yolda ilerlemeye günümüzde de devam ediyor.12 Mart 1963’ten bu yana öğrencilerine Fransız Bakaloryasına denk diploma imkânı sunan lise, 2015-2016 taban puanını 900 üzerinden 860 olarak belirlemiş.

 
TEOG SINAVI NEDİR ?
● İlköğretimden ortaöğretime geçiş sınavıdır.
● TEOG sınavından alınan ağırlıklı puan ile 5-6-7-8. sınıf yılsonu notlarının ağırlık puanının birleşmesi ile öğrencinin yerleşim puanı ortaya çıkar.
● TEOG sınavının içeriği genel anlamda öğrencilerin analiz yapma yeteneklerini, eleştirel yaklaşımlarını,
sonuç çıkarımlarını ve problem çözme kabiliyetlerini ölçmek üzere oluşur.
Sorular temelde bu tiptedir.

 

ARŞİV