Tezgâhlarda palamut bolluğu

Kadıköy Tarihi Çarşı’nın balık tezgâhları bu günlerde palamut bereketi yaşıyor.

06 Ekim 2016 - 16:38
Kadıköy Tarihi Çarşı’nın balık tezgâhları bu günlerde palamut bereketi yaşıyor. Denizlerde av yasağının 1 Eylül’de sona ermesinin ardından bereketli bir balık sezonunun başladığını ifade eden balıkçılar özellikle palamutta bolluk olduğunu, bunun da fiyatlara olumlu yansıdığını belirttiler. Bütün balıklar taze ve bol ama özellikle palamut bu sezona damgasını vuran balık oldu. Palamudun bol olmasının yanı sıra iri ve yağlı olması da balıkçıları memnun ediyor.
Fiyatlar da uygun olunca palamut en fazla tercih edilen balıklar arasında şu günlerde. Tarihi Çarşının balık tezgahlarında şu fiyatlardan satılan palamuda müşterilerin ilgisi yoğun. Oldukça iri palamutlarla dolan tezgahların önü müşteri kaynıyor. Palamudun tanesi Tarihi Çarşı’da 7 ile bir kilonun üzerindekiler de 10 TL.’den satılıyor. Karadeniz’de palamudun bol miktarda avlanması fiyatlara da olumlu yansıdı. Karadeniz'de son 3 yılın en bol sezonu yaşandığı ifade ediliyor.

KARADENİZ’DEN EGE’YE GEÇİYOR
Palamut, göç eden balık türlerinden biri olması dolayısıyla çok sık yer değiştiriyor. Sürüler halinde yaşayan pulsuz siyah etli bir balık olan palamudun sırtı çizgili, karnı gümüş renginde. Sonbahar aylarında Karadeniz üzerinden Ege denizine ulaşmak için Marmara denizinden göç etmeye başlıyor. Genellikle sıcak ve ılık sularda hem açık hem de kıyı taraflarında yaşayan kemikli bir balık olan palamut, uskumru, torik ve orkinosu içeren bir familyadan.
Protein, A vitamini, folik asit, potasyum, fosfor, demir açısından zengin bir besin olduğu ifade edilen palamut omega 3 yağ asidi içeriği yüksek bir besin. Faydaları ise saymakla bitmiyor. İçinde bulunan vitaminler ve proteinler vücutta ihtiyaç duyulan pek çok eksiği kapatıyor, şifa veriyor.
Palamudun en lezzetlilerinin, Karadeniz ve Marmara’da avlanılan tipleri olduğu ifade ediliyor. Eylül başından şubat ortalarına kadar olan zaman ise lezzetli dönemi. Bu mevsimde çok yağlı olduğundan, tavasından ziyade ızgarası ve fırını tavsiye ediliyor.
 
USTASINDAN PALAMUT TARİFİ
Yaklaşık 29 yıllık usta aşçı Davut Güneş leziz mi leziz ızgara palamut tarifi verdi. Palamudun, ızgarada kurutmadan yağı ve tuzunu iyi ayarlayarak pişirilmesi gerektiğini anlatan Güneş, “Palamudun kılçıklarını aldıktan sonra hafif tuzlanmalı. Hakiki zeytinyağına bandırıp, ızgaraya bırakıyorsunuz. Izgaranın başında beklemelisiniz. Yaklaşık 5 dakika kızardıktan sonra çevirip tekrar zeytinyağını üzerinden geçiriyorsunuz. Yaklaşık 5 dakika piştikten sonra servise hazır hale gelir” dedi.

ARŞİV