Tiyatronun yıldızları Kadıköy'de!

Kadıköy Belediyesi Tiyatro Festivali bu yıl 14. yaşını kutluyor. Festivalin ilk haftasında oyunlarını açık havada sergileyen tiyatronun usta isimleri, gazetemizi kulislerinde konuk etti, duygu ve düşü

11 Ağustos 2016 - 15:12
Kadıköy Belediyesi Tiyatro Festivali bu yıl 14. yaşını kutluyor. Festivalin ilk haftasında oyunlarını açık havada sergileyen tiyatronun usta isimleri, gazetemizi kulislerinde konuk etti, duygu ve düşüncelerini anlattı

Kaan DERTÜRK
Kadıköy Belediyesi, sıcak yaz aylarında sanatla ruhumuzu serinletmeye devam ediyor. Yaz döneminde gerçekleştirilen Çocuk Tiyatro Festivali ve Yazlık Sinema Günleri’nden sonra sıra yetişkinlere yönelik Tiyatro Festivali’ne geldi.
Kadıköy Belediyesi tarafından 14 yıldır aralıksız düzenlenen Tiyatro Festivali, 5 Ağustos Cuma akşamı Ali Poyrazoğlu’nun yazdığı “Tamamla Bizi Ey Aşk” ve “Bir Sen Kaldın Yalnızlık Gelince” kitaplarından derlediği “Ben Eskiden Küçüktüm” adlı oyunla açılışını gerçekleştirdi. Oyunu izlemek için saatler öncesinden Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda uzun kuyruklar oluşturan Kadıköylüler, yıldızlar altında tiyatro izlemenin keyfini doyasıya çıkardı.
Binlerce izleyicinin katılımıyla gerçekleşen 14. Tiyatro Festivali’nde, tiyatronun birbirinden değerli isimleri açık havada oyunlarını sergiledi. Seyircilere unutulmaz anlar yaşatan usta oyuncularla biz de söyleşme imkânı bulduk. Ali Poyrazoğlu, Deniz Türkali, Serra Yılmaz ve Levent Üzümcü festivale dair duygu ve izlenimlerini Gazete Kadıköy’e anlattı.

“KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURMUŞ FESTİVAL”
Kadıköy Belediyesi’nin Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda düzenlediği 14. Tiyatro Festivali’nin açılışını “Ben Eskiden Küçüktüm” adlı oyunu ile gerçekleştiren Ali Poyrazoğlu, festivalde olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
“Türkiye’deki tüm belediyeler yaz aylarında tiyatro festivali düzenlemelidir” diyen Poyrazoğlu, “Sezon içinde oyunlarımızı oynuyoruz ama yaz döneminde bu durum sekteye uğruyor. Zaten Türkiye’nin birçok yerinde tiyatro yok. İstanbul, Ankara, İzmir gibi tiyatronun olduğu merkez yerlerde ise bu tarz etkinlikler yapılmıyor. Hem bölgede kültürel hareketlilik olması için hem de çevrede çalışan insanların ekonomisine katkı olsun diye festivaller gerçekleştirilmeli. Taksicisinden, manavına varıncaya dek yapılan festivaller, bölgelere canlılık getiriyor. Ülkemizde bunu doğru şekilde yapan tek bir belediye var: Kadıköy Belediyesi. Çocuk Tiyatrosu’nun hemen ardından yetişkinliklere yönelik tiyatro ile Türkiye’nin en önde gelen ekiplerini toplayıp, her yıl açık havada festival gerçekleştiriyorlar. Bu festivale severek, koşa koşa geliyorum. Yıllardan beri devam eden kendi seyircisini, geleneğini ve kültürünü oluşturmuş bir festival.” sözleriyle duygularını dile getirdi.

“YÜREKTEN DESTEKLİYORUM”
“Eylül Fırtınası” ve “Gece, Melek ve Bizim Çocuklar” filmlerindeki etkileyici performansları ile hafızalarımıza kazınan Deniz Türkali, tiyatro festivali kapsamında Serra Yılmaz ile ‘Fü’ oyunu için aynı sahneyi paylaştı. Oyun başlamadan önce söyleştiğimiz Deniz Türkali, “Bu tür festivalleri yürekten destekliyorum. Çok çok önemli olduklarını düşünüyorum. Hem seyirciyle oyunların buluşması açısından hem de bölgeye müthiş bir hareketlilik getirmesinden dolayı önemli olduklarını içtenlikle düşünüyorum. Festivallerin çoğalmasını ve sıklaşmasını diliyorum. İnsanların bir araya gelip tiyatro izleyip, sonrasında oyun hakkında konuşmalarını sosyal ve kültür açıdan çok değerli buluyorum.” dedi.

“ÇOK MEMNUNUM”
Konu İtalyan sineması olunca adından sıkça söz ettiren, birçok kez ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünün sahibi olmuş tiyatro oyuncusu ve çevirmen Serra Yılmaz da yıldızlar altında sahne alan usta isimler arasındaydı. Fü oyununa gösterilen yoğun ilgiden dolayı mutlu olduğunu ifade eden Yılmaz, “Özgürlük Parkı’nın mevcudiyeti bu tatsız günlerde beni fazlasıyla neşelendirdi. Çünkü yemyeşil parklar, bahçeler görmeye hasretiz. Parkı böyle güzel, bakımlı ve kedilerin pek bir rahatlık içinde yaşıyor olmalarını gözlemlemem ile keyfim yerine geldi. Açık havada oynamaktan ötürü çok memnunum. Umarım bu tür parkların sayısı artar. Sadece ölüler sayesinde yeşil görmekten kurtuluruz. Belediyeler tamahkâr olmayıp, betona değil, yeşile daha çok yer açarlar diye umuyorum. Tiyatroya ve sanata gösterilen ilginin yerel yönetimler tarafından bin kat artması en büyük dileğimdir.” şeklinde konuştu.

“KADIKÖYLÜ KALİTEYİ HAK EDİYOR”
“Anlatılan Senin Hikâyendir” oyunundaki performansıyla 120 dakika boyunca izleyenlere eşsiz bir tiyatro deneyimi yaşatan, ‘Boyun Eğme’ isimli kitabın yazarı, tiyatro oyuncusu Levent Üzümcü ile de kuliste sohbet etme fırsatı bulduk. “Tiyatro Festivali, özel tiyatroların halkla buluşması için büyük bir fırsat“ diyen Üzümcü, “Kadıköy Belediyesi zaten tiyatrolara fazlasıyla önem veren bir kurum. Belediye, CKM ve Kozzy’deki sahnelerini hem özel tiyatrolara hem de devlet tiyatrolarına açmalsıyla Kadıköylülere büyük bir hizmet gerçekleştiriyor.
Ağustos ayı içinde yapılan Tiyatro Festivali ile de her akşam bin 500 seyirciye ulaşılıyor. Tiyatro oyununa bin 500 kişinin katılması çok ciddi ve önemli bir rakam. Festivalde oynanacak oyunların belli bir kriterin üzerinde olması gerekiyor. Kadıköy seyircisi, kaliteli oyunları hak ediyor. Çünkü Kadıköy seyircisi, tiyatro izlemeye dün başlamış bir seyirci değil. Kadıköylülerin yerleşmiş bir tiyatro izleme geleneği olduğunu belediye de biliyor. Bunu bildiği için de kaliteli oyunlardan festival yapıp, insanlarla buluşturuyor. Bu akşam ben de mübadele döneminde kaybedilen sevgiler, hayatlar üzerine özel bir oyunu halkımızın teveccühüne sunacağım. Umarım beğenirler.” diyerek duygularını ifade etti.

SEYİRCİLER ARASINDA ÜNLÜLER
Tiyatro Festival’inde ünlü isimler de seyirci olarak yerlerini aldılar. Levent Üzümcü’nün “Anlatılan Senin Hikâyendir” adlı oyununda seyirci koltuğunda oturan şair ve yazar Sunay Akın, ‘Ateş Kırmızısı’ romanının yazarı Orhan Bahtiyar ve ressam Can Ersal’a mikrofon uzattık.
“Tiyatro Festivali, yerel yönetimlerin parklarla, insanları nasıl buluşturacağı sorusuna verilmiş en güzel cevaptır” diyen Akın, “Kadıköy Belediyesi, parkları doğru kullanma konusunda, İstanbul’un diğer belediyelerine örnek bir etkinlik gerçekleştiriyor. Bu yıl 14. kez düzenlenen festival, buluşma tadında gerçekleşiyor. Yaz akşamında ailelerin üç kuşağını bir araya getiren bir etkinlik. Etrafıma baktığım zaman dedeleri, nineleri, torunları görüyorum. Bundan daha güzel ne olabilir? Parklar tam olarak böyle kullanılmalı. İnsanları birleştiren bir amaç için.” şeklinde konuştu.
Tiyatronun, Kadıköylü için büyük önem taşıdığını ifade eden Bahtiyar da, “Kadıköy Belediyesi, kültür ve sanat alanında çok güzel işler yapıyor. Sanat, bu ilçenin can damarı olmuş durumda. Festival de oldukça zengin geçiyor. Levent, bugün tek başına bir oyun sergileyecek. Günümüzde de zaten tek başına direnen bir isim. Biz de bugün ona destek olmak için geldik. Bu akşam burada olmaktan çok mutluyum.” dedi.
Ressam ve mimar Can Ersal ise tiyatro festivalinin bu zamanlarda tam olarak ihtiyacımız olan şey olduğunu vurgulayarak, “İnsanların gündemine suni şeyler sokmaktansa, sanat ile buluşmalarını sağlamak bambaşka bir güzellik. Kadıköy’ün sanata ve sanatçıya sahip çıktığının nişanesi bu festivallerdir.” dedi.

NUHOĞLU: “KADIKÖY TİYATRO KENTİDİR”
Can Gürzap’ın, Tiyatro Festivali’nde sergilediği “Ölü Ozanlar Derneği” oyununda Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da izleyiciler arasındaydı. Oyundan hemen önce söyleşme imkânı bulduğumuz Nuhoğlu, festivalle ilgili şunları söyledi: “Kadıköy, tiyatro kentidir. Türkiye’de tiyatrocuların en yoğun olduğu kent olarak geçiyor. İlçemizde, tiyatroya olan ilginin yoğunluğu bizleri çok mutlu ediyor. Sanatın ve kültürün geliştiği ülkelerde, demokratikleşme süreci çok daha hızlı oluyor. Bu dönemde, insanlarımız ciddi bir şekilde sanata ihtiyaç duyuyor. İnsanların geleceğe umutla bakması, aydınlık Türkiye’nin oluşmasının en önemli temellerinden biri olan sanata aracı olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Tiyatro Festivali’ni her sene daha renkli ve daha farklı olarak gerçekleştirmeye büyük önem veriyoruz.”

Kadıköy Belediyesi 14. Tiyatro Festival’inin ikinci hafta
programı ise şöyle:

12 Ağustos Cuma / Temizlik İşleri / Taşra Kabare / Oyuncular: Sinan Koç, Cemal Toktaş, Nergis Öztürk…
13 Ağustos Cumartesi / Üç Nokta / Tiyatro Ak’la Kara / Oyuncular: Kerem Konanbay, Bedia Ener, Buket Dereoğlu
14 Ağustos Pazar / Kim Var Orada? Muhsin Bey’in Son Hamlet’i / Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu / Banu Açıkdeniz, Cüneyt Yalaz, İlker Yasin Keskin
15 Ağustos Pazartesi / Ne Ala Temaşa / Doğaçlama Kabare / Oynayanlar: Evren Duyal, Koray Tarhan, Mahmut Fikirsindi…
16 Ağustos Salı / Uşak, Kral ve Ötekiler / Bo Sahne / Oynayanlar: Köksal Engür, Merve Engin
17 Ağustos Çarşamba / Sadece Diktatör / Emek Sahnesi / Oynayan: Barış Atay
18 Ağustos Perşembe / Markopaşa Müzikali / Süheyl&Behzat Uygur Tiyatrosu / Oynayanlar: Necla Uygur, Süheyl Uygur, Behzat Uygur…

Oyunların ücretsiz olarak izleyiciyle buluştuğu festivalde davetiye sistemi kullanılıyor. 18 Ağustos’ta sona erecek festivalin davetiyeleri, Özgürlük Parkı Açık Hava Tiyatro gişesinden saat 19.00’dan itibaren temin edilebilir. Oyunlarda yaş sınırının bulunduğu festival, her akşam saat 21.00’de izleyici ile buluşuyor.



ARŞİV