Tünek Sokağın Yeşiline Camii

7 yıl önce aldığı ‘Göztepe Parkı'na cami’ kararı büyük protestolara neden İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Göztepe Tünek Sokak'daki alanı yapılaşmaya açıyor. Bölgeye cami yapılmasına karşı çıkan mahalleli ise ‘Yeşil alanımızı almayın’ diyor. Başkan Selami Öztürk de karara karşı gerekirse yargı yoluna başvuracaklarını açıkladı.

22 Şubat 2012 - 14:58

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Kadıköy'e dair yine tartışmalı bir karara imza attı. İBB Meclisi'nin Şubat ayı oturumunda, Göztepe Mahallesi’nde yeşil alan olarak kullanılan 5 dönümlük bir araziyi, dini tesis alanı yaptı. Göztepe’de Tünek Sokak ile Çemenzar Sokak’ın kesiştiği yerdeki, üçgen şeklindeki yeşil alana cami yapımına onay verdi. İBB Meclisi, bu karara gerekçe olarak da bölgede camiye ihtiyaç olduğunu belirten Danıştay kararını gösteriyor. Danıştay 6’ncı Dairesi’nin 21 Eylül 2011 tarihli kararında, Kadıköy'de kişi başına 6-7 metrekareye ulaşan yeşil alana karşılık, ibadet alanının kişi başına 0.1 metrekare olduğu belirtilmişti. Karar, Belediye Meclisi’nden CHP’lilerin ret oyuna karşılık, AKP oylarıyla geçti.

 
YEŞİL ALAN KALSIN...
Kararı değerlendiren Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, sözkonusu arazinin yıllar önce Vakıflar'a ait olduğunu, daha sonra ise dava yoluyla şahıslara geçtiğini açıkladı. Öztürk, “Dolayısıyla şahıslara ait bir arazinin dini tesis alanına alınması, bizi çok da ilgilendirmez aslında. Ancak bizi ilgilendiren tarafı oranın, mahalle halkının ortak yeşil alanı olması. Buraya değil dini tesis, hiçbir yapılaşmanın olmaması gerekir. Bu alanı, mahalle halkı kendi imkanlarıyla 15 yıl önce ağaçlandırdı, yeşillik bir yer haline getirdi. Şu an orası apartmanların arasında, ağaçlıklı hoş bir yeşillik. Mahallelinin nefes aldığı bir alan. Yani cami için çok da müsait bir yer değil” dedi.
Alana ilişkin daha önce verilen yapılaşma izinleri veya dini tesise dair kararların, yargı kararıyla iptal edildiğini anımsatan Öztürk, “O bakımdan bu konuyu bir kez daha gündeme gelmiş olması, bana çok manidar geliyor. İBB Meclisi'nde de belli güç dengeleri var. Belirli zamanlarda, seçimlerin yaklaştığı dönemlerde, zamanlarda siyaset malzemesi olarak her şeyi kullanabiliyorlar. Bu konuyu da öyle bir değerlendirme olarak görüyorum. Yoksa burada ihtiyaçtan kaynaklanan bir durum değil. Tamamen bölge halkının dışında, birilerinin değerlendirmesi bu. Bölge halkıyla ilgisi yok bu olayın” diye konuştu. Öztürk, “Karar henüz askıya çıkmadı. Çıktığında hem bölge halkında bilgi vereceğiz, hem de belediye olarak üstümüze düşen itirazları yapacağız. Gerekirse de yargı yolunu deneyeceğiz” ifadesini kullandı.
 
‘MAHALLELİ İSYANDA’
Göztepe Mahalle Muhtarı Hayrettin Uysal ise konuyu medyadan öğrendiğini belirterek, kimsenin kendisine bilgi vermemesinden yakındı. Uysal, “Konunun basında yer almasının ardından muhtarlığımızın telefonları susmadı. İnsanlar isyan içinde. Elbette ki isteyen de vardır ama mahallelinin büyük kısımı burada yapılaşma istemiyor. Zaten yakın çevrede 3 cami var. Tütüncü Mehmet Efendi, Selamiçeşme ve Çemenzar camileri. Burası mahallelinin yürüyüş yaptığı, nefes aldığı bir alan. Aynı zamanda olası bir depremde insanların kaçabilecekleri tek boş alan. Biz buranın yeşil alan olarak kalmasını istiyoruz” dedi. Göztepe Parkı'na cami olayından sonra yine bir cami olay ile karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Uysal, şunları söyledi: “Üstü kapanan bir konuya benzer bi konuyu alevlendirdiler. Üzgün ve şaşkınım. Ne yapacağımı düşünüyorum muhtar olarak. Geçen sefer sefer eylem yapmıştık. Mecbur kalırsak gene eylem yaparız.”
Mahalle halkı da yıllardır yürüyüş yaptıkları, nefes aldıkları parkta yapılaşma olması kararına tepki gösteriyor. Erkök Apartmanı sakinlerinden İffet Kuzer ise “Biz buradaki ağaçları yıllar önce, cebimizden para ödeyerek, ellerimizle diktik. Buranın böyle yeşil kalmasını istiyoruz.'' yorumunu yaptı.
 
Haber: Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Murat Mehmet AYDIN

ARŞİV