Tünel açıldı konut fiyatları arttı

Avrasya Tüneli’nin hizmete girmesi ile birlikte Göztepe’den Acıbadem’e kadar birçok noktada emlak fiyatlarında artış görülmeye başlandı. Emlak piyasası ile ilgili araştırmalar yapan sahibindenx’in verilerine göre Avrasya Tüneli’nin bölgedeki emlak fiyatlarına etkisi 3 yılda yüzde 90’ı buldu

08 Şubat 2017 - 15:22

İstanbul’da son yıllarda birçok ulaşım ağı hizmete girdi. Metro ve Metrobüsten sonra Marmaray’ın da hizmete açılması ile beraber özellikle Anadolu Yakası, çekim merkezi haline geldi. Ancak bu talep yoğunluğu özellikle Kadıköy’deki konut fiyatlarının artmasına neden oluyor. sahibindex Emlak Endeksi’nin araştırmalarına göre, Asya ile Avrupa kıtalarını deniz tabanının altından karayolu tüneliyle bağlayan ve İstanbul trafiğini hafifletmesi beklenen Avrasya Tüneli, bölgedeki emlak fiyatlarını artırdı.

Aralık 2016 verilerine göre, yüzde 90,96’lık fiyat artışıyla Ünalan ve yüzde 88,12’lik fiyat artışıyla da Merdivenköy, Avrasya Tüneli’nin en çok değer kazandırdığı yerleşim yerleri oldu. Üç yılda ortalama metrekare fiyatı yaklaşık 8 bin TL’ye ulaşan Göztepe ise satılık emlakta en pahalı yerleşim yeri olarak öne çıktı.

EMLAK FİYATI 3 YILDA FIRLADI

Aralık 2016 verileri doğrultusunda hazırlanan sahibindex Emlak Endeksi verilerine göre;

Ünalan’da satılık emlak metrekare fiyatı ortalama 4 bin 347 TL olarak belirlendi, 3 yılda ise fiyatları yüzde 90,96 oranında arttı. Verilere göre, Ünalan’da kiralık emlak metrekare fiyatı ortalama 15 TL olurken, kira bedellerinde 3 yılda yüzde 56,55’lik artış yaşandı.

Merdivenköy’de satılık emlak metrekare fiyatı ortalama 6 bin 174 TL oldu. 3 yılda ise fiyatları yüzde 88,12 arttı. Merdivenköy’deki kiralık emlak metrekare fiyatı ortalama 18 TL olarak belirlenirken, kira bedellerinde 3 yılda yüzde 41,80 oranında artış oldu.

Hasanpaşa’daki emlak verilerine bakıldığında ise satılık emlak metrekare fiyatının ortalama 4 bin 667 TL olduğu gözlemlendi. 3 yılda ise fiyatları yüzde 78,87 arttı. Kiralık emlakın Hasanpaşa’daki metrekare fiyatı ortalama 19 TL olarak belirlenirken, kira bedellerinde 3 yılda yüzde 43,63 oranında artış kaydedildi.

Avrasya Tüneli’nin güzergâhında olan Acıbadem’de Aralık 2016 verilerine göre ise, satılık emlak metrekare fiyatı ortalama 6 bin 162 TL olurken, 3 yılda fiyatları yüzde 50,67 arttı. Acıbadem’de kiralık emlak metrekare fiyatı ortalama 20 TL olarak belirlendi. Kira bedellerinde ise 3 yılda yüzde 44,85 artış kaydedildi.

Koşuyolu’nda satılık emlakın metrekare fiyatı ortalama 7 bin 951 TL oldu. 3 yılda ise fiyatları yüzde 75,83 arttı. Kiralık emlakın Koşuyolu’ndaki metrekare fiyatı ortalama 20 TL olarak belirlenirken, kira bedellerinde 3 yılda yüzde 37,41 oranında artış yaşandı.

Göztepe’de ise satılık emlak metrekare fiyatı ortalama 7 bin 996 TL olarak belirlendi, 3 yılda ise fiyatları yüzde 50,39 oranında arttı. Göztepe’deki kiralık emlaklarda da artış gözlemlendi. Aralık 2016 verisine göre Göztepe’de kiralık emlakların metrekare fiyatı ortalama 23 TL olurken, kira bedellerinde 3 yılda yüzde 26,17 artış yaşandı.

ARTIŞ ÖĞRENCİYİ VURDU

Kadıköy’deki konutların kira artışı en çok öğrencileri etkiliyor. Acıbadem’de ikamet eden ve Doğuş Üniversitesi Psikoloji öğrencisi olan Meriç Başer, bu konuya tek taraflı bakılmaması gerektiğini söylüyor. Başer; kentsel dönüşümün son birkaç yıldır yoğun bir şekilde devam ettiğine dikkat çekerek, bölgede yapılan AVM’ler tamamlandıktan sonra konut ve kira bedellerinde ciddi bir artış yaşandığını söylüyor. Metro ya da Metrobüs gibi yeni ulaşım ağlarının yapılmasının ardından emlak fiyatlarında direkt olarak bir artış yaşandığını ifade eden Başer, Hasanpaşa’da restorasyonu devam eden Gazhane’nin yapımı tamamlandığında bölgedeki kira fiyatlarının daha da artacağına dikkat çekiyor. Bunun yanında eski binalardaki dairelerin kira bedellerinin daha düşük olduğunu savunan Başer; yeni binaların emlak bedellerinin çok yüksek olduğu kanısında. Kira artışlarının en çok öğrencileri etkilediğini söyleyen Başer, emlak bedellerindeki artışın önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini düşünüyor.

Doğuş Üniversitesi öğrencisi olan Anıl Kolcuoğlu da Acıbadem’e ilk geldiğinde bugün olduğu gibi zengin bir ulaşım ağının olmadığını söylüyor. Sekiz yıllık öğrencilik hayatında Acıbadem’de konut kiralarının sürekli artış gösterdiğini ifade eden Kolcuoğlu, Avrasya Tüneli’nin hizmete açılmasından sonra her yere ulaşımın daha kolay olduğunu kaydediyor.

İkamet ettiği evin kira bedelinin başlangıçta 650 TL olduğunu, bugün ise 1200 TL olduğunu söyleyen Kolcuoğlu, bunun yanında bir komşusunun 1650 TL bedelle ev kiraladığını üst kat komşusunun ise 2250 TL kirayla oturduğunu belirtiyor.


ARŞİV