Toplu iş sözleşmesinde imzalar atıldı

Birinci yıl ücret zammının yüzde 12, ikinci yıl ücret zammının yüzde 10 olduğu sözleşmeye “aile içi şiddet”, “psikolojik tacizle” ilgili maddeler de yer alıyor

02 Haziran 2016 - 14:32
Kadıköy Belediyesi ile DİSK Genel İş Sendikası arasında 255 işçinin haklarını kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun imzaladığı toplu iş sözleşme törenine Kadıköy Belediye Başkan Yardımcıları ve Meclis üyeleri, CHP İstanbul İl yöneticileri, CHP Kadıköy İlçe Başkanı, Genel İş Sendikası Başkanı Remzi Çalışkan ve belediye çalışanları katıldı.
Birinci yıl ücret zammının yüzde 12, ikinci yıl ücret zammının yüzde 10 olduğu sözleşmeye aile içi şiddet, psikolojik taciz, yerel yaşamda engelli hakları ve kültürel faaliyetlerle ilgili maddeler eklendi.

KADINA ŞİDDETE YAPTIRIM
Toplu İş Sözleşmesi’nde yer alan “Aile İçi Şiddetin Önlenmesi” maddesine göre sözleşmeden yararlanan işçilerin ailesinin şikâyeti üzerine aile içi şiddet uygulandığı durumlarda, belediye sosyal hizmet uzmanının yapacağı değerlendirme ve adli makamlara yansıyan durumlar var ise, bunları belgelemek koşulu ile işçinin maaşının yüzde 50’sinin bir yıl süre ile mağdur olan eşine ve çocuğuna ödenecek.

PSİKOLOJİK TACİZ MADDESİ
Kadıköy Belediyesi ile DİSK Genel İş Sendikası arasında imzalanan sözleşmedeki maddelerden biri de Psikolojik Taciz maddesi. Bu maddeye göre işveren işyerinde “kasıtlı veya sistematik olarak” belirli bir çalışanın aşağılanması, küçümsenmesi, dışlanması, kişiliğinin ve saygınlığının zedelenmesi, kötü muameleye tabi tutulması, yıldırılması ve benzeri şekillerde ortaya çıkan ve sayılan davranışların ortaya konulduğuna dair “kuvvetli emareleri” bulunan psikolojik tacizin önlenmesi için gerekli çalışmaları yapacak.

ENGELLİ HAKLARI MADDESİ
Toplu İş Sözleşmesine eklenen bir başka madde ise “Yerel Yaşamda Engelli Hakları” maddesi. Bu maddeye göre işçilerin en az yüzde 30 ile yüzde 69 arası engelli çocuğu olanlara hastalık (engellilik) raporuna dayalı ve çalışan ebeveynlerden sadece biri tarafından kullanılmak üzere, bulunduğu yıl izni dışında birikmiş izni bulunmayanlara bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 güne kadar izin verilecek.

KÜLTÜREL FAALİYETLERE DESTEK
Sözleşmedeki kültürel çalışmalar maddesine göre ise belediye işçilerinin çocukları ikamet şartı aranmaksızın Kadıköy Belediyesine bağlı sanat merkezleri, kültür merkezleri, spor merkezleri ve benzeri tesislerden yararlanabilecek. Ayrıca her sözleşme yılı için sendika ve belediye tarafından ortak bir şekilde belirlenecek olan iki tiyatro oyununun işçilere ücretsiz bir şekilde gösterimi işveren tarafından sağlanacak.

“İŞYERİ BARIŞI ÖNEMLİ”
Toplu Sözleşmeye ilişkin Gazete Kadıköy’e açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Toplu İş Sözleşme süreleri içerisinde bizim için en önemli olan şey iş barışını sağlamak. İş barışını sağladıktan sonra Kadıköy halkına hizmet etmek. Kadıköy Belediye başkanımız yönetiminde bu güne kadar böyle bir eksiklik olmadı. Ben DİSK Genel Başkanı olarak salonda öncelikle işçi arkadaşlarımın yüz ifadelerinden anladığım kadarıyla mutlu olduklarını alkışlarla ifade ettiler. Ben öncelikle Kadıköy halkına Kadıköy’de çalışan işçi kardeşlerime ve Kadıköy Belediyesi’ne bu toplu iş sözleşmenin hayırlı olmasını diliyorum. İmkânları sağlayan belediye başkanımız ve yönetici kardeşlerimize DİSK adına teşekkür ediyorum.” dedi.
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Belediye başkanlığı işverenlik değil. Biz Kadıköy halkının temsilcileriyiz ve bu sözleşmeyi onlar adına imzalıyoruz” dedi. DİSK Genel İş Sendikası ile Kadıköy Belediyesi arasında ilişkilerin her zaman sağlıklı olduğuna değinen Nuhoğlu, “Sendika yöneticileriyle birlikte çalışma arkadaşlarımızın çağdaş bir şekilde iş güvenliğine uygun kendilerini rahat ve güvende hissedecekleri iş ortamını birlikte beraber sağlıyoruz. Ben bu konuda Disk başkanımıza ve Genel İş başkanımıza teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

TAŞERON İŞÇİLER İÇİN SÖZLEŞME
Kadıköy Belediyesi DİSK Genel İş Sendikası arasında imzalanan toplu sözleşme dışında bir başka toplu sözleşme de Kadıköy Belediyesi iştirak şirketi KASDAŞ (Kasdaş Kadıköy Sağlık Turizm Eğitim Çevre Temizliği Otopark Hizmetleri ) ile DİSK Genel İş Sendikası arasında imzalandı. Taşeron işçilerin ekonomik, sosyal ve kültürel düzeylerini yükseltmek, iş yerinde verimliliği sağlamak ve işçilerin insan onuruna yaraşır bir şekilde çalışma ve yaşamalarını sağlamak için imzalanan sözleşmede işçilere her yıl 15 günlük ücretleri tutarında iki sendika ikramiyesi verilecek.

AİLE YARDIMI
Toplu sözleşmede “Aile ve çocuk yardımı” maddesi kapsamında ise işçilere her ay 100 TL aile yardımı yapılırken işçilerin çocuklarının eğitimine destek olmak için de 100 ve 250 TL arasında maddi öğrenim yardımı yapılacak. Engelli çocuğu olan işçilere, engelli her çocuğu için ayda 100 TL engelli çocuk yardımı verilecek.

KADINLAR 8 MART’TA İZİNLİ OLACAK
Sözleşme maddelerine göre;
■ İşçiler, işverenin düzenlediği her türlü kültür sanat etkinliklerinden aileleri ile birlikte ücretsiz olarak yararlanacak.
■ Çocuğunun doğumunu belgeleyen işçiye, doğan her çocuk için 10 günlük ücreti tutarında doğum yardımı verilecek. (Bebeğin ölü doğması halinde doğum ve ölüm yardımı birlikte verilecek)
■ İşçinin evlenmesi durumunda ise 10 günlük ücreti tutarında evlenme yardımı verilecek.  İşçinin ölümünde eşine, yoksa çocuklarına, bunların da yokluğunda yasal mirasçılarına 2 aylık brüt ücretleri tutarın ölüm yardımı verilecek.
■ İşçinin iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölümünde ise eşine, yoksa çocuklarına, bunların da yokluğunda yasal mirasçılarına 3 aylık brüt ücretleri tutarın ölüm yardımı verilecek. 
■ Ölüm olayı, işverenin kusur sonucu meydana gelmişse bu yardım 2 kat olarak ödenecektir. Hak sahiplerinin, genel hükümler çerçevesinde tazminat isteme hakları saklı olacak.
■ 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde kadın işçilere bir gün izin verilecek.

“İŞÇİLER ÖRGÜTLÜ OLMALI”
İşçilerin ilk defa sendikalı oldukları bilgisini paylaşan KASDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Alp, sözleşmeyle ilgili “İşçilerin örgütlü olabilmesi çok iyi bir şey. Benim şahsi olarak dileğim işçilerin iş yerleri dışında da örgütlü hareket etmeleri. Mevcut siyasal sistem maalesef sendikalaşmanın önünü tıkayan bir sistem. Bu nedenle işçi arkadaşlarımız taleplerini eylemlerde dile getirmeli, haklarını her alanda aramalıdır” dedi.
İstanbul’daki diğer belediyelerin işçilerin sendika içinde örgütlenmesi istemediğini belirten Alp, “Başkanımız Aykurt Nuhoğlu da belirtti. Biz işveren değiliz. Bu kurum Kadıköy halkının. Belirli bir uzlaşı çevresinde sözleşmeyi imzaladık. 2018 yılına kadar geçerli olacak. Sözleşmede konulan maddelerle işçinin sosyal yaşamda da kendisini var edeceği koşullar oluşturmaya çalıştık. Hem işçiler için hem bizim için bu sözleşmenin hayırlı olacağını düşünüyorum. Amacımız Kadıköylülere daha iyi bir hizmet verebilmek” diye konuştu.

ARŞİV