Trenler Meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, 18 Haziran gecesi son seferini yapan Haydarpaşa Garı’ndaki son seferi TBMM gündemine taşıdı.

10 Temmuz 2013 - 13:59
Gökçe UYGUN
2012 yılının Ocak ayında Haydarpaşa Garı’ndan son şehirlerarası tren seferi yapıldığını hatırlatan Öğüt, Haydarpaşa’nın banliyö tren seferine son kez ev sahipliği yaparak Dönüşüm projesi kapsamında tren seferlerine kapatıldığını söyledi. “AKP’nin Yüksek Hızlı Tren Projesi bahanesiyle ranta açmaya hazırlandığı Haydarpaşa için bugüne kadar olduğu gibi direnmeye devam edeceğiz”diyen CHP'li Öğüt, Haydarpaşa ve çevresinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin dayatmacı imar planına kurban edilemeyecek kadar önemli olduğunu vurguladı. Tarihi Haydarpaşa Garı’nın gar, kültürel tesis, konaklama alanı olarak düzenlenmesini öngören planın birilerini zengin etmenin ve toplumun hafızasını yok etme tasarısından başka bir şey olmadığını dile getiren Öğüt ayrıca İstanbulluların bu plana karşı olduğunu söyledi. Öğüt, “Partimizin tüm üyelerinin itirazına rağmen kabul edilen bu plana sadece Kadıköylüler değil aynı Gezi Parkı’nda olduğu gibi tüm İstanbullular karşıdır. Bu hattı kullanan yurttaşlarımıza ulaşım alternatifi bir an önce gösterilmelidir” diye konuştu.
 
İMZA KAMPANYASI BAŞLADI
Tarihi Haydarpaşa Garı'nın Marmaray kapsamında raylar yenileneceği için 2 yıl trenlere kapatılmasına yönelik tepkiler sürüyor. Haydarpaşa -Adapazarı arasında çalışan Adapazarı ekspres trenlerinin YHT ve Marmaray yol çalışmalarının tamamlanmasından sonra tekrar sefere konulması amacıyla imza kampanyası yapılıyor. www.change.org.tr'deki kampanya metninde, ''Sakarya ve İzmit gibi kentlerin İstanbul ile demiryolu bağlantısı kesilmemelidir. Bu demiryolu güzergahı ve bu trenler İstanbul'da ikamet eden Kocaeli Üniversitesi Hereke Meslek Yüksek Okulu ve Sakarya Üniversitesinde okuyan öğrencilerin en güvenli ve ucuz ulaşım imkanı sağlayacaktır.
Haydarpaşa Adapazarı arası demiryolu bağlantısı koparılmamalı.'' deniliyor. Başbakanlık'ı muhatap alan kampanyaya imza atanlar yurttaşlar, ''Haydarpaşa Garı bir limited şirketinin değil, hepimizindir. Haydarpaşa bir tren garıdır ve öyle kalmalıdır,çalışmaya devam etmelidir.
Trenlerimizi geri istiyoruz'' diyor.
 
HAYDARPAŞA'DA 2 YIL TREN YOK
Avrupa yakasındaki Halkalı ile Asya yakasındaki Gebze'yi demiryolu ile bağlayacak olan Marmaray kapsamında Pendik-Söğütlüçeşme Banliyö Hatlarının ve İstasyonlarının İyileştirilmesi Projesi için inşaat çalışmaları başlayacak. Bu nedenle Anadolu yakasının en önemli hatlarından olan Haydarpaşa-Pendik banliyö hattındaki seferlere 19 Haziran Çarşamba günü itibarıyla bu hattaki seferlere 24 ay süreyle ara veriliyor. Hatta, 176 banliyö seferi her gün 75 bin yolcuyu taşıyordu. Haydarpaşa, İstanbul-Ankara arasındaki Yüksek Hızlı Tren Projesi nedeniyle yapılacak çalışmalar kapsamında31 Ocak 2012'de anahat trenlerine kapatılmıştı.

GARDA VAGON YANDI
Haydarpaşa Garı'nda park halinde bekleyen ve kullanılmayan vagonlardan bir tanesi alev alev yandı. Olay 30 Temmuz gecesi, sabaha karşı saat 05.00 sıralarında meydana geldi. Gar girişinde bekletilen ve kullanılmayan yolcu vagonlarından bir tanesi sabaha karşı alev aldı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Haydarpaşa Garı'na gelen itfaiye ekipleri, yangını diğer vagonlara sıçramadan kontrol altına aldı. Yangının çıktığı kullanılmayan yolcu vagonunda büyük maddi hasar meydana geldi. Polis ekipleri yangını madde bağımlısı kişilerin çıkardığını düşünüyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


ARŞİV