TÜRKÇE'YE AŞK EĞİTİME AŞK...

92 yaşındaki emekli öğretmen Hüdai Gürbüz, Türkçe aşkıyla bulmaca çözme yeteneğini birleştirip 25 bin kelimelik bir sözlük hazırladı, tüm varlığını ise eğitime bağışladı

16 Nisan 2015 - 16:48

Süleyhan AVŞAR
Validebağ Öğretmenler Huzurevi’nde yaşamını sürdüren eğitimci Hüdai Gürbüz (92), Türkçe’nin zenginliğini ortaya koymak için 25 bin kelimelik, kalın hacimli bir sözlük yazdı. Meslektaşı olan eşiyle çocukların eğitimine katkıda bulunmak için tüm malvarlıklarını Milli Eğitim Vakfı’na bağışlayarak okul yaptıran emekli öğretmen, oluşturduğu Türkçe sözlüğün alfabetik sıraya göre düzenlenip yayımlanmasını istiyor. 
1 Ekim 1923’te Romanya’da doğan, daha sonra ailesiyle birlikte Gelibolu’ya yerleşen Gürbüz, Kepirtepe Köy Enstitüsü 1944 mezunlarından. Yorgun savaş yıllarının ardından Türkiye’de çocukların eğitimi için daima çaba gösterdi. Yaptıklarıyla Türkiye’nin üstün başarılı öğretmenlerinden gösterilerek devlet radyosundan adı anons edilen Gürbüz’ün eğitime olan aşkı hiç sönmedi.
17 Ağustos 1999’daki  Marmara Depremi’nde oğulları Yalçın’ı, gelinleri Esin’i ve başarılı torunları Melodi Işıl’ı kaybeden Gürbüz çifti, bu anlatılmaz acı içinde kaldıktan sonra evi ve yazlıklarını satarak Validebağ Öğretmenler Huzurevi’ne yerleşti. Emektar öğretmenlerin adı,
Milli Eğitim Vakfı’na bağışladıkları varlıklarıyla yapılan Çekmeköy’deki “Melahat- Hüdai Gürbüz İlköğretim Okulu”na verildi.

“BU SERVET HEPİMİZİN”
Eşi Melahat Gürbüz’ü 1 Ekim 2012 tarihinde 87 yaşında kaybeden ve 14 yıldır
huzurevinde kalan emektar öğretmen, köy enstitüsünde eğitime başladığı yıllardan itibaren çözdüğü bulmacalardan ve bunca yıl edindiği Türkçe birikimiyle bir lügat yaratmaya karar verdi. Hüdai Gürbüz, “ Bizim Türkçemizin zenginliği hiçbir dilde yok, bizim dilimizde bir kelime pek çok farklı kelimeyle ifade edilebiliyor, bunlar bizim zenginliğimiz, herkes bu farklı mirası kullansın istiyorum” diye konuştu. 
Bu mirasın hepimizin olduğunu belirten Gürbüz, “Güzel Türkçemizin varlıklı yapısıyla oluşturduğum bu defterin alfabetik sırayla düzenlenip yayın hayatına geçirilmesini çok istiyorum. Herkesin yararlanabileceği öğretici bir sözlük olması beni çok mutlu edecek, bu servet hepimizin!” dedi.  

ARŞİV