“Türkiye’nin kurtuluşu, tarımdaki üretimdir”

Ziraat Mühendisleri Odası’nın organize ettiği “Yerel Yönetimler ve Tarım” panelinde konuşmacı olan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, tarım politikalarını anlattı

11 Ekim 2018 - 12:00

Yerel yönetimlerin tarımla kurduğu ilişkiyi tartışmak, üretimin arttırılması için neler yapılabileceğini paylaşmak için düzenlenen “Yerel Yönetimler ve Tarım” etkinlik, 9 Ekim Salı günü Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Panelin açılış konuşmasını yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, panelde bizzat Belediye Başkanı Özcan Işıklar tarafından Silivri’deki tarımsal faaliyetlerin anlatılacağını söyledi ve ekledi: “Silivri, tarım konusunda en önde gelen belediyelerden biridir. Sayın başkanın tarım ve gıda teknolojileri fakültesi kurulması için Başkent Üniversitesi ile görüştüğünü biliyorum. En büyük ideali, tarım ve yaşam bilimleri üniversitesi kurmak. Ayrıca Türkiye’nin ilk özel tarım lisesinin kuruluşuna da önderlik etti.  Sadece bu faaliyetlere baktığımızda Silivri de Kadıköy gibi yaşanabilir, keyifli bir ilçe.”

“İNSANLAR, ÜRETİMDEN KOPTU”

Atalık’ın ardından kürsüye gelen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu Kadıköylülerin sağlıklı gıdalar tüketmek istediğini vurgulayarak şöyle devam etti: “Tarımla ilgili politikalar aslında tüm ülkeyi ilgilendiriyor. Ülkemiz ciddi bir tarım ülkesiyken şu anda neredeyse her şeyi ithal eden bir noktaya geldi. Bu da insanların üretimden kopmasına sebep oluyor. Biz tarımın ve hayvancılığın gelişmesini, üretimin artmasını istiyoruz. Dünyada sanayi ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte ciddi bir işsizlik sorunuyla karşı karşıyayız. Tarımın buna karşı hem sağlıklı üretim anlamında katkı sağlayacağını, hem de istihdama destek vereceğini biliyoruz.”

“BETONA, DEMİRE DİRENEREK...”

Nuhoğlu’nun konuşmasının ardından sahneye gelen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Kadıköy’de olmaktan ve Kadıköy’ün tarıma verdiği değerden mutlu olduğunu belirterek sözlerine başladı. “Tarım dünyanın geleceği” diyen Işıklar, şunları söyledi: “Belediye başkanlarına verilen görevler arasında, kentin ekonomik, sosyal gelişmesini sağlamak var. Silivri’de 900 kilometrekare yeşil alan, 42 kilometre sahil var. 7 bin yıllık da bir şehir. Ekilebilecek 500 kilometrekare bir tarım alanı var. Kıyı balıkçılığı, deniz ulaşımı, tarım, din ve kültür turizmiyle ilgilenmem lazımdı. Aday olduğumda bunları söylemiştim. Tarım ilçesi olacağız demiştim, bunun için uğraştım. Nefes almak için başka ilçelere gidenleri görmedim ama Silivri’ye gitmek istiyorum diyeni çok gördüm. 10 senedir bir tane plan yaptırmadım. Betona, demire direnerek tarımı önceleyen bir anlayışı gerçekleştirmeye çalıştım. Buna direnmek çok zor ama Türkiye’nin kurtuluşu tarımdaki üretimdir.”

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar son olarak, dışa bağımlı halden çıkabilmenin tek koşulunun tarıma yatırım yapmak olduğunu önemle vurgularken “Yerelde olmak oradaki ihtiyaçları anlayarak, oradaki insanlarla birlikte değiştirmek anlamına geliyor. Ben bir ziraatçı değilim ama bunu düşünerek hareket ettim.  Türkiye tohum konusunda kuşatma ve tehdit altında. Gerçek üretime döneceksek bu topraklarla döneceğiz.” dedi

BELEDİYE NELER YAPTI?

Silivri’de tarım alanında gerçekleştirilen faliyetler:

Silivri Anadolu Tarım Lisesi kuruldu.

Tarımsal Araştırma Üretim Merkezi (TÜRAM) çalışmalarını, Nazım Kemal Üniversitesi, Bezmi Alem Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi desteği ile yaptı. Birçok ürünün denemesi 250 dönümlük belediyeye ait arazide yapıldı.

TÜRAM’da Namık Kemal Üniversitesi sertifikalı; süs bitkileri ve sebzecilik, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, arıcılık başlıklarında eğitimler verildi. Bölgeye en uygun olan ürünler, akademik çalışmalar sonucunda belirlendi.

 Bölgenin iklim ve toprağının tıbbi ve aromatik bitkiler açısından oldukça zengin olduğu tespit edildi ve üretim modeli o alana yöneldi.

 Lavanta, adaçayı, tıbbi nane, melisa, karabuğday başta olmak üzere katma değeri oldukça yüksek olan bu tip ürünler, üretilmeye ve yaygınlaştırılmaya başlandı.

 Lavanta üretimi devam ederken, diğer bitkilerin yağlarını çıkartabilecek Distilasyon Merkezi kuruldu.


ARŞİV