TükoDer'den yurt genelinde "Geçinemiyoruz" eylemi

Tüketiciyi Koruma Derneği'nin ülke genelinde düzenlediği “Geçinemiyoruz, Tükeniyoruz, İnsanca Yaşamak İstiyoruz” basın açıklaması için İstanbul Anadolu Yakası Şubeleri, Kadıköy Süreyya Operası önünde buluştu

17 Nisan 2022 - 15:02

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer), “Geçinemiyoruz, Tükeniyoruz, İnsanca Yaşamak İstiyoruz” diyerek 16 Nisan Cumartesi günü ülke genelinde eş zamanlı olarak basın açıklaması yaptı. İstanbul Anadolu Yakası Şubeleri, Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya geldi.

“Zamlar geri çekilsin”, “Susma sustukça yeni zamlar gelecek” sloganlarının atıldığı buluşmaya katılarak destek veren Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, “Asgari ücret açlık sınırının altında. 84 milyonluk ülkede 80 milyon insan yoksulluk ve sefalet içinde yaşıyor. Bir ülkede birileri yoksulsa birileri fazla zengin olduğu içindir. Bu ülkede herkesin geçinememe sorunu yok. Birileri 4-5 maaş alıyor; zenginliğine zenginlik katıyor. Yaşadığımız yoksulluk ekonomik krizin sonucu değil. Bir hükümet politikasıdır.” dedi.

BÜTÜN FATURAYI BİZ ÖDÜYORUZ”

“Bu eylem hepimizin eylemi. Bu açıklamaları ilk defa yapmıyoruz “diyen TükoDer Üsküdar Şube Başkanı Onur Cingil şöyle devam etti: “Bozuk olan ekonomi, her şeye yapılan zam, alım gücünün düşmesi ve pandemi. Hepsinin kesiştiği noktada biz varız. Bütün faturayı biz ödüyoruz. Birileri geçinebiliyor. Geçinemeyenler bizleriz. Birlik olmalıyız.”

Yüksek zamlara karşı Kadıköy'de başlatılan “Geçinemiyoruz” kampanyasının yürütücülerinden Cihan Uyanık ise şunları söyledi: “Çok uzun bir kara kışı arkada bıraktık. Doğalgaza ve elektriğe zam geldi. Battaniyelerin altında titredik ama o faturaları ödedik. Neden ödedik. Üç beş enerji şirketinin cebi dolsun diye. İstanbullular artık faturalarını ödeyemiyor ve beslenemiyor. Ulaşım zammı nedeniyle artık bir yerden bir yere de ulaşamıyor.”

Yapılan konuşmaların ardından katılanlar adına basın açıklamasını ise TükoDer Genel Sekreteri Sait Tanrıverdi okudu.

ASGARİ ÜCRETLİ AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİ”

“Fahiş zamlar karşısında tüketiciler olarak geçinemez olduk, tükendik. Evrensel haklarımızdan olan temel ihtiyaçlarımızı karşılayamaz olduk.” diyen Sait Tanrıverdi, “Yılın ilk üç ayında asgari ücret ile açlık sınırı arasında fark son yıllarda görülmemiş bir şekilde artmıştır. Asgari ücretli açlığa, emekli ölüme mahkum edilmiştir. Tüketici kiraları, faturaları ödeyemez, sağlıklı gıdaya ulaşamaz, pazara çıkamaz olmuştur. Marketlerden gramla alışveriş yapmaya başlamıştır. Ulaşıma gelen zamlar ise vatandaşı evde hapis olma durumuna getirmiştir.” ifadelerini kullandı.

ZAMLAR GERİ ALINSIN”

Sait Tanrıverdi, “Tüketiciler aleyhine olan ekonomik politikalar ve ekonomik kriz devam ettikçe açlık ve yoksulluk da artmaya devam etmektedir. Özelleştirmeler, tüketime dayalı ekonomi politikaları, yanlış enerji politikaları, plansızlık, liyakatsızlık, olmayan tarım politikaları sonucu bu noktaya gelinmiştir.” dedi.

“Krizin faturasının halkın sırtına yıkılmasından vazgeçilsin. Vatandaş açlık ve yoksullukla yaşam mücadelesi vererek, yaşama tutunmaya çalışırken, kimler cebini doldurmaya çalışıyor ise krizin faturasını onlar ödesin.” diyen Tanrıverdi, tüketicilerin taleplerini şöyle sıraladı: “

-Vatandaşın gündeminden açlık ve yoksulluk sorunu çıkarılmalıdır.

-Zamlara bir son verilsin, yapılan zamlar geri alınmalıdır.

-Elektrik temel ihtiyaçtır, kamu hizmeti olarak verilmesi sağlanmalıdır.

-Açlıkla yoksullukla yaşam mücadelesi verenler için ücret ve maaşlar güncellenmeli, insanca yaşam sınırı olan yoksulluk sınırı seviyesine getirilmelidir.

-Yıllarca bu ülkeye hizmet etmiş emeklilerimiz bir kenara atıp ölüme terk edilmemelidir, bayram ikramiyeleri ve maaşları güncellenmeli insanca yaşayabilecekleri bir maaş uyarlaması yapılmalıdır.

GÜBRE VE TOHUM DESTEĞİ SAĞLANMALI”

-Tarım arazilerine göz dikilerek ranta kurban edilmemelidir.

-Küresel şirketler ve doların yeşili değil, halk düşünülmeli, onların çıkarlarına göre değil halkın çıkarlarına göre politika oluşturulmalıdır.

- Çiftçilere indirimli akaryakıt, gübre ve tohum desteği sağlanmalıdır.

-Ulaşımda ücretler aşağıya çekilmelidir, bunun için; ulaşım hizmetlerinde kullanılan akaryakıtlarda ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır.

-Köprüleri, otoyolları, havaalanlarını işleten şirketleri hibe para yardımı etmek yerine halka para yardımı yapılmalıdır.

-Açlığı ve yoksulluğu ortadan kaldıracak ekonomik ve sosyal politikalar ivedilikle uygulamaya konulmalıdır.

-Tek asgari ücretli çalışan ailelere kira yardımı yapılmalıdır.”


 


 


ARŞİV