Tuncay Özkan'la 'Özgürlükte buluşma'

Gazeteci-yazar Tuncay Özkan altı yıl hapis yattığı Silivri Cezaevi’nden tahliye olduktan sonra, 22 Mart Cumartesi günü Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde Kadıköylüler’le buluştu.

26 Mart 2014 - 09:10
Gazeteci-yazar Tuncay Özkan altı yıl hapis yattığı Silivri Cezaevi’nden tahliye olduktan sonra, 22 Mart Cumartesi günü Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde Kadıköylüler’le buluştu. Buluşmayı, Gazete Kadıköy okurları için Muzaffer Ayhan Kara kaleme aldı.
 
 
Sevgili Tuncay Özkan’la altI yIldIr zaman zaman Silivri’deki duruşmalarda o ‘sanIk’, ben izleyici bölümünde birlikte oluyorduk… Uzaktan sesleniyorduk birbirimize, el sallIyorduk, jest ve mimiklerle kendimizi ifade ediyorduk… 
Silivri’deki altI yIlIn ardIndan şimdi KadIköy Belediyesi Sanat Kütüphanesi’nin Caddebostan Kültür Merkezi Büyük Salon’da düzenlediği “Özgürlükte Buluşma”sInda birlikteyiz yeniden.
CKM’de, tIklIm tIklIm ve salkIm saçak bir salonda Tuncay Özkan bekleniyor. BasIn Konseyi’nin bir etkinliğinden geliyor karşIdan, gecikme var… Bir saati aşkIn gecikmede KadIköy Belediye BaşkanI Selami Öztürk, Silivri’de yurtseverlerin avukatlığını yapan Celal Ülgen ve Ali RIza Dizdar mikrofona gelerek duygularInI, düşüncelerini aktarIyor. Başkan Öztürk malum dava başladIğInda kendilerine de nasIl siyasi baskIlarIn başladIğInI, karanlIk güçler tarafIndan sürece dahil etme işgüzarlIklarInI, demokrasi güçlerinin Türkiye’nin İran’a, Afganistan’a dönmesine izin vermediklerini anlatIyor… SIra CHP İstanbul Milletvekili Kadir G. Öğüt’e gelmişti ki, o sadece “Hoş geldin!” diyebiliyor; çünkü o sIrada Tuncay Özkan giriyor salona “Türkiye seninle gurur duyuyor!” tezahüratI arasInda. Başka tanIdIk yüzler görüyorum; uzun süren sayrIlIğIn ardIndan kendisini kalabalIklarIn içine atan şair-yazar Mehrizat bir demet çiçek sunuyor kendisi gibi Kemaliyeli Tuncay Özkan’a.Sözü Tuncay Özkan’a bIrakmak gerek şimdi…
 
“O MAHKEMELERİ DE KARARLARINI DA TANIMIYORUM”
“Hepinize kendimi borçlu hissediyorum… Bu salonu altI yIl sonra yeniden el ele, gönül gönüle aşkImIzla doldurup özgürlükte de kucaklaştIk; hepinizi sevgiyle selamlIyorum. Sizinle aramIzdaki bu sevgi dolu bağlar olmasa mahpusluk çekilmezdi. Sizleri, NazlIcan’In, Duygu’nun ayda bir yaptIğImIz açIk görüşlerdeki gözlerinde gördüm; iyi ki varsInIz. Selami Başkan, aramIzda hep köprü oldu. Kendisine gönül dolusu şükranlarImI iletiyorum.
Bir entrikayla karşI karşIya geldik. ‘Suçum ne?’ diye sorduğumda mahkeme başkanI savcIya sordu suçumu ve üç yIl cevap gelmedi! Sonra da savcI, ‘Suçunu en iyi kendi bilir, anlatsIn!’ dedi. Benim ne elimde kan var ne vicdanImda bir leke ne de kursağImda haram…
Evimdeki Bursa Nutku’nu sözde Ergenekon terör örgütünün suç delili olarak değerlendirdiler!
Bu mahkemeler, önceden alInmIş kararlarIn mahkemeleridir. O mahkemeleri de, kararlarInI da tanImIyorum ve tanImayacağIm!”
 
ALTI YIL BANA VIZ GELİR, VIZ!..
Tuncay Özkan, altI yIllIk haksIz ve hukuksuz tutukluğu boyunca kendisini bütün duruşmalarda izleyen,bütün görüş günlerinde karşIsInda olan Duygu Dikmenoğlu’ndan söz etmeden duramazdI ve öyle de olunca salondaki alkIşlar bu defa Özkan’In eşi Duygu için yükseldi.
Umuda, geleceğe dair de söylemek istedikleri vardI altI yIlInI hücrelerde, zindanlarda geçiren Özkan’In:
“Umut, yozlaşmanIn çürümenin ilacIdIr. Biz şimdi el ele, gönül gönüle umutlu olmak zorundayIz. Bizim tek derdimiz var; Cumhuriyeti, hukuku savunmak… Bundan asla vazgeçmeyiz! Hapiste de here yerde de savunuruz. Bu çeteye, karanlIğa karşI Cumhuriyeti kanImIzIn son damlasIna kadar korumaya devam edeceğiz. AltI yIl bana vIz gelir, vIz! Sizi de alkIşlamak istiyorum; korkusuzsunuz… Tuncay’In varlIğI size armağandIr, helal olsun! Cumhuriyetin aydInlIğInI hep birlikte 22. YüzyIla taşIyacağIz. Mustafa Kemal’in aydInlIğInI saçmaktan asla vazgeçmeyeceğim; namusum ve şerefim üzerine söz veriyorum. Bu memlekette bazIlarI kaos istiyor, kan istiyor. Bunu durdurmalIyIz. Ancak, hIrsIzlar ve katiller, entrikacIlar da hesap verecek. Herkes yaptIğInIn hesabInI verecek.”
Tuncay Özkan’In salondakilere bir de teşekkürü vardI:
 
SEVİNÇ YALIMI
“Beni dIşarIya sizler çIkardInIz. Bizim özgürlüğümüzün sesi NazlIcan oldu. Onun büyümesinde, gelişmesinde hepinizin emeği var, teşekkür ediyorum. KaranlIk gecenin ve yIldIzsIz göğün aydInlatIcIsI siz olun.”
KadIköy Belediye BaşkanI Selami Öztürk’ün Özkan’a verdiği çiçeğin ardIndan fuayedeki kitap imzasIna güçlükle çIkabildi günün ve tabii ki altI yIlIn kahramanI… Onu öpmek, koklamak içindi salondaki kIpIrtI.
KitaplarInI üç saat boyunca imzalatIrken herkesin gözlerinin içi gülüyordu. Özkan da herkese zaman ayIrdI, herkesle kucaklaştI, herkesle fotoğraf çektirdi. Tuncay Özkan’la birlikte her şartta birlikte olan sevenleri imza sonunda sloganlar arasInda yeniden kucaklaştIlar kahramanlarIyla; fotoğraf çekimindeki o kare için neler vermemişlerdi…

ARŞİV