Türkiye, küresel organize suçlarda Avrupa birincisi

Uluslararası Organize Suç İnisiyatifi’nin Küresel Organize Suç Endeksi 2023 Raporu’nda Türkiye’de mafya gruplarının siyasetçiler tarafından korunduğu savunuluyor. Rapora göre Türkiye organize suçlarda Avrupa’da birinci, dünyada 12. sırada

05 Ekim 2023 - 16:30

Uluslararası Organize Suç İnisiyatifi’nin Küresel Organize Suç Endeksi 2023 Raporu yayımlandı. Raporda Türkiye, Avrupa’da organize suç endeksinin en yüksek olduğu ülke oldu, dünya genelinde ise 12 sırada.

MAFYAYI SİYASET KORUYOR

Raporda, Türkiye’de çeşitli mafya gruplarının hükümet ve diğer siyasetçilerle yakın ilişki kurarak polis ve yargı karşısında koruma sağladıkları aktarıldı. Türkiye’nin 2023 skoru 10 üzerinden 7,03 puan. Bu skor 2021 yılında 6,89 idi. Türkiye’nin insan kaçakçılığı puanı 9. En kötü olduğu insan kaçakçılığını 8.5 puanla silah ticareti, eroin ticareti ve mafyavari suç grupları takip ediyor.

TÜRKİYE’YE İLİŞKİN TESPİTLER

Raporda Türkiye’ye ilişkin yer alan diğer tespitler şöyle:

-Özellikle cinsel sömürü ve zorla çalıştırma amaçlı insan ticareti Türkiye’de giderek yaygınlaşıyor. Türkiye büyük bir mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam ederken, insan tacirleri bu toplulukların savunmasızlığından yararlanarak kadınları ve çocukları cinsel sömürü için insan ticaretine zorlamaktadır.

-İnsan ticaretine benzer şekilde, insan kaçakçılığı da yolsuzluğa bulaşmış hükümet yetkilileri tarafından kolaylaştırılmaktadır. Haberler, devletle ile bağlantılı aktörlerin ve meşru işletmelerin bu pazara doğrudan dahil olduğunu iddia ediyor.

-Genç kızların gayri resmi dini törenler yoluyla zorla evlendirilmesi, ekonomik bir başa çıkma mekanizması olarak giderek yayılmaktadır.

-Türkiye’de faaliyet gösteren ve geleneksel mafya sistemini model alan önemli sayıda mafya tarzı grup bulunmaktadır. Ülkede varlıklarını sürdüren bu grupların hükümetle ve diğer siyasetçilerle yakın ilişkiler geliştirdikleri ve bu sayede kolluk kuvvetleri ve yargı karşısında koruma sağladıkları bildirilmektedir.

-Suç şebekelerine ek olarak, devlet içinde yerleşik aktörler de insan ticaretinde rol almakta ya da en azından kolaylaştırmaktadır.

-Türkiye; Suriye ve Afganistan gibi ülkelerden Avrupa’ya yönelik göçmen kaçakçılığında kilit transit ülke olmaya devam ediyor.

-Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle eroin ticareti için bir kaynak, transit ve hedef ülke konumunda.

193 ÜLKEDE GERÇEKLEŞEN SUÇLAR KARŞILAŞTIRILIYOR

Rapora, BM üyesi 193 ülke içinde gelişen organize suç faaliyetlerini karşılaştırıyor. Araştırma için organize suça ilişkin yayınlar incelenerek veriler toplanıyor. Yerel uzmanlar ve gruplar bunların doğruluğunu kontrol ediyor. Sonra da endeks skoru ortaya çıkıyor. 1 en düşük, 10 ise en yüksek skor. Yüksek skorlar bir ülkede organize suç oranının yüksek olduğunu gösteriyor.


ARŞİV