Arkitera Mimarlık Merkezi’nin bu yıl 15’incisini gerçekleştirdiği ve Roca’nın destek verdiği Türkiye Mimarlık Yıllığı’na başvurular başladı. Adayların ücretsiz olarak katılabileceği seçkide yalnızca uygulanmış ve inşaatı tamamlanmış projeler değerlendirilecek. Mimarlık, İçmimarlık, peyzaj mimarlığı ve kentsel tasarım alanında yapılan çalışmaların tartışılacağı seçkiye son başvuru tarihi ise 26 Şubat 2024. Projeleri değerlendirecek 2023 yılı seçici kurulu Şebnem Yalınay Çinici, Durmuş Dilekci, Şule Ertürk, Oral Göktaş ve Zeynep Hagur’dan oluşuyor.
YAPI SEÇKİSİ OLUŞTURULACAK
Aday projelerin başvuru koşullarına uygunluğu konusunda proje müelliflerinin beyanı esas kabul edilecek ve bu konuda yapılan açıklamaların doğruluğu konusunda tüm sorumluluk proje sahibine ait olacak. Ancak gerekli görüldüğünde veya seçici kurulun talebi ile Arkitera Mimarlık Merkezi üçüncü şahıs veya makamlardan bu konuda onay isteyebilecek. Değerlendirme, son başvuru tarihi ve sonuçların ilanı arasında, seçici kurulun ve Arkitera’nın uygun gördüğü bir tarihte, kapalı bir oturumda yapılacak. Seçici kurul, aday projeleri dijital ortamda değerlendirecek ve oy çokluğuyla karar verilecek. Seçici kurulun kararı değiştirilemediği gibi karara itiraz da edilemeyecek. Seçici kurulun yıllığa dahil etmeye karar verdiği projeler Arkitera.com’da yayınlanacak.
ÇİZGİLERLE MODERN TÜRKİYE
Modern Türkiye’nin inşa edilmesinde öncü rol oynayan mimar ve yapıların hikâyelerinin grafik romanlarla anlatıldığı “Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı” serisinin ilk iki kitabı yayımlandı. Cumhuriyet’in 100. yılı için VitrA ve Arkitera işbirliğiyle geliştirilen serinin ilk kitabı “Ankara Palas’ın Merdivenleri” adını taşırken, “Opera’nın Hayaleti” isimli ikinci kitapta da Şevki Balmumcu tarafından tasarlanan Sergi Evi ele alındı. Modern iç mekanın Türkiye bağlamındaki serüvenini kurumlar, yapılar, aktörler, temsiller ve nesneler üzerinden belgelemeyi amaçlayan serinin içeriğini, Türk mimarlığını inşa eden öncü isimlerin mesleki yaşamlarındaki dönüm noktalarını ele alan çizgi romanlar ve animasyon filmler oluşturuyor. Proje kapsamında toplam 4 çizgi roman yayımlanması planlanırken Kayahan Kaya ve Ahmet Aslan tarafından her bir kitap için ayrı animasyon filmler hazırlanıyor.
MİMAR KEMALEDDİN İLE BAŞLIYOR
Projenin ilk grafik romanı, Mimar Kemaleddin tarafından tasarlanan Ankara Palas’ı konu alıyor. “Ankara Palas’ın Merdivenleri” isimli kitapta, 70’li yılların sonunda genç bir akademisyenin tren yolculuğu sırasında tanıştığı bir kişiyle sohbeti üzerinden, Mimar Kemaleddin’in hareketli yaşam öyküsü ve Ankara Palas’ın yapım süreci anlatılıyor. İkinci roman ise Şevki Balmumcu tarafından tasarlanan Sergi Evi’ni konuk ediyor. “Opera’nın Hayaleti” isimli kitap ile Ankara Sergi Evi’nin Opera Binası’na dönüştürülme süreci, Şevki Balmumcu’nun hüzünlü yaşam öyküsüyle birlikte kurgulanarak yeniden yorumlanıyor.
“Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı” serisi, Seyfi Arkan’ın tasarımı Florya Atatürk Deniz Köşkü’nü ele alan Yüzen Köşkün Anahtarı ve Sedad Hakkı Eldem ile Emin Onat’ın imzasını taşıyan Adliye Sarayı’nın hikayesini aktaran “Sultanahmet’te Var Bir Yılan” ile devam edecek.