Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından düzenlenen ve Roca desteğiyle derlenen Mimarlık Yıllığı, 2014 yılından bu yana Türkiye içinde nitelikli yapıların görünürlüğünü sağlamak, bu yolda önemli ölçüde emek veren tasarımcıları onurlandırmak için düzenleniyor. Türkiye’deki mimarlık ortamının çıktılarını tartışmaya açabilmek adına sürdürülen etkinlik bu yıl da Türkiye’de üretilen yapılı çevreyi tartışmaya açmayı, sergilemeyi ve belgelemeyi amaçlıyor.
56 PROJE SEÇİLDİ
Şebnem Yalınay Çinici, Durmuş Dilekci, Şule Ertürk, Oral Göktaş ve Zeynep Hagur’dan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilen 158 proje arasından 56 tanesi Türkiye Mimarlık Yıllığı 2023’e girmeye ve sergilenmeye layık görüldü.Türkiye Mimarlık Yıllığı 2023’te bu yıl 24 mimari, 13 iç mekan, 8 koruma/onarım, 6 kentsel tasarım/peyzaj ve 5 geçici strüktür/enstalasyon projesi yer alıyor. Seçilen projelerin kentlere göre dağılımına bakıldığında ise yıllıkta yer alan projelerin yüzde 39,7’sine ev sahipliği yapan İstanbul’un geçtiğimiz yıla göre payının azaldığı görülüyor. 23 projeyle en çok projenin seçildiği İstanbul’u, 5 proje ile Balıkesir, 4 proje ile Antalya, Bursa ve Çanakkale takip ediyor. Yıllıkta yer alan projelerin büyük çoğunluğunu sergi mekanları, müzeler, etkinlik alanları, oluştururken bunları ofis ve eğitim yapıları takip ediyor. Toplam 47 ayrı ofis/ekip tarafından tasarlanan projelerin yüzde 42,9’unu mimari projeler oluşturuyor.
SOKAK DÖNÜŞÜM PROGRAMI
Van Leer Vakfı’nın desteklediği Kent95 Programı kapsamında Superpool, Marmara Belediyeler Birliği ve Global Designing Cities Initiative (Küresel Kentleri Tasarlama İnisiyatifi) iş birliğiyle, kent sokaklarını çocuk ve bakım verenlerinin ve dolayısıyla tüm yayaların güvenliğini önceliklendiren yaşanabilir, çocuk dostu kamusal mekânlara dönüştürme amacıyla “Sokak Dönüşümü Programı” başlatılmıştı. 2023 yılının Eylül ayında ise MARUF on the Go kapsamında Marmara’nın sekiz ayrı noktasında Sokak Dönüştürme Provaları gerçekleştirildi. Kadıköy Belediyesi ve WRI Türkiye (Sürdürülebilir Şehirler Ağı) ortak çalışmasının Mehmet Ayvalıtaş Meydan çalışması da bu projenin parçalarından biriydi. Sokak Dönüşümü Programı kapsamında hayata geçirilen projeler; İstanbul, Bursa, Sakarya ve Kocaeli'de yer alıyor.
DEPREM BÖLGESİNDE ÇALIŞTILAR
Bu yıl seçkiye giren üç proje 6 Şubat depremlerinin en çok etkilediği Hatay’da yer alıyor. 2011 yılında İstanbul’da kurulan ve Kadıköy’de faaliyet gösteren Herkes İçin Mimarlık Derneği’nin 6 Şubat depremleri sonrası ilk projesi “Afet Sonrası Topluluk Merkezleri” oldu. Beş ahşap çerçevenin oluşturduğu merkezin son hali 25 metrekare kapalı etkinlik alanı, 6 metrekare kapalı depo alanı, 6 metrekarelik üstü örtülü yarı açık alan ve 23 metrekarelik açık alanlardan oluşturuldu. Deprem bölgesinde hayata geçirilen ve mimarlık yıllığına girmeye hak kazanan bir başka proje de MEF Üniversitesi, Tasarla ve Yap! Stüdyosu tarafından gerçekleştirildi. Ekibin “Açık Sahne” adlı projesi, Antakya’nın Serinyol Mahallesi'nde yer alıyor. Açık Sahne, Antakya’nın Serinyol Mahallesi ve çevresinde yaşayan çocuklar için gerçekleştirilen sosyal etkinliklere ev sahipliği yapmak üzere tasarlandı. Bölgede etkinlikler düzenleyen sivil toplum kuruluşları ve mahalle sakinleri ile yapılan görüşmeler sonucu belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenen proje İstanbul’da Hangar’da üretildi, ardından Serinyol Mahallesindeki Yusuf Kabaali Parkı’nda belirlenen alana kuruldu. PDG Mimarlar'ın tasarladığı ve yıllığa seçilen İBB Hatay Geçici Yaşam Merkezi de KİPTAŞ koordinatörlüğünde inşa edildi.
Türkiye Mimarlık Yıllığı Panelleri, İstanbul Planlama Ajansı ev sahipliğinde 15 Mayıs Çarşamba günü İPA Kampüs’te yapılacak.