Türkiyenin yeni normali; "yaşam pahalılığı"

DİSK’in “Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk” raporunda, yoksullaşmanın artarak derinleştiğine dikkat çekildi. Bireylerin, artan yaşam maliyetlerinden nasıl etkilendiğini ortaya koyan bir araştırmaya göre de Türkiye’nin yüzde 56’sı ay sonunu getiremiyor

07 Haziran 2024 - 00:14

DİSK Genel-İş Sendikası, 2024 yılı “Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk” raporunu yayınladı. Raporda; hayatın her alanında hissedilen ekonomik kriz ile oluşan gelir dağılımı eşitsizlikleri ve artan yoksulluk güncel veriler ışığında değerlendirildi.

Son dönemde ekonomik krizle birlikte enflasyondaki sürekli artış, çalışanların insanca çalışma ve yaşama koşullarını olumsuz etkilediği belirtilen raporda, “Giderek yükselen enflasyon satın alma gücünü azaltarak temel ihtiyaçların karşılanmasını zorlaştırıyor ve ekonomik belirsizlikler derinleşiyor. Bu durum, geçim sıkıntısı çeken ailelerin sayısının artmasına, yoksulluğun ve borçlanmanın derinleşmesine ve toplumda sosyal dengenin ve adaletin bozulmasına neden oluyor” denildi.

Rapora göre kişi başına düşen milli gelirin en düşük olduğu ülkelerin başında gelen Türkiye aynı zamanda en düşük asgari ücrete sahip 3. Avrupa ülkesi. Gelir dağılımı eşitsizliğinin derinleştiği, her 10 kişiden 2’si yoksul olduğu, son bir yılda 190 bine yakın kişi yoksullaştığı ülkede, yoksulluk en fazla çocukları etkiliyor. Türkiye’de yoksulluk ve sosyal dışlanma riski AB ülkeleri ortalamasının iki katı ve bu riski en çok kadın ve çocukları etkiliyor,  her 10 kadından 4’ü yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında. Her iki kişiden birinin borçlu olduğu,  borçluluk düzeyi arttıkça tüketici kredilerine başvuru ve kredi kartı kullanımının yükseldiği Türkiye’de tüketici kredilerinin tutarı bir yılda yüzde 22, kredi kartı kullanımı da yüzde 59 arttı.


ARŞİV