Turnalar şiddete karşı kanat çırpıyor…

Tiyatro Tatavla’nın 2. projesi olan “3 Kadın Bin Turna” adlı oyun, Kadıköy Emek Sahnesi’nde prömiyer yaptı.

15 Ocak 2014 - 14:21
Gökçe UYGUN
 
Tiyatro Tatavla’nın 2. projesi olan “3 Kadın Bin Turna” adlı oyun, Kadıköy Emek Sahnesi’nde prömiyer yaptı. Konsepti, rejisi ve koreografisi Arda Alpkıray’a ait olan, Eraslan Sağlam’ın danışmanlık yaptığı “3 Kadın Bin Turna oyununda; Ayça Bildik, İrem Erkaya ve Yeşim Egemen Özaydın rol alıyor. Bir beden tiyatrosu olarak kurgulanan oyunda, kaybettiği evladının ardından içi yanan bir anne, çocuk yaşta zorla evlendirilen bir ‘çocuk gelin’, insanlara inanıp tecavüze ve hayalkırıklığına uğrayan bir başka kadının (İtalyan sanatçı/aktivist Pippa Bacca’dan ilhamla) hikâyeleri, etkileyici bir müzik, az söz ve bol gözyaşı eşliğinde anlatılıyor.
Kadına yönelik şiddete dikkat çekmeyi ve kadınların var olma çabasına destek olmayı amaçlayan proje kapsamında, oyuna adını da veren bir de turna kampanyası gerçekleştiriliyor. Tiyatro Tatavla ekibi, seyircilerinden gelen, kanatlarında, kadınların daha demokratik, barışçıl ve eşit yaşam koşullarına sahip olmasına dair dileklerin yazılı olduğu, kağıttan 1000’i aşkın turnayı, prömiyer gecesi Emek Sahnesi fuayesinde sergiledi. Kadın hayatına ve haklarına dair güzel dileklerin gerçekleşmesi umunu taşıyan Tiyatro Tatavla, kadına yönelik şiddetle ilgili uluslar arası kamuoyu oluşturmayı ve bir “Kadına Yönelik Şiddet Utanç Müzesi”nin İstanbul’da açılması için ön ayak olmayı hedefliyor.
Buruşturulup bir kenara atılmış kağıt parçaları gibi, yere düştüğü anda unutulan hayatlara dikkat çekmek için yola çıkan “3 Kadın Bin Turna’yı, 21 ve 28 Ocak tarihlerinde saat 20.30’da Emek Sahnesi’nde izlemek mümkün.

ARŞİV