‘Tutuklu öğrencilere özgürlük' istediler

Kadıköy’de düzenledikleri ‘Tutuklu Öğrencilere Özgürlük Mitingi’nde biraraya gelen öğrenciler, öğretim üyeleri ve aileler ‘700’ü aşkın arkadaşımız tutuklu ama yine de umudumuz kalabalık’ dediler.

14 Haziran 2012 - 13:00

Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi ve Halkların Demokratik Kongresi Gençlik Meclisi’nin çağrısıyla biraraya gelen gençlik örgütleri ve akademisyenler, tutuklu öğrencilere özgürlük amacıyla 9 Haziran Cumartesi günü Kadıköy’de miting düzenledi.

Yaklaşık bin kişinin katıldığı mitinge, Eğitim-Sen 6 No’lu Üniversiteler Şubesi, Öğrencime Dokunma İnisiyatifi, Gençler Meydana, Tüm-İGD, DİP ve DÖB ile okuldan atılan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi öğrencileri katıldı. Tutuklu öğrencilerin aileleri de mitinge destek verdi. Mitingde, “Tutuklu öğrencilere özgürlük”, “700 öğrenci tutuklu haberin var mı?”, “Marks okuyanlar tutuklanıyor”, “Eğitimi biz yapıyoruz, yoklamayı yargı”, “Ben öğrencinin zeki, çevik ve volta atabilenini severim”, “İsimlerini de, sayılarını da biliriz onlar bizim öğrencimiz”, “Ne ÖYM’nin hükmü, ne YÖK’ün disiplini”, “Sen hiç gördün mü, tutuklu bir yumurta” dövizleri taşındı. Yürüyüş boyunca “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “TMY çöpe, öğrenciler kampüse”, “Tutuklu gençler serbest bırakılsın”, “Sermaye defol, üniversiteler bizimdir”, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim”, “Söz, eylem, örgütlenme hakkımız engellenemez” sloganları atıldı.
Öğrenciler, kortejin başında temsili parmaklık taşıdı. Tutuklu öğrenciler de fotoğraflarıyla miting alanındaydı. Çok sayıda genç, Cihan Kırmızıgül’e puşi taktığı için verilen 11 yıl 3 aylık hapis cezasını protesto etmek için puşi taktı.
Yürüyüşün ardından Kadıköy İskele Meydanı’nda miting başladı. Kurumlar adına ortak açıklamayı okuyan Irmak Erdoğan, Türkiye’de 700’ü aşkın üniversite öğrencisinin tutuklu olduğunu belirterek tam sayının bilinemediğini çünkü sürekli arttığını söyledi.

‘HAVA BİZDEN YANA DÖNÜYOR’
1500’ü aşkın lise öğrencisi çocuğun tutuklu olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bu kardeşlerimizin nasıl koşullarda hapsedildiğini Pozantı’da gördük” diye konuştu. Ülkücülerin saldırısına uğrayan gençlerin tutuklandığına ya da soruşturma açıldığına dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu: “Sorguladığımız için, siyaset yaptığımız için binlercemiz soruşturmaya uğruyor, okuldan atılıyor. Kimilerine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş olan yükseköğretimden çıkarılma cezası veriliyor. YÖK Disiplin Yönetmeliği’nin ivedililikle kaldırılmasını istiyoruz.”
Örgütlü sosyalist gençlere yönelik saldırılara değinen Erdoğan, “Öğrencilerle sosyalist hareketin, işçi sınıfının bağlarını koparmaya çalışıyorlar. Buna güçleri yetmeyecek” dedi. Tutuklu öğrencilerin eğitim hakkının engellendiğinin altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti: “Öğrencilere ders notları verilmiyor, sınavlarına girmelerine izin verilmiyor. Sınavlarına gitmelerine izin verseler bile cezaevi ile okul arasındaki gidiş-geliş masraflarını karşılamaları isteniyor. Sınav başı 1000 lirayı karşılamaları imkânsız.”
Erdoğan, baskıların arttığını ancak mücadelenin sürdüğünü vurgulayarak, “Terörle Mücadele Kanununuzu da, Özel Yetkili Mahkemelerinizi de başınıza çalacağız. Ya biz arkadaşlarımızı dışarı çıkaracağız ya da bütün bir halkı içeri alacaksınız. Devran dönüyor! Hava da dönüyor! Hava işçiden, emekçiden, kadından, devrimciden yana dönüyor” sözleriyle konuşmasını bitirdi. Erdoğan’ın ardından, mitinge katılarak öğrencilere destek veren BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Sanatçılar Girişimi adına Orhan Aydın ve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de birer konuşma yaptılar.
 
AİLELER ÇOCUKLARI İÇİN MİTİNGDEYDİ
Tutuklu öğrenci Deniz Küçükbumin’in annesi Emine Küçükbumin de mitingde bir konuşma yaptı. Anne Küçükbumin, “Merhaba sevgili çocuklarım, sadece Deniz’in değil o 700 çocuğun da annesiyim. 100 kadar gazeteci, 700 çocuk, binlerce Kürt cezaevinde. Çocuklarımız neden tutuklandı? Pankart tuttukları için, yumurta attıkları için içerideler. Sizleri gördüğüm zaman benim umudum çok artıyor, arkadaşlarınıza destek olun” dedi. Eren Yurt’un annesi Sultan Yurt da, “Ben oğlumla gurur duyuyorum. Onun hep yanındaydım, bugün bir adım daha yanındayım. Hepiniz benim Eren’imsiniz, hepiniz benim çocuğumsunuz” diye konuştu.
Öğrencime Dokunma İnisiyatifi adına konuşan Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Verda İrtiş ise şöyle konuştu: “Vicdani rahatsızlığımızı ifade etmek, tutuklu öğrencilerimizin serbest bırakılmasını istemek için buradayız. Gittikçe daha fazla terbiye edilmeye çalışılan, terbiye edilemedikçe tasfiye edilen gençlerle karşı karşıyayız. Düşünce ve ifade özgürlüğünün tehlike altında olduğunu düşünüyoruz.”
Cezaevinden yeni tahliye olmuş öğrenci Cebrail Günebakan da Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nden selam getirdiğini söyleyerek, “Sözün bittiği yerdeyiz, baskının olduğu yerde direniş vardır. Direnişimiz devam edecek” dedi.
Gençlik örgütlerinin konuşmalarının ardından miting Bandista konseriyle sona erdi.
Haber ve Fotoğraflar: Semra ÇELEBİ

ARŞİV