TYS: 'Mario Levi'nin yanındayız'

İsrail’in Gazze saldırısı sürerken başlatılan “Yahudi ürünlerini boykot” kampanyasında, kitapları da listede yer alan yazar Mario Levi’ye Türkiye Yazarlar Sendikası’ndan destek geldi.

07 Ağustos 2014 - 14:22
İsrail’in Gazze saldırısı sürerken başlatılan “Yahudi ürünlerini boykot” kampanyasında, kitapları da listede yer alan yazar Mario Levi’ye Türkiye Yazarlar Sendikası’ndan destek geldi.

Yıllardır Kadıköy Yeldeğirmeni’nin en eski ve tarihi apartmanlarından birindeki dairesinde edebiyat dünyasına eserler kazandıran yazar Mario Levi, İsrail’in Gazze saldırısı nedeniyle büyüyen Yahudi düşmanlığından payını aldı. Sosyal medyada yaygınlaşan “Yahudi mallarını boykot” kampanyasında, kendisini “Önce Dünya vatandaşı, sonra Türkiyeli bir yazar, son olarak da bir Yahudi” olarak tanımlayan yazarın kitapları da listede yer aldı.Bu durumu üzüntüyle karşılayan Mario Levi twitter hesabından yaptığı açıklamada tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Kimilerinin gözünde boykot edilmesi gereken “Yahudi ürünleri” arasında benim kitaplarım da varmış. Canım ve güzel ülkemde bunu da yaşadım.”Görsel medyanın Gazze konusunda tek taraflı yayın yapmasını da eleştiren usta yazar bu yaklaşımın insanları yanlışa sürükleyeceğini vurguladı. Levi, “Şimdi yaşananlara vicdani açıdan yaklaşmak kaçınılmaz. Ne var ki daha hoşgörülü ve itidalli olabildiğimizde tartışabileceğimiz çok şey var” yorumunda bulundu.Levi’ye sanat ve medya dünyasından çok sayıda kişi destek verdi, sosyal medya hesaplarından tepkilerini dile getirdi. Türkiye Yazarlar Sendikası da yazılı bir açıklama yaparak “Mario Levi’nin yanındayız” dedi.TYS’nin açıklaması şöyle:  “İsrail devletinin Gazze'ye yönelik katliamı devam ederken, güç karşısında yüksek perdeden konuşmayı adet edinmiş anlayışın şiddet okları ülkemiz yurttaşlarını da hedef göstermektedir. Türkiye'nin ve Türkçenin yazarlarından Mario Levi'nin ırkçı saldırılara maruz kalarak kitaplarının, İsrail ürünleri ile birlikte protesto edilmesi fikri insanlık adına sürülmüş kara bir lekedir. Mario Levi, gücü İsrail'e yetmeyenlerin hedef tahtası değil, Türkiye'nin yazarıdır. Protesto edilmesi gereken Mario Levi ve kitapları değil, Filistin yerle bir olurken susmayı tercih eden uluslararası sermaye odakları, ırkçılığı gündelik hayatımızın parçası haline getirmiş iktidar ve onun uzantılarıdır. Zulme uğrayan insanlar ve uluslar hamasetle, nefretle, ırkçılıkla değil barışın diliyle güzel bir dünyada birlikte yaşayabilir ancak.”


ARŞİV