Üç mahalleye ait imar planı kabul edildi

Acıbadem, Koşuyolu ve Hasanpaşa mahallelerine ait 1/5000 Ölçekli Revize Nazım İmar Planı İBB Meclisi’nde oylamaya sunuldu ve oy çokluğuyla kabul edildi

01 Aralık 2022 - 09:35

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kasım ayı beşinci oturumu 24 Kasım Perşembe günü, İBB’nin Saraçhane binasında gerçekleştirildi. Toplantının gündeminde 29 Nisan 2021 tarihinden bu yana bekletilen, yaklaşık 291,5 hektarlık alanı kapsayan Acıbadem, Koşuyolu ve Hasanpaşa mahallelerine ait 1/5000 ölçekli revize nazım imar planı vardı. Nüfusun yoğunluğunun yüksek olduğu ve plan koşullarının farklılık gösterdiği bölgede 1/5000 ölçekli Revize Nazım İmar Planı İBB Meclis’inde görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi.

ASKIYA ÇIKARILACAK

Kadıköy’ün 51 bin 750 kişilik nüfusunu barındıran Acıbadem, Koşuyolu, Hasanpaşa mahallelerinde 01.08.1997 onay tarihli 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 01.08.1997 ve 14.04.1999 onay tarihli 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı halihazırda yürürlükte. Yürürlükte olan 1997 ve 1999 onaylı imar planlarına ait teknik sorunların ve fonksiyon uyumsuzluklarının güncel yönetmeliklere göre düzenlendiği nazım imar planı, onay süreçleri tamamlandıktan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından askıya çıkarılacak. Plan askıya çıkarıldığında planaski.ibb.gov.tr adresinden bilgi alınabilecek.

ÇALIŞMALARA BAŞLANACAK

1/5000 planının onay sürecinin tamamlanarak yürürlüğe girmesinden sonra Kadıköy Belediyesi de bu plana uygun olarak 1/1000 ölçekli uygulama imar planına ilişkin çalışmalara başlayacak. Fonksiyon, ulaşım ve nüfus yoğunluğu gibi konuları içeren 1/5000 ölçekli planın, alt ölçekli planı da yönlendirmesi amaçlanıyor. Buna göre 1/1000 ölçekli planla; 1/5000 ölçekli planda belirlenen nüfus yoğunluğu kararları detaylı bir şekilde hesaplanacak ve yapı yoğunlukları ile uygulamaya ilişkin hükümler belirlenecek. 1/1000 ölçekli planın hazırlık aşamasında mahallelilerle toplantılar yapılarak, katılımcı bir planlama süreci yürütülecek.

 

NELER YAPILACAK?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü imar planlarıyla atılacak adımları maddeler halinde paylaştı:

 

-       Plan değişiklikleri ve tadilat planları ile gelişen bölgenin genel dokusuna aykırılık teşkil eden kullanımlar tespit edilerek yeniden düzenlendi.

 

-       Nüfus ve yoğunluk değerleri bölgenin dokusuna ve kapasitesine uygun olarak belirlendi.

 

-       Sosyal altyapı alanları nüfus, erişilebilirlik ve güncel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak revize edildi.

 

-       Koşuyolu Mahallesi’nin karakteristik dokusunu tehdit eden ticaret kullanımları sınırlandırıldı.

 

-       Sağlıksız yapıların en yoğun olduğu Hasanpaşa bölgesinde olası depreme karşı riskleri en aza indirecek, kentsel dönüşümün bölgenin dokusu ile uyumlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacak plan kararları geliştirildi.

 

-       Özel mülkiyete konu ruhsatlı yapıların bulunduğu bazı alanlarda yaşanan mağduriyetler giderildi.

 

-       Kentsel yaşam kalitesini günümüz standartlarına uygun hale getirecek kararlar geliştirildi.

 

 

 

 


ARŞİV