Cumhuriyet Gazetesi yazarı Uğur Mumcu, Ankara’da evinin bulunduğu sokakta aracına konan bomba ile katledilişinin 30’uncu yılında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) anıldı.
Gazeteci ve yazar İsmail Saymaz’ın konuşması ile müzisyen Erdal Güney’in yer aldığı anma törenine Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da katıldı.
“30 YIL ÖNCE YAZDIKLARI BUGÜN DE GEÇERLİ”
Anmada açılış konuşmasını yapan Odabaşı, “24 Ocak 1993’te Uğur Mumcu’nun katledildiği günde, hangi Türkiye varsa bugün de aynı Türkiye var” dedi. Kadıköylülere ‘bir gazeteci nasıl olmalı’ diye sorulduğunda; tarafsız olmalı ve özgür olmalı şeklinde cevap aldıklarını söyleyen Odabaşı, “Tarafsız olan Uğur Mumcu katledildi, birçok gazeteci, özgür ve tarafsız olan gazeteci katledildi. 30 yıl önce yazdıkları bugün de geçerli” şeklinde konuştu.
Bu düzenin bitmesi, Kadıköylü genç ve çocukların da aynı şeyleri yaşamaması için sonuna kadar mücadele edeceğini söyleyen Odabaşı, konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Mücadele ederken bedeli ne olursa olsun, Kadıköylülere güvenimle bunu yapacağım, çünkü Kadıköylülerin Atatürk devrimlerine sahip çıkacağını biliyorum. Bunu her 29 Ekim’de Kadıköy’de gösteriyoruz, Kadıköy Cumhuriyet’in kalesidir, kalesi olmaya devam edecektir.”
“ARAŞTIRMACI GAZETECİLİĞİN KURUCU BABASI”
Uğur Mumcu’nun gazeteciliğinin iki temel eksen üzerinde olduğunu dile getiren İsmail Saymaz, bu iki temel eksenin hukuk bilgisiyle birleştirdiği gazetecilik ve tarafsızlık olduğunu söyledi.
Mumcu’nun avukatlık geçmişini araştırmacı gazetecilik ile birleştirdiğini hatırlatan Saymaz,; “Sahip olduğu hukuk bilgisi ile gazeteciliği birleştirdiğinden dolayı Türkiye’deki araştırmacı gazeteciliğin kurucu babasıdır” dedi.
Uğur Mumcu’nun Abdi İpekçi’nin öldürülmesiyle, cinayet dosyasını incelemeye başladığını hatırlatan Saymaz, Mumcu’nun bu nedenle İpekçi’nin geçmişe dönük bütün yazılarını incelediğini, sonucunda da silah kaçakçılığını araştırmaya başladığını dile getirdi.
Türkiye’de en çok heykeli dikilen kişinin Atatürk olduğunu söyleyen Saymaz, ikinci kişinin ise Uğur Mumcu olduğunu hatırlattı. Mumcu’nun isminin meydanlara, sokaklara, parklara verildiğini kaydeden Saymaz, “Keşke o hayatını doğal yollarla tamamlayıp, vefat ettikten sonra tüm bunlar yapılsaydı.” dedi.
Anma gecesi, Erdal Güney’in verdiği konser ile son buldu.