İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşımaya yaptığı yüzde 50’ye varan zam, halkı isyan ettirdi.
Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: ETHA
İstanbul’da toplu taşıma fiyatları yeniden belirlendi. Bazı hatlara yüzde 50’ye varan oranlarda zam yapılırken, bazı hatlarda fiyatlar değişmedi, bazılarında ise zam oranı yüzde 7-10 arasında değişti. 1 Eylül 2012 tarihinden itibaren geçerli olan yeni fiyatlar, halkın tepkisine yol açtı.
Sosyalist Gençlik Derneği (SGD), 30 Ağustos Perşembe günü Kadıköy İskele Meydanı’nda “el arabalı” eylem yaptı, Kadıköy halkı da alkışlarıyla eyleme destek verdi.
SGD Başkanı Didem Arda konuşmasını el arabası üzerinde yaptı. Arda, yaşamın son derece pahalı olduğu İstanbul’da ulaşıma yapılan zamların işçiler, emekçiler ve öğrenciler için açık bir soygun olduğunu söyledi. Hükümetin emekçi maaşlarına zam yapmamak için her şeyi yaptığını belirten Arda, “Asgari ücreti arttırırsak şirketler batar” açıklamaları yapanların emekçi ve öğrencileri düşünürken aynı “incelikten” yoksun olduğunu belirtti.
KALDIRDIKLARI HARÇ PARALARINI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR
SGD Başkanı, İstanbul’da okuyan öğrenciler için ulaşımın oldukça önemli bir yerde olduğunu vurguladı. Harçların kaldırılmasının “Parasız eğitim” olarak lanse edildiğini hatırlatan Arda, bu tip uygulamalarla eğitimin öğrenciler için hala paralı olduğunu kaydetti. Arda, parasız eğitim için tüm koşulları yerine getirmesi gereken hükümetin adeta almadığı harcın parasını, ulaşım zammıyla çıkarmaya çalıştığını söyledi.Zamların geri çekilmesini isteyen SGD adına konuşan Arda, zamlara karşı buldukları çözüm önerilerini de basına ve halka duyurdu. Arda, zamlara karşı artık el arabaları ile ulaşımlarını sağlayacaklarını duyurdu. SGD’’nin eylemine halkın katılımı oldukça yoğundu. Gençlerin protesto alkışlarına katılan halk da “Zamlar geri çekilsin” dedi.
ULAŞIM ZAMMINA KARŞI ÜCRETSİZ SEYAHAT
Ulaşım zamlarına sessiz kalmayan ve zamlara karşı sık sık turnikeden atlama eylemi yapan, dava açan Halkevleri son zamma karşı da eylem yaptı.
Kadıköy’deki 1 Eylül Barış Mitingi öncesinde Karaköy vapur iskelesinde bir araya gelen Halkevciler, zammı protesto etmek için ödeme yapmadan turnikelerden atlayarak geçti.
İskelede İstanbul Halkevi Başkanı Özge Ozan bir açıklama yaptı. Ozan, emekçilerin ücretlerine zam yapılmazken İstanbul’da ulaşıma sistematik olarak zam yapıldığını söyledi. Yaz aylarında FSM Köprüsü’nde yapılan çalışmayla halk için İstanbul’un cehenneme döndüğüne de değinen Ozan, bunun üzerine bir de %50’ye varan zammın geldiğini söyledi.
Ozan, ulaşımın bir hak, zamların kabul edilemez olduğunu söyleyerek sabah-akşam, okula ve işe geliş-gidiş saatlerinde ulaşımın parasız olması gerektiğini vurguladı.
Açıklamanın ardından Halkevi üyeleri turnikeden atlayıp Kadıköy vapuruna binerek 1 Eylül Barış Mitingi’ne gitti. Eylem boyunca sık sık “Ulaşım haktır satılamaz” sloganları atıldı.
CHP ULAŞIM ZAMMINI YARGIYA TAŞIDI
CHP, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşıma yaptığı yüzde 50 oranındaki zammın iptali istemiyle 3 Eylül Pazartesi günü İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, İstanbul milletvekili Mahmut Tanal ve beraberindeki heyet, dava dilekçesini mahkemeye sunduktan sonra açıklama yaptı. Tamaylıgil, adli açıdan İstanbul’a ve İstanbullulara yapılan haksızlığa ve hukuksuzluğa “dur” demek için başvuru yaptıklarını kaydetti. Tamaylıgil, “İstanbul, İstanbul’da yaşayanlar için gerçekten büyük eziyetler ve çözülmeyen problemlerle karşı karşıya kalan bir dönemden geçiyor. İstanbullular, bu yazı bir ulaşım çilesiyle geçirdi. Bu ulaşım çilesindeki hizmet kusurunu ortaya koyanlar, maalesef intikam alırcasına yüzde 50’lere varan zamlarla İstanbullulara yeni bir fatura çıkarttılar. Neydi dayanakları? Maliyetlerimiz artıyor. Enflasyon artıyor. Ne yazık ki yapılan zamlar, bugün enflasyonun da üzerinde. En acısı memura, işçiye, asgari ücrete yapılan zammın çok çok üzerinde.” dedi.
EN YÜKSEK ZAM VAPUR JETONUNA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısından çıkan toplu taşımaya zam kararına göre İETT otobüsleri ve Özel Halk Otobüslerinde 1.75 lira olan ilk biniş ücreti 1.95 liraya yükseltildi.. Metrobüs hatlarında daha önce 1.45 lira olan 1-3 durak arası yolculuklar 1.60 liraya çıktı. Aylık mavi kart ücretleri 140 liradan 155 liraya, öğrenci için 70 liradan 75 liraya, öğretmen ve yaşlılar için de 80 liradan 90 liraya çıkartıldı.
En yüksek zam ise şehir hatları, özel deniz motorları ve raylı sistemlerde 2 lira olan jeton fiyatlarına geldi. Jeton fiyatı yüzde 50’lik artışla 3 liraya çıktı. Kartal-Adalar arasında 3.5 lira olan fiyat ise değişmedi. Adalar Şehir Hatları ve Özel Deniz Motorlarında 3 lira olan ilk biniş 3.5 liraya çıkarıldı. Aktarma ise 2.5 lira olarak belirlendi. Jeton fiyatı da 4 liradan 5 liraya çıktı. UKOME, İDO deniz otobüsü tarifesindeki fiyatları da yeniden ayarladı. Buna göre Bostancı-Kabataş ve Bostancı-Bakırköy hattındaki ücret 4.75 liradan 5.20 liraya yükseldi. Aynı hatta jeton 7 liradan 7.5 liraya çıktı. Kabataş-Adalar 6.5 liradan 7.10 liraya, Bostancı-Adalar da 3.90 liradan 4.25 liraya yükseltildi.