15. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, 3 Mayıs’ta İtalya’nın en beğenilen kukla gruplarından Compagnia Walter Broggini’nin performansıyla açılacak.
15. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, 3 Mayıs’ta İtalya’nın en beğenilen kukla gruplarından Compagnia Walter Broggini’nin performansıyla açılacak. Tüm İstanbul’a yayılan gösterilerin bir kısmı da Kadıköy’deki kültür sanat merkezlerinde yapılacak.
15. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, 3-13 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival 15. yılını 13 farklı ülkeden kukla gruplarını ağırlayarak kutlayacak. On bir gün boyunca pek çok farklı mekânda gerçekleştirilecek festival kapsamında iki sergi, konferans ve atölye çalışması da yapılacak.
Festival bu yıl, Geleneksel Türk Tiyatrosunu genç kuşaklara aktaran ve “Karagöz” kitabıyla Karagöz geleneğini ölümsüzleştiren ünlü edebiyatçı Cevdet Kudret anısına düzenleniyor. Ayrıca festivalin Onur Ödülü de Ali Kıyak’a verilecek.
Festivale 13 ülkeden kukla grubu katılıyor. Gösterimler, Fransız Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Kukla İstanbul, Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi, AFL Kültür Merkezi-Göztepe, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi, Kenter Tiyatrosu, Pera Müzesi, Oyuncular Sahnesi, Maya Sahnesi, İstanbul Metrosu – Taksim girişi, Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi Forum İstanbul, Başakşehir Kültür ve Sanat Merkezi, Marmara Forum ve İstanbul sokaklarında yapılacak.
COMPAGNİA WALTER BROGGİNİ İSTANBUL’DA
Festival, İtalyan Kültür Merkezi’nde İtalya’nın en beğenilen kukla gruplarından Walter Broggini’nin ölmek isteyip, bir türlü ölemeyen kuklanın başına gelen komik olayların sahnelediği Solo adlı performansla açılışını yapıyor.
Festivalde ayrıca ABD’den Company Scoot Land’ın modern varyete şovu, Kolombiya’dan El Bau de la Fantasia masa kuklası tekniği, Peru’dan Jose Navorro yerel özelliklerini içinde barındıran ipli kukla tarzındaki A la Carte adlı varyete, kuklanın başkenti sayılan Çek Cumhuriyeti Prag’tan Karromto grubunun ipli kukla tekniğindeki inanılmaz görsellikteki sirki, Hollanda Lichtbende adlı grubun dev ekranda şiirsel gölge oyunu, Singapur’dan Mascots and Puppets Specialists grubunun pırıltı ve ışıltılarla dolu varyete tekniğindeki gösterisi yer alacak.
Türkiye’den ise Tiyatro Tem, Übü ve Lahana Sarması, Ahşap Çerçeve, Dona Rosita’nın Dokunaklı Güldürüsü, Hamlet, Semaver Kumpanya’dan uzun yıllardır sahnelerde kalan Hoca Nasrettin, Bülent Aksu’dan modern bir Karagöz uyarlaması, Kültür A.Ş. Gösteri Sanatları Merkezi’nin sahnelediği Leyla ile Mecnun adlı halk hikâyesi, Trup adlı grubun son oyunu Küçük Bir Kukla Süiti, Tiyatro Yeniden’den Küçük Prens ve Çiçek’i, Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu’ndan dünyada bir çok ödüle layık görülen Büyülü Ağaç ve Çöp Canavarı adlı modern yaklaşımlı Karagöz gösterileri yer alıyor.
İŞTE KADIKÖY’DEKİ KUKLA GÖSTERİLERİ
-Variety on Strings / ABD / 3 Mayıs Çarşamba 10.30 / Kozyatağı Kültür Merkezi
-Küçük Prens ve Çiçek / Türkiye / 6 Mayıs Pazar 13.00 ve 15.00 / Göztepe AFL Kültür Merkezi
-Çin Masalları / Çin / 7 Mayıs Pazartesi 10.30 / Göztepe AFL Kültür Merkezi
-Olé, Olé / İspanya / 8 Mayıs Salı 10.30 ve 13.00 / Caddebostan Kültür Merkezi
-Wooden Circus / Çek Cumhuriyeti / 8 Mayıs Perşembe 10.30 / Kozyatağı Kültür Merkezi
-KlikKlak / Hollanda /8 Mayıs Salı 10.30 ve 13.00 / Göztepe AFL Kültür Merkezi
-Mario / Fransa / 9 Mayıs Cuma 10.30 / Kozyatağı Kültür Merkezi
-Hasta Cuando Fransisca? / Kolombiya / 9 Mayıs Çarşamba 10.30 / Göztepe AFL Kültür Merkezi
-Streets of Singapore / Singapur/ 11 Mayıs Cuma 10.30 / Göztepe AFL Kültür Merkezi
-Candid / Romanya / 11 Mayıs Cuma 19.30/ Göztepe AFL Kültür Merkezi