Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı’nın 60. Yıl Parkı İstasyonu’nda sürücüsüz modda test sürüşü gerçekleştirildi. İBB Başkanvekili Nuri Aslan’ın ev sahipliğinde düzenlenen programa Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, Yeni Parti İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve çok sayıda davetli katıldı. 60. Yıl Parkı İstasyonu’ndan başlayan test sürüşü öncesinde İBB Raylı Sistemler Daire Başkanı Ceyhun Avşar, hattın yapım süreci ve teknik özelliklerine ilişkin sunum yaptı.

NELER YAPILDI?
Avşar, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı’nın yapım sürecine ilişkin bilgi vererek projenin 2017 yılında ihale edildiğini ancak finansman sağlanamaması nedeniyle çalışmaların durdurulduğunu belirtti. Hattın 2017 yılı sonunda yüzde 4 fiziki ilerleme seviyesindeyken durdurulduğunu aktaran Avşar, 2019 yılına kadar projede herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi.
2019 yılı sonunda projeye finansman sağlanmasının ardından 11 istasyonun tamamında ve güzergâh boyunca çalışmaların yeniden başladığını ifade eden Avşar, 2020 yılı başından itibaren hız kazanan çalışmalarla hattın fiziki ilerleme oranının yüzde 97'ye ulaştığını kaydetti. Ana hat üzerindeki imalatların tamamlandığını ve tren test sürüşlerine başlandığını belirten Avşar, hattın sürücüsüz moddaki testlerinin de sürdüğünü söyledi.
Ümraniye-Ataşehir-Göztepe hattının Anadolu Yakası'nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilecek dördüncü raylı sistem hattı olacağını belirten Avşar, hattın mevcut ulaşım ağıyla entegrasyonlarına da değindi. Anadolu Yakası'ndaki doğu-batı aksında çalışan Marmaray, Kadıköy-Sabiha Gökçen ve Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli hatlarını kuzey-güney aksında kesen ikinci metro hattı olacağını ifade eden Avşar, daha önce bu işlevi Dudullu-Bostancı metro hattının üstlendiğini hatırlattı.

40 ARAÇLA HİZMET VERECEK
Hatta toplam 40 raylı sistem aracının çalışacağını belirten Avşar, araçların Anadolu Yakası'ndaki sürücüsüz metro hatlarının kumanda merkezi olan Behiç Erkin Yerleşkesi'ne indirildiğini aktardı. Araçların statik, dinamik ve sinyalli testlerinin tamamlandığını kaydeden Avşar, araçların hattın işletmeye alınmasıyla birlikte kullanıma hazır olacağını söyledi.Hattaki test sürüşlerinin iki araçla sürdüğünü belirten Avşar, kasım ayının ortası itibarıyla hattın açılışa hazır hâle getirilmesinin hedeflendiğini ifade etti. İstasyonlardaki eksik imalatların da tamamlanmasıyla Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı'nın 19 Aralık'ta vatandaşların hizmetine açılmasının planlandığını açıkladı.
11 İSTASYONDAN OLUŞUYOR
Toplam 13 kilometre uzunluğundaki Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı, 11 istasyondan oluşuyor. 60. Yıl Parkı İstasyonu'ndan başlayarak kuzey-güney aksında ilerleyen hat, mevcut ve yapımı süren raylı sistem güzergâhlarını keserek Kazım Karabekir İstasyonu'nda son buluyor.Hat üzerinde sırasıyla 60. Yıl Parkı, Tütüncü Mehmet Efendi, Sahrayıcedit, Yenisahra, Ataşehir, Finans Merkezi, Site, Atakent, Çarşı, SBÜ Hastanesi ve Kazım Karabekir istasyonları yer alıyor.

ÜÇ RAYLI SİSTEM HATTIYLA ENTEGRE OLACAK
Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı, üç farklı raylı sistem hattıyla entegrasyon sağlayacak. Marmaray ile Tütüncü Mehmet Efendi İstasyonu'nda, Kadıköy-Sabiha Gökçen Metro Hattı (M4) ile Yenisahra İstasyonu'nda, Üsküdar-Sultanbeyli Metro Hattı (M5) ile ise Çarşı İstasyonu'nda bağlantı kurulacak.Finans Merkezi İstasyonu'nun da gelecekteki raylı sistem projeleri açısından önemli bir aktarma noktası olması planlanıyor. Bu kapsamda, 2030 raylı sistem ağı içinde yer alması öngörülen yeni nesil ekspres metro HIZRAY ile Finans Merkezi İstasyonu'nda entegrasyon sağlanacak şekilde tasarım yapıldı. Ayrıca yapımı planlanan Söğütlüçeşme-Yenidoğan Metro Hattı'nın da aynı istasyonda bağlantı kurması öngörülüyor.