Adalet Peşinde Aileleri Platformu, 6 Şubat depremlerinin 2. yıldönümü dolayısıyla 2 Şubat Pazar günü Kadıköy'de basın açıklaması ve anma etkinliği gerçekleştirdi. “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” ve “Adalet, olası kast ile gelecek” sloganları atılan anma programında, yakınlarını kaybeden aileler sırayla söz alarak duygularını dile getirdi. Programın sonunda hayatını kaybedenlerin anısına denize karanfiller bırakıldı.
Yapılan basın açıklamasında, “6 Şubat 2023 depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Hala acılıyız, hala öfkeliyiz, hala yastayız. Ne yazık ki iki sene geçmesine rağmen hala adalet sağlanmadı. Bizler Adalet Peşinde Aileleri Platformu olarak buradayız. Deprem bölgesindeki 11 ilden 40 aile olarak bir araya geldik ve adalet mücadelesi veriyoruz. Bu mücadelemizde zorluklarla karşılaşsak da yılmadan, bıkmadan, yitirdiğimiz ailelerimiz için hukuk mücadelesi vermeye devam ediyoruz.” denildi.
“HESABINI SORAMADIK, SORAMIYORUZ”
Hatay’da kızı Eylem Şafak Aydın’ı kaybeden sanatçı Orhan Aydın, şunları söyledi: “Vicdanlı olan bütün insanlık duysun ki 6 Şubat’tan beri adalet arıyoruz. Mahkeme kapılarında, enkazlarımızın başında, mezarlarımızın başında adalet arıyoruz. O gün bugündür bize en yüksek yerden yalnızca yalan söyleniyor. Çocuklarımızın, annelerimizin, babalarımızın, bacılarımızın, amcalarımızın hesabını soramadık, soramıyoruz. Bu vicdansızlığa, bu onursuzluğa karşı büyük bir duvar örmeden hiçbir şey başaramayacağımız açık. 6 Şubat’ta, ikinci yılda çıkacaklar ekranlara. En tepeden yine en büyük yalanları söylemeye başlayacaklar. Bilesiniz, hepsi peşinen çöp olmuş yalanlardır.”
“BAŞKA İNSANLAR YAŞAMASIN”
“Bugün burada hem depremde kaybettiklerimizi anmak hem de mücadelemizi herkese hatırlatmak için bulunuyoruz.” diyen Antakyalı Yiğit Göktuğ Torun ise şunları söyledi: “Depremde annemi, babamı, ablam gibi olan kuzenimi ve birçok sevdiğim insanı kaybettim. Dava süreçlerimiz devam ediyor. Davada çok fazla uzama var, takipsizlik var. Bizim davamızda müteahhit şu an tutuklu yargılanıyor ama bu iş sadece müteahhitle bitmiyor. Burada ihmali olan kim varsa yargılanması gerekiyor. Gerekli cezalar verilmeli ki biz her yaşanan olayda tekrar tekrar ölüm haberleri almayalım. Bizim yaşadığımız acıyı başka insanlar yaşamasın diye mücadele ediyoruz. Bu cezasızlık politikalarının sonlanması gerekiyor. Bizler ailelerimizden geriye kalan insanlar olarak mücadelemizi sürdüreceğiz.”
“SESİMİZ DUYULSUN İSTİYORUZ”
Kırçuval Otel’de milli voleybolcu oğlunu kaybeden Malatyalı Zeliha Ağırbaş da, “Oğlumu ve arkadaşlarını kaybettim. O günden bugüne de hukuk mücadelemiz devam ediyor. Hala sonuçlanan bir şey yok. Artık sesimiz duyulsun istiyoruz. İki yıldır mahkemelerdeyiz ama iyi gitmiyor, bir sonuca varmıyor. Suçlular tutuklanmıyor. Kırçuval Otel’in hasar raporu var fakat bunu bir türlü mahkemeye sunamıyorlar. Bunlara kimler göz yumuyor? Acılarımızı duysunlar. Hukuk mücadelemiz için bir şeyler yapılsın.” ifadelerini kullandı.