Validebağ için 80 bin imza

Validebağ Gönüllüleri, Anadolu Yakası’nın en büyük yeşil alanlarından Validebağ Korusu’nun yapılaşmaya açılmasını engellemek için topladıkları 80 bin imzayı ilgili kurumlara gönderdi.

17 Ekim 2014 - 10:22
Validebağ Gönüllüleri, Anadolu Yakası’nın en büyük yeşil alanlarından Validebağ Korusu’nun yapılaşmaya açılmasını engellemek için topladıkları 80 bin imzayı ilgili kurumlara gönderdi.

 Validebağ Korusu’nun yapılaşmaya açılmasını engellemek için mücadele veren Validebağ Gönüllüleri Derneği, 11 Ekim Cumartesi günü koru içerinde basın açıklaması yaptı. Mahalleliler, çevre aktivistleri ve Validebağ korusu içinde bulunan huzurevi sakinlerinin de katıldığı açıklamayı avukat Mustafa Uğur Akman okudu. Korunun, 116 kuş türüyle İstanbul’daki kuş türlerinin üçte birini ve Türkiye’deki türlerin dörtte birini bünyesinde barındırdığını ifade eden Akman, “Kuşlar göç yolu üzerinde burada konaklamaktadır. Valibebağ Korusu’nda yaşları 15 ile 400 yıl arasında değişen 7 binden fazla ağaç bulunuyor. Korumuz aynı zamanda insanların afet sonrasında toplanma alanıdır” diye konuştu.

“SİT DOKUSU BOZULUR”
Açıklamada, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün korunun bir bölümünü Milli Eğitim Bakanlığı’na, bir bölümünü ise Sağlık Bakanlığına kesin tahsiste bulunduğu belirtilerek “261.005 metrekarelik alanı ise 2 yıl süreli olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ön tahsiste bulunmuş, 1984 yılında Marmara Üniversitesi’ne yapılan 50.000 metrekarelik tahsisin ise devamına karar vermiştir. Belediye buraya el attığında, seyir terası, gözlem kulesi, gölet, amfitiyatro, dinlenme yerleri adı altında iyi niyetli görünen fakat koruma değil kullanma amaçlı girişimlerle buranın tarihi ve doğal SİT dokusunu bozacaktır. Marmara Üniversitesi’nin ise İstanbul’un farklı semtlerinde dağınık durumda bulunan eğitim birimlerini burada bir araya toplayacağı, bir başka deyişle bina yapacağı ifade edilmektedir” denildi. Akman, açıklamasında Validebağ Korusu’nun yapılaşmaya açılmaması, 1. derece doğal sit alanı olarak muhafazası, İBB’ye ve Marmara Üniversitesi’ne tahsis işlemlerinin durdurulması ve iptali için 80 bini aşkın imzanın toplandığını belirtti.

 

BEN BELKİ GÖRMEM AMA…

25 yıldır Validebağ Mustafa Necatibey Öğretmenler Huzurevi’nde kalan 90 yaşındaki Efser Surbarlas korunun korunmasına ilişkin “Ben belki göremem ama inşallah sizler başarır, bu güzel alanın bizlere bağışlanmasını başarırsınız” şeklinde konuştu.
 
 İMZALAR GÖNDERİLDİ
Toplanan imzalar, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü başta olmak üzere tüm ilgili mercilere gönderildi.

 

  SİTEDE NÖBET  
Öte yandan 15 Ekim Çarşamba günü korunun hemen yanında bulunan Çamlıca Konakları’nın yeşil alan olarak terk ettiği araziye cami yapılması için gelen iş makineleri, semt sakinlerinin yolu otomobilleriyle kapatmasıyla durduruldu. İş makineleri gidene kadar araçlarıyla nöbet tutan mahalleli ruhsatsız yapılmak istenen inşaatı korna çalarak protesto etti. 

ARŞİV