Validebağ Korusu'na halk koruması!

Yerel yönetimin “Üsküdar’ın Hayde Park’ı olacak” diyerek betonlaştırmaya başladığı Validebağ Korusu, çevre halkı ve kent savunucularının koruması altına alındı.

22 Ağustos 2014 - 10:06
Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Sema KORKMAZ
Üsküdar Belediyesi, seçim vaadi olarak sunduğu çılgın projesini hayata geçirmeye başladı. 354 dönümlük alana yayılmış, içinde onlarca çeşit ağaç ve bitki bulunan, Anadolu yakasının en büyük yeşil alanlarından biri Validebağ Korusu’nda inşaat çalışması başladı. Şimdilik korunun içinde bulunan Validebağ Öğretmenevi’nin otoparkını genişletmek için yapılan çalışma, Üsküdar Belediyesi’nin “çılgın proje”sini hayata geçirmek için devam edecek gibi görünüyor. Başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini alan yeni Belediye Başkanı Halil Türkmen, Londra’nın en büyük parkı Hyde Park’ı örnek alarak koruyu yapay bir parka dönüştürme niyetinde.

DEMİRLER SÖKÜLDÜ
Bir süredir, Belediye’nin bu projesi nedeniyle koruda nöbet tutan ve etkinlikler düzenleyen Validebağ Gönüllüleri, geçen hafta iş makinelerinin beton dökmeye başlamasıyla, sosyal medyadan bir çağrı yaparak herkesi koruya sahip çıkmaya çağırdı. İstanbul Kent Savunması ve Kadıköy Kent Dayanışması’nın da destek verdiği çağrıya cevap veren İstanbullular, 17 Ağustos Pazar günü Validebağ Korusu’nda buluştu. Yapılan geniş katılımlı toplantının ardından kent savunucuları, beton dökümü için hazırlanmış demir ızgaraları kaldırdı ve yapılaşma faaliyetlerine karşı nöbet başlattı.

“YAPILAŞMA İSTEMİYORUZ”
Validebağ Gönüllüleri ve İstanbul’daki çeşitli kent hareketlerinin çağrısıyla 19 Ağustos Salı akşamı da Validabağ’ın geleceği ile ilgili geniş katılımlı forum düzenledi. 
CHP İstanbul Milletvekilleri Melda Onur ve Mahmut Tanal’ın da destek verdiği foruma çok sayıda yurttaş, park forumları mahalle dayanışmalarıyla, oda temsilcileri katıldı. Korunun içinde bulunan Öğretmenevi Huzurevi sakinleri de forumu balkonlarından izledi.
Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin, koruda devam eden yapılaşma sürecinin kapalı kapılar ardında yürütüldüğünü belirterek, “Herhangi bir şey yapacaksanız önce bizim fikrimizi alın. Burada betonlaşma ya da başka bir şey istemiyoruz” dedi.
Forumda söz alan diğer konuşmacılar da Validebağ Korusu’nda otopark genişletme nedeniyle başlatılan çalışmanın hukusuzluk olduğunu söyleyerek, 1.derece SİT alanı olan korunun rant amacıyla betona kurban edilmeye çalışıldığını belirttiler. Korunun savunulması ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesinin öneminin vurgulandığı forum sırasında, korunun kamuya ait kalarak, kent içerisinde kalan bir doğal miras olarak korunabilmesi için mücadele edileceği vurgulandı.

BARİYERLER KALDIRILDI
Foruma Validebağ Gönüllüsü yeleği giyerek destek veren CHP milletvekili Mahmut Tanal da “Halka karşı yapılan her eylemde kalkan olmaya hazırız. Halka rağmen, halkın aleyhine herhangi bir işlemi belediyenin yapmaması lazım. Onların bariyerleri, biber gazları bize vız gelir” şeklinde konuştu. Forumun ardından kalabalık, Öğretmenevi binasının yanında bulunan otopark inşaatına giderek, şantiye alanını çevreleyen bariyerleri yıktı.
Validebağ Forumu, 26 Ağustos Salı akşamı saat 19.30’da tekrar toplanacak. Korudaki nöbet ise devam ediyor.

İMZA KAMPANYASI SÜRÜYOR
Validebağ Gönüllüleri, bir bölümü İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait korudaki yapılaşma faaliyetiyle ilgili olarak bir de imza kampanyası başlattı. Stantta toplanan ıslak imzaların sayısı 10 bine yaklaşırken, change.org internet sitesinde başlatılan dijital imza kampanyasında verilen imzaların sayısı 18 bini aştı.

BÖLGENİN TEK DOĞAL ALANI
Sorumluluğu Üsküdar Belediyesi’nde olsa da Validebağ Korusu, Kadıköy’ünde bir kısmını kapsıyor. Kadıköy’ün Koşuyolu mahallesiyle, Üsküdar’ın Altunizade ve Barbaros mahallelerinin kesiştiği noktada bulunan Validebağ Korusu, 354 dönümlük bir alana yayılmış doğal bir yeşil alan. Hatta bu bölgenin tek doğal alanı.
Korunun içinde iki tarihi bina bulunuyor. Sultan Abdülaziz’in 1853 yılında kızkardeşlerinden Adile Sultan için yaptırdığı Adile Sultan Kasrı ve Av Köşkü. “Hababam Sınıfı”nın da çekildiği yer olan Adile Sultan Kasrı günümüzde öğretmenevi olarak kullanılıyor.
Koruda görülen ağaçlar arasında atlas sediri, himalaya sediri, kızılçam, fıstık çamı, sahil çamı ve defneler büyük gruplar hâlinde bulunuyor. Adile Sultan Kasrı’ın çevresinde pavlonya, karaağaç, defne ve saplı meşeler görülüyor. Korunun geneline ise meyve ağaçları egemen. Meyve ağaçlarının çoğunluğunu aşılı armut ağaçları oluşturmakla birlikte, ak ve mor dutlar ile ayvalara da küçük gruplar hâlinde rastlanıyor.

ÇILGIN PROJE NE GETİRİYOR?
Seçimler öncesi “Validebağ Üsküdar’ın Hyde Park’ı olacak” vaadini sunan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “bu bizim çılgın projemiz” demişti.
220 dönümü Milli Eğitim Bakanlığı’na, 50 dönümü de Marmara Üniversitesine tahsisli ve 1996 yılında 1. Derece SİT alanı ilan edilen Üsküdar Validebağ Korusu’nun mezbelelik ve kaderine terk edilmişlik yaşadığını ve geceleyin tinerci yatağı olduğunu iddia eden Hilmi Türkmen, “belli bir marjinal grubun tüm engellemelerine karşın” Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle bu projeyi hayata geçireceklerini söylemişti.
Projeye göre, Validebağ Korusu’na seyir terasları, açık hava tiyatrosu, çocuk eğlence ve oyun alanları, yürüyüş yolları, hidrolik koruma alanları, gözlem kulesi, dinlenme alanları, koşu ve bisiklet yolları ile gölet yapılması planlanıyor.


 


 


ARŞİV