Validebağ'da köpeklere ne oluyor?

Onlarca kedi ve köpeğin yaşadığı Validebağ Korusu’nda beş köpeğin öldüğü tespit edildi

18 Mart 2016 - 09:47

Erhan DEMİRTAŞ
İçinde birçok kuş türünü barındıran aynı zamanda onlarca kedi ve köpeğin yaşadığı Validebağ Korusu’nda toplu köpek ölümleri yaşandı. Validebağ Korusu ile Validebağ Sitesi arasındaki park alanında yaşayan köpeklerde 8 ve 9 Mart tarihlerinde toplu ölümler görüldü. 8 Mart Salı günü, aynı gruptan 4 köpeğin, ertesi gün de 1 köpeğin cesetleri bulundu. Söz konusu olay ile ilgili gazetemize açıklama yapan Sokak Hayvanları Gönüllüsü Güzide Erden, son dönemde korudaki kedi ve köpek kulübelerinin tahrip edildiğini, hayvanları besleyen vatandaşların da çevre sakinleri tarafından engellendiğini belirtiyor.

“KAYIP DAHA FAZLA”
Yaklaşık 4-5 aylık olan köpeklerin site sakinleri tarafından sevilerek ve özenle bakıldığını ifade eden Güzide Erden, “Toplu ölümlerle birlikte, hayvanseverlerin birkaç gün boyunca bölgeyi taramaları sonucunda, bilinen ve takip edilen en az 13 köpeğin bir anda kaybolduğu tespit edildi. Bu arada koma durumunda bir köpek de bulunarak, tedaviye alındı. Ölümün eşiğinde bulunan köpeğin yaşatılması için klinikte tedavisi devam ediyor. Beşinin cesedi bulabildik ama 7 köpeğe ne olduğunu hala bilmiyoruz” dedi. Kurtarılan köpeklerin virüs testlerinin negatif çıktığını söyleyen Güzide Erden, toplu ölümler yaşandığı için köpeklerin zehirlenmiş olabileceğinin ifade etti. Erden, “Sitedeki hayvan dostları, bölgede yaşayan ve hayvanları sevmeyen birilerinin bu ölümlerden sorumlu olduğunu dillendiriyor” açıklamasını yaptı.

İSTEMEYENLER DE VAR
“Özellikle Validebağ Sitesi içinde köpek ve kedilerin koru sınırında beslenmesini istemeyenler var” diyen Erden, uzun zamandır hayvanları korumaya çalışanlar ile istemeyenler arasındaki gerginlikler ve tartışmaların da yaşandığını kaydetti. Erden, “Köpek ve kedi kulübelerinin atılması ve düzenli besleme yapanların engellenmeye çalışıldığı bir dönemde köpeklerdeki toplu ölümler doğrudan zehirlenmeyi akla getirdi” diye konuştu. Sitedeki çocuklar tarafından da sevilen yavru köpeklerinin cesetlerinin saçılmış olarak bulunması, hem gören çocuklar hem de site sakinler üzerinde şok etkisi yarattı.
“DİKKATLİ OLMALIYIZ”
Sitedeki hayvan gönüllülerinden Aysun Atagan da bir yandan yaşam haklarını savundukları köpekleri korumaya çalışırken, bir yandan sa geçen yıl Üsküdar Belediyesi başlattıkları kısırlaştırma çalışmaları ile üremelerini kontrol altına almaya çalıştıklarını belirtti. Atagan, kışı geçirebilmeleri için büyük emek verdikleri yavruların, baharla birlikte kısırlaştırılacak grupta olduğunu, toplu ölüm ve kıyımlarla sarsıldıklarını bildirerek, şimdi olası tehditlere karşı daha da dikkatli olduklarının bilinmesini istedi.

GÖNÜLLÜLER DE TAKİPTE
Validebağ Korusu’nu doğal ve ekolojik sistemini, içindeki tarihi ve kültürel mirası korumak için 18 yıldır mücadele veren Validebağ Gönüllüleri de, bölgedeki toplu köpek ölüm ve kayıplarına karşı kayıtsız kalmadı. Durumu yakından takip ettiklerini belirterek, kendi sosyal medya hesaplarından “çevre sitede yaşayan ve bu 5 cana kıyan, vicdansız yaşam düşmanlarının gönüllüler olarak peşini bırakmayıp yakından takip edeceğimizi bildiririz. Koru tüm canlılarıyla bir bütündür!ˮ açıklamasını yaptılar.
Validebağ Korusu, hem sokak hayvanlarının hem de sahibi olan köpeklerin nefes alma yerlerinden. Ancak bu gelişmelerden sonra hayvan severlerin daha dikkatli ve duyarlı olması gerekiyor.

 

ARŞİV