Validebağ'da betona geçit yok

Validebağ Korusu’nda otopark yapımı için hazırlanan beton kalıpları, gönüllülerin çağrısıyla sosyal medyada örgütlenen vatandaşlar tarafından bir gecede söküldü.

26 Eylül 2014 - 10:21
Validebağ Korusu’nda otopark yapımı için hazırlanan beton kalıpları,gönüllüleri çağrısıyla sosyal medyada örgütlenen vatandaşlar tarafından bir gecede söküldü.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Semra ÇELEBİ

İstanbul Anadolu yakasının ikinci büyük yeşil alanı Validebağ Korusu’nun yapılaşmaya açılmasını engellemek için mücadele yürütenler, 22 Eylül Pazartesi gecesi otopark alanı için hazırlanan beton kalıplarını söktü.Koşuyolu’nda Hazine’ye ait 354 bin metrekare alana kurulu Validebağ Korusu’nun İBB’nin desteğiyle Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edileceği ve Hyde Park benzeri bir projeyle korunun yapılaşmaya açılacağı konuşuluyordu.Yakın zamanda otopark yapımı için döşenen demiler Validebağ Gönüllü Derneği'nin çağrısıyla yurttaşlar tarafından sökülmüştü.

Yurttaşların söktüğü demirleri yeniden onaran belediye, bu kez beton dökebilmek için kalıpları hazırladı. Koru içinde yer alan İzci Evi civarındaki inşaat girişimine karşı halk sosyal medyadan örgütlendi. İnşaat alanına beton dökmek üzere çekilen ahşap kalıplar ve demir ızgaralar, gece 22.30’dan itibaren koruya gidenler tarafından söküldü.

BİRKAÇ SAAT İÇİNDE ÖRGÜTLENDİLER
Validebağ Korusunu savunucularının sadece birkaç saat önce yaptığı çağrıya yanıt veren çevre halkı, mahalleli yurttaşlar, İstanbul Kent Savunması, Kuzey Ormanları Savunması, Yeşil Direniş, Ayaktakımı, Acıbadem, Yeldeğirmeni, Caferağa Dayanışmaları, Koşuyolu Yaşam Parkı Forumu ve Kadıköy Kent Dayanışması’nın yanı sıra CHP, HTKP, HDP, KP, ÖDP'li aktivistler de destek verdi.
Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, TMMOB avukatlarından Can Atalay, Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Turgut Yokuş ve CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt'ün de katılımıyla gerçekleşen eylem sonunda Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin, Validebağ Öğretmenevi önünde bir açıklama yaptı. Belgin hukuku, aklı ve bilimi hiçe sayan ve kanunsuzca olan bu uygulamaları kınadıklarını ve reddettiklerini söyledi.
 

 

 

 

 

30 BİN İMZA TOPLANDI
23 Eylül Salı akşamı da Validebağ Huzurevi yanındaki çay bahçesinde forum yapıldı. Yaklaşık 150 kişinin geldiği foruma CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de katıldı. Öğüt ile birlikte Frankfurt'tan Türkiye'ye Gezi direnişini incelemek üzere gelen 25 Alman genç de vardı. Validebağ Korusu ile ilgili bilgilendirmeyle başlayan forumda, Üsküdar Belediye Başkanı'nın Validebağ Gönüllüleri Derneği’yle görüşme talebi olduğu ve önümüzdeki günlerde bir görüşme olacağı belirtildi. 19  Temmuz’da başlatılan ıslak imza kampanyasında toplanan imzaların 30 bine yaklaştığı bilgisi verilirken, kampanyanın geniş katılımlı bir basın açıklamasıyla bitirilmesi kararı alındı. 

ARŞİV