Vanlı çocuklar ‘Fenerbahçe'ye geldi

Eski milli atlet Kemal Aksur’un anısına, kardeşi Saliha Aksur’un yaptırdığı ilkokulda okuyan Vanlı çocuklar İstanbul’a gelerek “anne” dedikleri Aksur ile Fenerbahçe Stadyumu’nu gezdi

15 Mayıs 2015 - 10:18
Eski milli atlet Kemal Aksur’un anısına, kardeşi Saliha Aksur’un yaptırdığı ilkokulda okuyan Vanlı çocuklar İstanbul’a gelerek “anne” dedikleri Aksur ile Fenerbahçe Stadyumu’nu gezdi
 
Eylül BİROL
Saliha Aksur, 2001’de kardeşi milli atlet Kemal Aksur’u kaybetti. Kardeşini kaybettiği günlerin ardından, televizyonda bir habere rastladı. Okulu olmayan bir köye okul yaptıran asker ve öğretmenlerden bahsediyordu o haber. O kısa programdan etkilenerek “Neden bir okul da ben yaptırmayayım? Adını da Kemal Aksur koymalıyım” diyor ve hemen harekete geçiyor kendisi de emekli bir öğretmen olan Saliha Aksur.
Van Valisi ve Milli Eğitim Müdürü ile iletişime geçiliyor, protokol yapılıyor ve Van’ın 25-30 km. ötesinde bulunan Alaköy’de okulun yapılması kararlaştırılıyor. Okul, Kemal Aksur’un defnedildiği 2 Ekim 2001 yılından tam bir yıl sonra, defnedildiği tarihte açılıyor. Birkaç yıl sonra da yanına yine kardeşinin adını verdiği bir spor tesisi yaptırıyor.
Okul açıldıktan sonra devamlı olarak okulu ziyaret eden ve eksiklerini tamamlayan 95 yaşındaki Saliha Aksur, sağlığı bozulduğu için artık okula gidememeye başlayınca bu sefer çocuklar onu ziyarete geldi.
 
“VAN’IN FENERBAHÇELİ KÜÇÜKLERİ”
Çocuklarla, ilerleyen yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen Fenerbahçe Stadyumu’nda buluşan Aksur, çocukların neden stadyumu gezmek istediğini de şöyle açıklıyor: “Okul yapılırken oraya da bir spor tesisi kurduk. Bildiğiniz gibi Kemal Fenerbahçeli atlet. Okula kurulan o tesisin adı, “Fenerbahçeli Kemal Aksur Açıkhava Tesisleri” olarak voleybol ve basketbol sahası oldu. Birçok okullar arası yarışma da orada yapılıyor. Çocuklar orada sarı lacivert kurdeleyi görüyorlar. Fenerbahçeli Kemal Aksur’un adını biliyorlar. Fenerbahçeli oluyorlar. Bu gördüğünüzün hepsi, Fenerbahçe küçükleri…”
Öğretmenleri ile birlikte gelen çocuklar, ziyarete önce Fenerbahçe Müzesi ile başladılar. Daha sonra Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı Maraton Tribünü’nü gezdiler. Fenerium Maraton Mağazasını da dolaştıktan sonra Fenerbahçe Spor Kulübü Faruk Ilgaz Tesisleri’nde “Saliha anneleri” ile birlikte yemek yediler.

KEMAL AKSUR KİMDİR?
29 Ekim 1923 tarihinde İstanbul’da doğan Kemal Aksur, ülke sporuna atletizm branşında hizmet verdi. Kısa mesafedeki koşularda elde ettiği derecelerle herkesin dikkatini çeken Aksur,  Fenerbahçe Atletizm takımındaydı. Fenerbahçe formasıyla, hem kulübe hem de Türkiye’ye çok sayıda altın madalya kazandırdı. Sadece atletizmde değil, hentbol branşında da birçok başarıya imza atan Kemal Aksur, 29 Eylül 2001 tarihinde vefat etti.

ARŞİV