Tüketici Koruma Derneği (TükoDer), 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü dolayısıyla Kadıköy-Beşiktaş İskelesi'nde “Zamlara ve yoksulluğa karşı haklarına sahip çık” çağrısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. “Tüketici yolunacak kaz değildir. Tüketici haklarını sonuna kadar savunacağız” pankartı etrafında bir araya gelenler “Zamlar geri alınsın” talebini dile getirdi. Katılımcılar adına basın açıklamasını Oya Erakıncı ile Aydoğan Dülger okudu.
“TÜKETİCİYİ TÜKETTİNİZ”
“Bugün 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü. Bugün sizlere tüketicilerin yaşam kalitesinin yükseldiğini, evrensel tüketici haklarının ülkemizde karşılık bulduğunu, hak ihlallerinin yapılmadığını, tüketicinin sağlıklı, besin değeri yüksek, ekonomik gıdaya ulaşımı ve pahalılık diye bir sorunu olmadığını anlatmak isterdik” diyen Aydoğan Dülger şöyle devam etti: “Söyleyecek tek bir sözümüz kaldı. O da tüketiciyi tükettiniz. Döviz krizi, ekonomik kriz, savaş krizi derken ülkenin içine girdiği darboğazın faturası aşırı zamlar ile tüketiciye ödetiliyor. Bu krizlerin hiçbirinin nedeni ve sorumlusu tüketici değildir. Neden biz ödeyelim, krizi çıkartanlar ödesin. Gün geçmiyor ki bir zam haberi almayalım. Marketler de hergün etiket değişir oldu. Çarşı pazarda tezgahların yanından geçilmiyor. Bir yılda akaryakıta gelen yüzde 200’ün üzerinde, elektriğe yüzde 185'e varan, gıdalarda yüzde 200’ü aşan zamlar artık tüketiciyi tüketmiştir.”
Oya Erakıncı ise 2022 yılında da zamlar, yoksulluk ve açlıkla mücadele edildiği için 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü'nün kutlanmadığını söyledi, tüketicilerin taleplerini şu şekilde sıraladı: “
- Artık biz de 15 Martlar'da dünyadaki tüketici örgütleri gibi dijital çağda tüketici sorunları konusunda farkındalık oluşturacak çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu nedenle ülkenin gündeminden yoksulluk ve açlık sorununu çıkarın.
“ZAMLARA SON VERİN”
-Zamlara bir son verin, zamları geri alın.
-Elektrik temel ihtiyaçtır, kamu hizmeti olarak verilmesini sağlayın, elektrik üretim ve dağıtımını kamulaştırın. Tüketiciye ekonomik elektrik kullanımı sağlayın.
-Alım gücü düşen maaş ve ücretleri güncelleyin.
-Tüketici yanlısı politikalar oluşturun, tüketicilerin örgütlenmesini engellemeyin, tüketicilerin temsil hakkını kullandırın.
-Şehirlerin, ormanların, koruların, dağların, ovaların, meraların, yaylaların talanına son verin. Betonlaştırmadan vazgeçin.
-Suyumuzu özgür bırakın, suyumuzu zehirlemeyin.
-Tarım arazilerine göz dikerek ranta kurban etmeyin. Küresel şirketleri, doların yeşilini değil halkı düşünün.
-Doğanın ekolojik dengesini değiştirecek, tüketicinin sağlık ve güvenliğini tehdit edecek, sağlıklı çevrede yaşam hakkını ortadan kaldıracak, bilim insanlarının karşı çıktığı Kanal İstanbul projesinden vazgeçin.”
Açıklamanın ardından vatanadaşlara tüketici haklarının anlatıldığı broşürler dağıtıldı.