Kadıköy’ün en önemli arazilerinden Meteoroloji arsasına yaptığı dört gökdelende ruhsata aykırı toplam 9 bin metrekare inşaat yapan Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’ne “inşaatı hukuka aykırı ve keyfi eylemlerle” durdurarak kendisini zarara uğrattığı gerekçesiyle tazminat davası açmıştı. Taşyapı firması aynı zamanda Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na kendisine “basın yoluyla hakaret” ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Aykurt Nuhoğlu, 15 Mart Çarşamba günü İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'na giderek Cumhuriyet Başavcılığı’na ifade verdi.
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nu Kadıköylüler de yalnız bırakmadı. Anadolu Adalet Sarayı önünde bir araya gelen Kadıköylüler, Kadıköy’deki kamu arazilerinin korunması gerektiğine dikkat çekti. Nuhoğlu’na CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, Maltepe İlçe Başkanı Zeynep Babacan, Ümraniye İlçe Başkanı Cafer Aktürk, Sancaktepe İlçe Başkanı Alper Yeğin, Beykoz İlçe Başkanı Mahir Taştan, CHP İstanbul Sekreteri Hakkı Sağlam, CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, CHP PM üyesi Kadir Gökmen Öğüt ve Kadıköy Belediyesi’nin CHP’li meclis üyeleri destek verdi.
“KİMSEYE HAKARET ETMEDİK”
İfade verdikten sonra Adliye önünde açıklama yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Bize açılan bir hakaret davası. Biz bu davayı bütün Kadıköylülere açılmış olarak kabul ediyoruz. Kadıköy Belediye Başkanı olarak tüm Kadıköylüleri temsil ediyorum. Biz hiç kimseye hiçbir şekilde hakaret etmedik. Bir dava söz konusu. Bu firma Kadıköylülere 130 milyon TL’lik tazminat davası açmıştı. Biz bunun haksız olduğunu düşünerek yüksek mahkemeye itiraz başvurusunda bulunmuştuk. Parklarımıza, camilerimize, sosyal tesislerimize haciz getirildi. Bütün bunları vatandaşlarımızla paylaşmak zorundayız. Vatandaşlarımızın bir kuruşunu haksız bir şekilde bile kimseye veremeyiz. Bu aldığımız yetkiye, vicdanımıza ters düşer. Kadıköylülere anlatmaya devam edeceğiz. Kamu üzerinde bir baskı oluşturulmaya çalışılıyor. Biz Kadıköylüleri temsil ediyoruz. Hukuka uygun bir şekilde vatandaşlarımızın haklarını sonuna kadar savunacağız” diye konuştu.
“HERKES HUKUKA UYMALI”
“Firma ve sahibi ile ilgili kişisel bir problemimiz yok” diyen Nuhoğlu, “Hiçbir haberde firma ve sahibi hakkında tek kelime söylemedim. Firmanın açtığı dava ile üzerimizde baskı oluşturulmaya çalışılıyor. 9 bin metrekarenin üzerinde ruhsata aykırı imalatı var. Kadıköy Belediyesi bu firmaya 2 milyon liralık ceza kesmişti. Bu ceza mahkemeye gitti ve mahkeme firmanın itirazını reddetti. Bütün bunları yok sayamayız. Ruhsatlı projede belirtilen imalatları yapmakla yükümlüsünüz. ‘Ben istediğimi ve fazlasını yaparım’ diye bir mantık olmamalı. Bu ülkede herkes hukuka uyacak. Biz hukuka uyduğumuz için hiçbir çekincemiz yok” dedi.
“AÇIKLAMALARIN HİÇBİRİNDE HAKARET İÇEREN SÖZ YOK”
Nuhoğlu Cumhuriyet Savcısı’na verdiği ifadesinde “2015 yıkında Taş Yapı İnşaat A.Ş Kadıköy Belediyesi’ne de bir tazminat davası açtı. Maddi manevi tazminat konulu bu dava İstanbul Anadolu 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü ve maddi tazminat ile ilgili bölüm kabul edildi ve mahkeme toplam faizleri ile birlikte Kadıköy Belediyesi'ne 130 milyon TL ödenmesine hükmetti. Şu an bu dava ile ilgili olarak istinaf ve uyuşmazlık mahkeme süreçleri devam ediyor. Mahkemenin bu kararı ile ilgili firma tarafından haciz konusu yapıldı.
Ben bu süreçte Kadıköy Belediyesi sınırları dâhilinde yaşayan insanları aydınlatmak için bu durumu anlatmaya karar verdim. Yapmış olduğum açıklamalarda ne inşaat firmasının ne de sahibinin ismini kullanmadım. Sadece hukuki süreçle ilgili bilgilendirme ve açıklamalar yaptım. Kaldı ki yapmış olduğum açıklamaların hiçbirisinde hakaret içeren sözler bulunmuyor. Bu sebeple şikâyetçinin hakaret ettiği iddialarını kabul etmiyorum” dedi.
NE OLMUŞTU?
Kadıköy’ün en önemli arazilerinden Meteoroloji arsasına yaptığı dört gökdelende ruhsata aykırı toplam dokuz bin metrekare inşaat yapan Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’ne “inşaatı hukuka aykırı ve keyfi eylemlerle” durdurarak kendisini zarara uğrattığı gerekçesiyle tazminat davası açmıştı. İstanbul Anadolu 6.Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada tartışmalı bilirkişi raporu ile Kadıköy Belediyesi’nin 101.859.043,16 TL maddi tazminat ödemesine karar verilmiş ardından haciz işlemleri başlatılmıştı. Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından 24. İcra Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak Kadıköy Belediyesi’nin taşınmazları ve banka hesaplarına el konulmasını isteyen firmanın haciz konulmasını istediği yerler arasında camiler, parklar ve muhtarlık binaları vardı.
Kadıköy Belediyesi karara itiraz ederek bir üst mahkemeye başvurmuştu. Bu arada Taşyapı’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı ruhsat, 9 bin metre karelik ruhsata aykırı bölüm olması nedeni ile iptal edilmişti.