Ve emeğin festivali başlıyor

Her yıl 1 Mayıs İşçi Bayramı’yla birlikte beyazperdeyi hareketlendiren Uluslararası İşçi Filmleri Festivali bu yıl 11 yaşında! Festival 1-8 Mayıs tarihleri arasında merkezine emeği alan filmleri ücr

28 Nisan 2016 - 14:42
Her yıl 1 Mayıs İşçi Bayramı’yla birlikte beyazperdeyi hareketlendiren Uluslararası İşçi Filmleri Festivali bu yıl 11 yaşında! Festival 1-8 Mayıs tarihleri arasında merkezine emeği alan filmleri ücretsiz olarak seyirciyle buluşturacak
 
11. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-8 Mayıs tarihleri arasında izleyicilerle buluşuyor.
İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak gerçekleşecek festivalde bu yıl “Barbarlığa Karşı Umut Öyküleri” teması ile toplam 60 film gösterilecek.
2 Mayıs Cuma saat 19.00’da Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi’nde yapılacak açılış gecesini oyuncu Sevinç Erbulak sunacak. Müzik ve dans gösterisini Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübünün sunacağı gecede her yıl olduğu gibi bu yıl da bir set işçisine plaket verilecek.  Zonguldak’taki kaçak maden ocaklarını anlatan “Soluk” filmi festivalin açılış filmi olacak.
2 Mayıs saat 19.00’da Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleşecek Ankara Açılış programını Mert Fırat ve Çiğdem Sezgin sunacak. Boyalı Kuş grubunun müzik dinletisinin de olacağı açılış filmi, 10 Ekim ailelerinin ve CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey’in katılımıyla “Geride Kalanlar” belgeseli olacak. İzmir’de ise 3 Mayıs Salı 19.00’da Festival Yürüyüşü yapılacak. 19.30’da İzmir Mimarlık Merkezi’nde Terane Film Müzikleri konseri ve 10 Ekim katliamı ile ilgili “Annem Bana Peynir Al Gel Dedi” film gösterimi gerçekleştirilecek.
11. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 4 şehirdeki gösterimlerden bir süre sonra birçok kenti kapsayan uzun bir yolculuğa çıkacak ve gösterimler her yıl olduğu gibi ücretsiz olacak. 
Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival,  DİSK / Sine-Sen, DİSK / DEV SAGLIK-iş, , DİSK/Basın-iş, Türk-iş / Tez-Koop-İş, Türk-iş / Tek Gıda-iş,  KESK / SES , TTB,  Halkevleri , Sendika.Org  ve ÇapulTV tarafından düzenleniyor.
 
İLK GÖSTERİMLİ ZENGİN PROGRAM
Festival süresince 18’i uluslararası, 42’si Türkiye’den olmak üzere toplam 60 uzun, kısa kurmaca ve belgesel film seyirciyle buluşacak.
İstanbul’daki gösterimler Beyoğlu Sineması, Fransız Kültür Merkezi, Aynalı Geçit Etkinlik Mekânı ile Kadıköy’de Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Rasimpaşa Gönüllü Evi, Barış Manço Kültür Merkezi, Kadıköy Halkevi ve Avam Kahvesi’nde olacak.
 
İşte festivalde kaçırılmayacak filmler:
• Zelimir Zilnik’in güncel göçmen sorunlarını işlediği 2015 yapımı Seyir Defteri, Sırbistan/Log Book Serbistan
• 2016 yapımı Japonya Sennan Ishiwata Asbest Köyü - Bir Can Kaç Para?
• Bilim-kurgu işçi filmi Ay/Moon
• İsveç’ten ödüllü bir işçi filmi Ye,Uyu Öl/Ata Sova Dö
• Polonya Silezya bölgesindeki maden işçilerini anlatan üçlemeden Aynı Tesbihin Taneleriyiz Biz filmi
• İsveç’in Yılmaz Güney’i Bo Widerberg’in sendikal mücadelede müziği ilk ve yaygın kullanan bir mücadele adamının kurmaca öyküsünü anlattığı Joe Hill
Ayrıca bol ödüllü son dönem Türkiye yapımı uzun metraj filmler Toz Bezi, Abluka, Sarmaşık, Nefesim Kesilene Kadar, Rüzgârın Hatıraları filmleri de izleyiciyle ücretsiz buluşacak.
Muammer Özer’in Tarık Akan ve Hale Soygazi’nin oynadığı Bir Avuç Cennet filmi, Yılmaz Güney’in Duvar filmi ve Duvar filminin kamera arkası öyküsünün anlatıldığı Sürgün Türküleri ve fazlası festival süresince gösterilecek.
10 Ekim katliamı üzerine belgeseller, öldürüldükten sonra panzerde sürüklenen yönetmen Hacı Lokman’ın anısına Bark filmi, Çoban Ateşlerinin Yandığı Yerde KAVEL’de belgeseli, Kağıt toplama işçilerini, Rojava’yı, kadınları, Suriye’den gelen mültecileri, Karadeniz’de, Cerattepe’de verilen mücadeleyi anlatan bir çok belgesel izleyicilerle buluşacak.
Ayrıntılı program ve Kadıköy’de gösterilecek filmlerin yer ve seans bilgilerine www.iff.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.


ARŞİV