Vejetaryenlerin Kadıköy'deki onur yürüyüşü

Türkiye'nin ilk Vegan & Vejetaryen Onur Yürüyüşü, Kadıköy'de yapıldı.

24 Mayıs 2013 - 09:29

Vegan/Vejetaryen Onur Yürüyüşü”, dünyanın pek çok kentiyle eş zamanlı olarak Kadıköy'de gerçekleşti. Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri, Vegan Kolektif ve Vegan Özgürlük Hareketi üyesi vegan ve vejetaryenler, Türkiye ’de bir ilki gerçekleştirerek dayanışma yürüyüşünde buluştular. 18 Mayıs Cumartesi günü öğle saatlerinde Altıyol’da Boğa heykeli önünde bir araya gelen grup, vegan ve vejetaryenlere sıkça sorulan sorulara kısa cevaplar teşkil eden dövizler taşıyarak, “Susma Haykır, Yaşamak Haktır”, “Yaşasın Türlerin Kardeşliği”, “Kapatılsın Kapatılsın, Tüm Mezbahalar Kapatılsın”, “Kafesler Kırılsın Hayvanlara Özgürlük” sloganlarını attılar. Hayvanları “hammadde” olarak kullanan giyim ve gıda sektörü ve hayvan deneylerine destek veren mağaza ve kurumların da protesto edildiği yürüyüş, hayvan özgürlüğüne dair şarkılarla şenlendi. Yürüyüş sonrası yapılan basın açıklamasında, vegan yaşam tarzının, birer sinir sistemi olan ve tıpkı insanlar gibi acı çekme yetisine sahip olan hayvanları et, süt, yumurta, deri, kürk elde etmek için veya herhangi başka bir sebeple sömürmemek ve öldürmemek anlamına geldiği belirtilerek, et yemenin iklim değişikliğine, açlığa, su kaynaklarının hızla tükenmesine ve de şiddetin toplumsal yaşamda yer almaya devam etmesine sebep olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, ''Bizler, daha şiddetsiz bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyor, ve yaşam biçimlerimizle o dünyanın birer bireyi olarak bu olasılığı gerçekleştirmek adına ilk ve temel adımları atıyoruz. Tüm insanlığı vegi yaşam biçiminin kişiye kattığı sağlık ve şiddetsizliği deneyimlemeye davet ediyoruz'' denildi. Vegan ve vejetaryenler, 15 Haziran’da ise Tüm Mezbahalar Kapatılsın demek için bu kez Taksim'de buluşacaklar.
 
Obeziteye karşı yürüdüler
“Avrupa Obezite Günü Etkinlikleri” kapsamında, Kadıköy Caddebostan Sahili’nde 22 Mayıs Çarşamba günü bir yürüyüş düzenlendi.
Yürüyüş, İstanbul Valiliği organizasyonuyla İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından organize edildi. Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferşat Ayar, kamu kuruluşları ve STK temsilcileri ile vatandaşların katıldığı “İstanbul Sağlık için Yürüyor” temalı yürüyüş, saat 10:00’da Caddebostan Sahil Yolu’nda bulunan Migros arkasında başlayıp Fenerbahçe Orduevi’nde sona erdi. Yürüyüşe katılanların şeker ve kilo ölçümleri de yapıldı.
 
 
 
 
 

ARŞİV