Veliler öğretmenleri geri istiyor

Kadıköy Anadolu Lisesi'nin “proje okul” kapsamına alınması ve öğretmenlerin norm fazlası ilan edilerek başka okullara gönderilmesi veliler tarafından protesto edildi

06 Ekim 2016 - 16:33
Erhan DEMİRTAŞ
Türkiye'nin en başarılı olarak görülen liselerinin de aralarında bulunduğu 155 okulda yapılması planlanan öğretmen değişiklikleri, liselerin öğrencileri tarafından çeşitli illerde düzenlenen eylemlerle protesto edilmeye devam ediliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 81 il valiliğine gönderilen 19 Eylül tarihli genelgeyle, MEB tarafından 'proje okullara' dönüştürülen okullarda sekiz yılı aşkın süredir görev yapan öğretmenlerin başka okullara tayin edileceği bildirilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin 24 Eylül'de Twitter hesabında, öğretmen değişikliği yapılacak toplam 155 proje okulunda 4 bin 598 öğretmenin çalıştığını ve bunların içinde sekiz yıldan fazla süredir aynı okula bulunan 1. 187 öğretmenin başka okullara görevlendirileceğini açıklamıştı.
 
52 ÖĞRETMEN TAYİN EDİLDİ
“Proje okul” kapsamına alınan okullardan biri de İstanbul’un en eski eğitim kurumlarından biri olan Kadıköy Anadolu Lisesi. 61 yıllık bir tarihe sahip olan liseden geçtiğimiz hafta 52 öğretmen başka ilçelerdeki okullara tayin edildi. Öğretmenlerin arasında 25 yıllık eğitimciler de bulunuyor. Geçtiğimiz hafta Kadıköy Anadolu Lisesi önünde bir araya gelen veliler, mezunlar ve öğretmenler okullarının proje okul kapsamına alınmasını protesto etmiş, öğretmenlerin görevlerine devam etmelerini talep etmişti. Ancak eylem sonuç getirmedi. Lisede 8 yıldan fazla süredir görev yapan öğretmenler İstanbul’un çeşitli ilçelerindeki okullarda görevlendirildi.

DİLEKÇELİ PROTESTO
Kadıköy Anadolu Lisesi öğrenci velileri 5 Ekim Çarşamba günü bir kez daha okulun önünde bir araya gelerek idarecilerle görüşmelerde bulundular. CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin ile Kadıköy Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyeleri Damla Toprak ve Canan Akçınar da velilere destek verdi.
Yaşanan olaylar nedeniyle kaygı ve stres altında olduklarını belirten veliler, çocuklarının eğitim ve öğretim hayatlarının üç haftadır ciddi şekilde aksadığını ifade ediyor. “Proje okul” uygulamasının bağlı olduğu yönetmeliğin Danıştay’da görüldüğünü belirten veliler, uygulamanın yürürlülüğün durması ve öğretmenlerin atama işlemlerinin durdurulmasın gerekli olduğunu belirtti. Yöneticiler tarafından yeterli şekilde bilgilendirilmediklerini vurgulayan veliler, Kadıköy Anadolu Lisesi Müdürlüğü’nden yazılı bilgi almak için toplu olarak idareye dilekçeli başvuruda bulundular.

“İYİ BİR EĞİTİM İSTİYORUZ”
Veliler, okul yönetimi ile görüştükten sonra Gazete Kadıköy’e açıklamalarda bulundu.  11.  Sınıfta eğitim gören öğrencinin velisi olan Yonca Demir, kızının çok üzgün olduğunu belirterek, “Uygulamanın zamanlaması çok yanlış. Eğitim dönemi başlamadan bunların planlanması gerekiyordu. Ancak bu öğretmenler norm fazlası değildi. Zorla norm fazlası haline getirildiler. Kadıköy Anadolu Lisesi’nin belirli ve köklü bir kültür yapısı var. Bu proje ile bu olumlu tablonun değişeceğini düşünüyorum.  Bu kurum yok edilmeye çalışılıyor. Bunun ilk ayağı iyi ve yetenekli öğretmenlerin okuldan gönderilmesi. Biz veliler olarak çocuklarımız için iyi eğitim istiyoruz. 52 öğretmenimiz okuldan gönderildi. Bu rakam neredeyse toplam öğretmen sayısının yarısına denk geliyor. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerekiyor” diye konuştu.
11. sınıfta eğitim gören kızının son 1 aydır moral bozukluğu yaşadığını ve yoğun stres altında olduğunu dile getiren bir başka veli Gülten Ateş de “Kızım okuldan gönderilen öğretmenleri çok seviyordu. Verdikleri eğitimden çok memnundu. Biz de veliler olarak gayet memnunduk. Şimdi soruyoruz; öğrencilere bu kadar faydalı olan öğretmenleri neden gönderiyorlar? Öğretmenlerimiz geri gelene kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

“NİTELİKLİ EĞİTİM YOK EDİLİYOR”
Gazetemize konuşan Kadıköy Anadolu Lisesi’nin eski mezunlarından Ekin Aytekin de uygulamanın tamamen hukuksuz olduğunu savunarak, şu açıklamalarda bulundu: “ Okulumuzun başarılı olmasının en büyük etkeni yetenekli öğretmenlerimizin olmasıydı. Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri sosyal alanda çok etkindir. Birçok kulüp var. Ama son yıllarda etkinlik yapmak istediğimizde hep engellerle karşılaşıyorduk. Dışarıdan yapılacak merkezi atamalar hem öğretmen hem de öğrenci kıyımına sebep olacak. 30 yıldır bu okulda görev yapan öğretmenlerimiz vardı. Onların gönderilmesi nitelikli eğitimin değiştirileceğini gösteriyor.”

 

ARŞİV